26.3 C
Campulung Muscel
07/09/2024

Elena Lasconi, obligată să se asigure că omologii de la Cetăţeni, Stoeneşti şi Godeni atribuie corect contractele de execuţie a reţelei de gaz

Primarul Elena Lasconi reprezintă municipalitatea în cadrul unui parteneriat de patru localităţi din Muscel, al cărui lider este Câmpulungul. Colaborarea municipiului cu Godeni, Stoeneşti şi Cetăţeni sporeşte şansele de succes la obţinerea unei finanţări europene pentru reţelele de gaz, care totalizează 89.913.271,29 lei. În ciuda contestatarilor activităţii primăriţei Câmpulungului care, deşi începătoare în domeniul administraţiei locale, aceasta s-a mişcat nesperat de bine în cele două luni de mandat, reuşind să pună la punct o evidenţă cu străzi şi gospodării care pot beneficia de utilitatea aşteptată cu anii, prin programul „Reţele inteligente de distribuţie a gazelor naturale în zona Muscel”. 1.124 de familii de pe 44 de artere câmpulungene au ocazia de a beneficia de introducerea reţelei pe o lungime de 32.407 metri liniari, lucrare care include şi branşamentele pentru fiecare beneficiar în parte. Vă amintim, pe scurt, care sunt sumele de care au nevoie primarii Elena Lasconi, Ion Paul Marin, Mugurel Minciună şi Ion Pădureanu pentru realizarea proiectelor propuse: 17.866.802,96 lei – Câmpulung; 30.377.494,84 lei – Stoeneşti; 12.075.601,60 lei – Cetăţeni; 29.435.637,21 lei – Godeni. Fondurile, în caz de reuşită, sunt asigurate de UE şi bugetul de stat, fără nicio contribuţie financiară din partea Primăriilor implicate în proiect. Cu condiţia ca ele să reuşească să finalizeze lucrările până la 31 decembrie 2023. În caz contrar, plătesc din bugetul local, care, în niciuna dintre cele patru localităţi, nu-şi permite o asemenea investiţie. 

Dacă unul dintre primarii de comune nu-şi îndeplineşte vreo obligaţie, greul pică pe primăriţa Câmpulungului  

În această ediţie vom prezenta rolul fiecărui partener, cu precizarea că cele mai mari puteri, ca lider al acordului de parteneriat, le are primarul Câmpulungului. Elena Lasconi este cea care semnează, în numele omologilor săi, cererea de finanţare şi contractul de finanţare. Ca lider de proiect, are dreptul să solicite celorlalţi parteneri furnizarea oricăror informaţii şi documente legate de iniţiativa comună, pentru elaborarea rapoartelor de progres şi a cererilor de rambursare. Elena Lasconi se va consulta cu regularitate cu colegii săi de la Stoeneşti, Cetăţeni şi Godeni, pe care, la rândul ei, îi va ţine la curent despre evoluţia implementării proiectului şi le va transmite copii ale rapoartelor de progres şi financiare. 

Acordul de parteneriat mai prevede că modificările importante intervenite în proiect trebuie convenite de către parteneri înainte de a fi solicitată aprobarea de către Autoritatea de Management / Organismul Intermediar 3Sud Muntenia. Totodată, municipalitatea, prin Elena Lasconi, îşi asumă sarcina de a supraveghea desfăşurarea corectă a procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţie publică de către ceilalţi parteneri. 

Alte responsabilităţi ale primăriţei municipiului, în mandatul căreia se va derula investiţia, dacă avem noroc de bani europeni: transmite cererile de prefinanţare / plată / rambursare de către Autoritatea de Management; asigură transferul de fonduri obţinute din procesul de rambursare pentru cheltuielile angajate de către ceilalţi parteneri, care au fost certificate ca eligibile; este responsabilă pentru neregulile identificate în cadrul proiectului, aferente cheltuielilor proprii, conform notificărilor şi titlurilor de creanţă emise pe numele său de către Autoritatea de Management.

O sarcină ingrată ce-i revine primăriţei Câmpulungului decurge din neîndeplinirea de către unul dintre partenerii de la Godeni, Cetăţeni şi Stoeneşti a uneia sau mai multora dintre obligaţiile ce le revin. Ca de exemplu: implementarea unor activităţi, respectarea normelor în vigoare privind procedura de atribuire a contractelor de achiziţie publică. În această situaţie, liderul de proiect, municipiul Câmpulung, va prelua în totalitate responsabilitatea de a îndeplini aceste obligaţii sau va înlocui partenerul respectiv. 

De cealaltă parte, partenerii municipiului au dreptul să fie consultaţi de către liderul de proiect şi să primească de la acesta fondurile rambursate de către finanţator pentru cheltuielile eligibile angajate de către aceştia. De asemenea, primarii Marin, Minciună şi Pădureanu sunt obligaţi să-i transmită Elenei Lasconi toate documentele legate de implementarea proiectului. 

Conform acordului, „părţile au obligaţia să menţină proprietatea proiectului şi natura activităţii pentru care s-a acordat finanţare, pe o perioadă de cel puţin 5 ani după finalizare / dare în exploatare şi să asigure exploatarea şi întreţinerea în această perioadă – în cazul unei operaţiuni constând în investiţii în infrastructură sau producţie.” În situaţii care vizează menţinerea investiţiilor sau a locurilor de muncă create de IMM-uri, obligaţia de menţinere a proprietăţii operează pentru o perioadă de cel puţin 3 ani. 

„Înainte de sfârşitul proiectului, partenerii vor conveni asupra modului de acordare a dreptului de utilizare a echipamentelor, bunurilor achiziţionate prin proiect, precum şi a titlurilor şi drepturilor de proprietate intelectuală şi industrială privind rezultatele proiectului. Părţile au obligaţia de a asigura funcţionarea tuturor bunurilor, echipamentelor achiziţionate din finanţarea nerambursabilă, la locul de desfăşurare a proiectului şi exclusiv în scopul pentru care au fost achiziţionate.”, prevede acordul de parteneriat. Documentul asumat de către cei patru primari le impune obligaţia de a nu înstrăina, închiria, gaja bunurile achiziţionate ca urmare a obţinerii finanţării prin Programul Operaţional Infrastructura Mare, pe o perioadă de 5 ani de la finalizarea proiectului.

Magda BĂNCESCU

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!