26.3 C
Campulung Muscel
08/09/2024

Practica introducerii în legalitate a unor balcoane neautorizate, întreţinută de Ţâroiu, nu ţine la Elena Lasconi. Primăriţa a retras hotărârile de pe ordinea de zi a şedinţei din decembrie

Dorinţa actualei administraţii de a schimba practici „păcătoase” ale unora dintre câmpulungeni, de completare a imobilelor din cartiere, lipsite din construcţie de balcoane la parter, a afectat şi alte solicitări, care priveau cu totul alte amenajări pe domeniul public. S-au nimerit pe ordinea de zi a şedinţei de sfârşit de an două cereri pentru intrarea în legalitate a unor balcoane construite, pe care şefa Executivului a ţinut să le retragă la începutul dezbaterii ordinare din 29 decembrie. Contramandarea discuţiei pe subiectul ingrat, perpetuat de la un mandat la altul, căci niciun primar n-a avut curaj să interzică definitiv balcoanele, a năruit şi alte planuri ale unor solicitanţi de terenuri ale statului. 

Balcoane construite, ajunse la Consiliul Local pentru aprobare   

Mapa ultimei şedinţe din an a conţinut, conform obiceiului subalternilor lui Liviu Ţâroiu, rămaşi cu metehne proaste, de a strecura subiecte discutabile pe ordinea de zi, între Crăciun şi Anul Nou, două hotărâri cu balcoane. Iată că, în 2021, există încă cerere pentru extinderea apartamentelor pe domeniul public şi există tocmai pentru că precedentele administraţii au tolerat, chiar încurajat practica, sub pretextul colectării de venituri la bugetul local. Apariţia unor balcoane, chiar dacă execuţia lor respectă proiecţia celor de la etaj, alterează imaginea unui imobil, deoarece, în situaţia în care mai mulţi proprietari de la parter fac astfel de amenajări, ele nu sunt toate la fel. Dacă ar fi… nicio problemă! Dar nu sunt. Nu mai vorbim despre situaţia în care omul şi-a mărit suprafaţa apartamentului cu o cameră în regulă, chiar două, construite în afara blocului, care nu ţin cont de nicio regulă urbanistică.

În cele două situaţii pregătite pentru şedinţa Consiliului Local din 29 decembrie este vorba despre construcţii neautorizate. Posesorii a două balcoane ilegale, încurajaţi, pesemne, de practici tolerate de foştii primari care, în loc să demoleze, introduceau în legalitate toate amenajările făcute cu ocolirea legii, n-au avut noroc cu noul primar. La începutul şedinţei, Elena Lasconi a retras proiectele de hotărâri de pe ordinea de zi, pentru a fi analizate cu mai multă atenţie. Deşi a accepta şi de data aceasta o concesie înseamnă a lungi la nesfârşit boala balcoanelor. Cu sau fără autorizaţie de construire. 

Concetăţenii noştri au prins curaj să execute construcţia fără să întrebe Primăria, ştiind că, în trei decenii, nu s-a demolat nicio coşmelie ilegală, darămite un balcon nou, în care omul a investit bani, ataşat apartamentului insuficient. 

Familia Pâslaru, care a avut motivele ei să grăbească execuţia balconului, a fost amendată   

Cine sunt, de data aceasta, petenţii? Două familii din Vişoi. Prima, Geta şi Nicolae Pâslaru, care, pe 3 şi 7 august 2020, când încă era primar Liviu Ţâroiu, au făcut cereri la Primărie ca să le fie concesionat direct un teren de 6,58 metri pătraţi, pe care au construit un balcon. Proiectul de hotărâre precizează că balconul de la parterul scării D a blocului B6, de pe strada George Topârceanu, nr.2, a fost edificat fără autorizaţie de construire. Asta deşi familiei Pâslaru i s-a emis, în octombrie 2019, un certificat de urbanism. Dar, probabil, petenţii n-au dus procedura până la capăt, în sensul de a se conforma cerinţelor din certificatul de urbanism, pentru a li se elibera autorizaţia de construire. S-a întâmplat şi la „case mari”, când întreprinzătorii, văzându-se cu certificatul de urbanism eliberat de Primărie, au dat startul lucrărilor. Asta deşi certificatul de urbanism nu dă dreptul celui interesat de a construi, ci doar îl informează ce condiţii trebuie să îndeplinească pentru a i se autoriza investiţia.

Soţii Pâslaru, care şi ei, probabil, s-au bazat pe confortul oferit de certificatul de urbanism eliberat în vederea autorizării „lucrărilor de extindere a spaţiului (structură PVC + geam termopan)”, au fost amendaţi, în această vară, pentru balconul neautorizat. S-a întâmplat pe 27 iulie 2020, ca urmare a controlului întreprins, cu trei zile înainte, de inspectorul Georgeta Emanuela Bratu, de la Poliţia Locală, Compartimentul Disciplina în Construcţii. 

Aceasta a constatat „existenţa unei construcţii – extinderea unei construcţii din PVC + geam termopan -, executată pe teren aparţinând domeniului public şi fără autorizaţie de construire (…). Construcţia este executată pe structură din lemn şi tâmplărie PVC cu geam termopan, şarpantă din lemn şi învelitoare din tablă. La momentul controlului, nu se executau lucrări de construcţii.” Liviu Ţâroiu, în calitate de primar, a aplicat o sancţiune în valoare de 1.000 de lei, însoţită de următoarele măsuri: „intrarea în legalitate în condiţiile cumulative ale Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii (…); demolarea construcţiei executate pe terenul aparţinând domeniului public în cazul neaprobării contractului de închiriere/concesiune de către Consiliul Local al municipiului Câmpulung.” 

„Măsurile dispuse se vor realiza până la data de 30 septembrie 2020, contravenientul având obligaţia de a notifica organului de control îndeplinirea acestei obligaţii în termenul stabilit.”, mai precizează actul de sancţionare. Familia Pâslaru invocă circumstanţe atenuante pentru prelungirea balconului. Ei au făcut o adresă către primar, în care au povestit că au venit de mai multe ori în audienţă, însă nu s-a dat curs doleanţei lor. Aşadar, oamenii au avut intenţia să construiască legal, însă amânarea răspunsului Primăriei i-a forţat să demareze lucrările, deoarece, în urma ploilor abundente, au fost afectaţi de umiditatea din casă, din cauza a patru burlane ale blocului lor, care nu sunt coborâte până la sol, două ale casei vecine, garajul din spatele blocului, amplasat la trei metri de dormitorul lor. În plus, s-a montat încă o parte de acoperiş pe blocul lor, fără a se monta burlane. Le amplifică necazul şi apa ploilor care se scurge de la blocurile din spate. „Toate acestea au condus la degradarea temeliei blocului. Temelia s-a „mâncat 10 cm.”, li se plâng oamenii autorităţilor care probează cu fotografii mucegaiul din casă, pe care îl au peste tot: mobilă, paturi, pereţi, până şi hainele le miros a igrasie. 

Familia Pâslaru recunoaşte greşeala – de altfel, a şi plătit amenda -, dar susţine că aşa a atenuat zgomotul maşinilor, bătutul în geam al derbedeilor care consumă băutură cumpărată de la non-stop-ul alăturat şi le urinează pe geam, plus alte inconveniente: gălăgie, mirosul de la patiserie, gunoiul aruncat pe geamul lor. Petenţii au de partea lor vecinii, membri ai Asociaţiei de Proprietari nr.24, care au semnat pentru balconul lor.              

Familia Răileanu mai întâi a construit, apoi a cerut certificatul de urbanism 

A doua familie care pretindea concesiunea fără licitaţie a unui teren al municipiului este Răileanu, tot din Vişoi. Ioan Sorin Răileanu şi Elena Cristina Răileanu cer să li se concesioneze direct, fără licitaţie, 9,43 metri pătraţi de teren, în strada George Topârceanu, nr.6, pe care au edificat un balcon aferent apartamentului proprietate personală, la parterul blocului C6, scara C. Şi de data aceasta, este vorba tot despre un balcon construit fără autorizaţie, pentru care funcţionarii Primăriei au emis certificatul de urbanism pe 9 noiembrie 2020. Cu două zile înainte ca aceştia să facă cererea la Primărie pentru concesionarea terenului de sub balcon. Actul le-a fost eliberat pentru intrarea în legalitate, căci construcţia era executată la acel moment.  

Şi aceştia invocă motive similare speţei anterioare: lipsa burlanelor blocului, apa de ploaie scursă şi de la blocurile vecine, degradarea temeliei, igrasie în locuinţă, beţivii care beau de la non-stop, fac gălăgie şi le bat în geam. În cazul familiei Răileanu, materialul de şedinţă nu specifică nimic de aplicarea vreunei amenzi. 

Proiectele de hotărâri propuneau şi un termen al concesiunii, de cinci ani, cu posibilitatea prelungirii prin acordul părţilor, dacă se respectă clauzele contractuale.      

În bunul obicei al angajaţilor Primăriei, acuzaţi deseori, în mandatele trecute, că ei îi învaţă pe solicitanţii de suprafeţe din domeniul public să forţeze mâna Consiliului Local, mai întâi construind, apoi cerând aprobarea, aceştia au încercat să aplice aceeaşi stratagemă şi cu noua conducere a Câmpulungului. Vrednicia acestora şi convingerea că aleşii vor aproba cele două cereri au mers într-acolo încât au transpirat redactând, prin metoda copy-paste, două studii de oportunitate pentru concesiunea directă a pământului de sub balcoanele deja construite. La şedinţa din 29 decembrie, n-a mai funcţionat manevra, căci primarul Elena Lasconi a retras toate cererile de concesionare directă din dezbaterea aleşilor. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!