11.3 C
Campulung Muscel
19/09/2024

Consilierul viceprimarului, angajat numai ca să ajute la scrierea de proiecte europene

Teama de a nu se repeta povestea din administraţia PSD, care a angajat în Primărie exclusiv pe criterii de cumetrii personale şi politice, ne-a făcut să privim cu îndoială intenţia actualei conduceri de a mări grila de personal. Ce-i drept, cu doar două posturi, dar aşa a ajuns şi fostul primar, de la două la nouă, şi tot s-a văitat, timp de patru ani, că n-are oameni de ajuns în instituţie. V-am informat înainte de dezbaterea în plen, de luni după amiază, că propunerile în materie de „nou intraţi” în organigramă vizau un post de administrator public sau city manager, o denumire cu care vor trebui să se obişnuiască şi câmpulungenii, şi un post de consilier al viceprimarului. Dacă, în privinţa primului, inclusiv opoziţia politică a Elenei Lasconi s-a abţinut de la comentarii, fiind necesar un om-cheie, cu rol de supraveghetor al activităţii în Primărie, în ansamblul ei, în schimb, sfătuitorul vicelui părea inutil, la prima vedere. După audierea argumentelor viceprimarului Nicolae Zaharia, care şi-a asigurat colegii că angajarea va fi pe durată determinată şi doar la nevoie, am depistat cine este, de fapt, responsabil de propunerea Executivului. Liviu Ţâroiu care, anul trecut, a eliminat din statul de funcţii întreg Compartimentul de Fonduri Europene, planificat cu cinci posturi disponibile. Bine că l-a eliminat, căci cine ştie ce „comori” îi lăsa pe cap Elenei Lasconi, căreia i-ar fi fost imposibil să se descotorosească de ele, întrucât nu s-a pomenit ca un bugetar, oricât de incompetent, să fie dat afară de la serviciu.

Şi, totuşi, doi PSD-işti au votat  

Opozanţii social-democraţi ai primăriţei intenţionau să exploateze electoral subiectul celor două angajări la Primărie, deşi Liviu Ţâroiu este ultimul om din Câmpulung care ar trebui să vorbească despre corectitudinea aducerii unor oameni noi în sistem. Când el a înghesuit în instituţie o parte dintre molatecii cu pile, predaţi actualei conduceri, care s-a trezit că n-are cu cine lucra în domeniul fondurilor europene! Poate dacă ar fi contestat şi comentat debutanţii Mirabela Manea şi Ciprian Neculăescu, aflaţi la primul mandat de ales local, înţelegeam. Dar nu Ţâroiu, protectorul unor „împiedicaţi” aranjaţi profesional până la pensie. 

După ce preşedintele de şedinţă a supus la vot propunerea de completare a organigramei şi statului de funcţii cu posturile precizate, aleşii s-au conformat cerinţei de a vota şi au ridicat mâinile. Majoritatea „pentru” şi unul „împotrivă”. Grila de personal modificată s-a aprobat şi, după ea, s-au mai aprobat vreo trei hotărâri de Consiliu. Când mai erau două şi se încheia şedinţa, Liviu Ţâroiu s-a trezit că preşedinta Andreea Ionescu a sărit peste punctul 3. Cel cu posturile în plus. 

Contrariată, aceasta a consultat-o pe secretarul Ramona Simion, care a lămurit pe toată lumea nu numai că n-a fost omis, dar s-a şi votat. PSD-iştii, nu şi nu! Ei n-au văzut, n-au auzit. Doi dintre cei cinci social-democraţi au auzit ceva, de vreme ce au ridicat mâna, după cum se poate observa vizionând înregistrarea şedinţei de Consiliu. Ciprian Neculăescu a votat „pentru”, iar Mărgărin Blidaru, „împotrivă”. Într-adevăr, Constantin Ivan, Mirabela Manea şi Liviu Ţâroiu n-au ridicat mâna deloc, semn că la ei ceva n-a funcţionat. 

Cu toate că a dat un vot favorabil, Ciprian Neculăescu s-a alăturat vociferării lui Liviu Ţâroiu, cum că ei au fost în afara transmisiunii on-line şi că n-au auzit decât GPS-ul din maşina primăriţei, care se îndrepta spre clinica medicală de la Cluj. Constantin Ivan, la fel, insista că nici nu s-a votat. Votul, însă, la care cei trei n-au participat nu s-a reluat, în schimb, moderatoarea discuţiilor a fost de acord să le dea cuvântul, tardiv, ca să întrebe ce-i interesa despre posturile propuse. 

Vicele Zaharia: „Când eu voi considera că sunt probleme, o să angajez o persoană, prin dispoziţia primarului, pentru o perioadă de o lună, două, trei”  

Pe Ţâroiu îl interesa urgenţa introducerii în schemă a consilierului viceprimarului, recunoscând că de administrator public este nevoie. El a avut nevoie în ultimul an de mandat, dar nu l-a „pupat”, întrucât fostul Consiliu a cerut să aibă răbdare să treacă alegerile. Poate atribuţiile suplimentare primite de vicele Zaharia de la primăriţă să fi impus nevoia unui consilier, a făcut pe ironicul fostul primar.

Liberalul care se alegea cu “adjutantul” contestat de opoziţie a explicat prezenţa noii poziţii în statul de funcţii. În primul rând, o prevede Codul Administrativ, elaborat în 2019, care permite un cabinet al viceprimarului, care înseamnă un consilier. „Vă spun care este strategia mea. Dacă luaţi organigrama de unde am lucrat eu (n.r. Liceul Teoretic „Dan Barbilian”), am avut posturi vacante opt ani şi n-am angajat niciodată pe nimeni. În momentul de faţă, avem un mare deficit în ceea ce priveşte scrierea de proiecte europene. Eu, în acest moment, mă ocup de un proiect P.O.I.M. şi de un proiect P.O.C. Când eu voi considera că sunt probleme şi ele pot fi rezolvate mai uşor, o să angajez o persoană, prin dispoziţia primarului, pentru o perioadă de o lună, două, trei, astfel încât lucrurile să funcţioneze mult mai repede. Nu vreau să transmiteţi aici, de fapt, strategia PSD-ului de a angaja peste organigramă şi peste măsură. Când o să simt nevoia, o să fac o adresă către doamna primar, prin care să angajăm pentru o perioadă, astfel încât să mişcăm nişte proiecte cu finanţare europeană. Altfel, nu. Sunt proiecte care pot fi derulate mai repede sau mai încet. În momentul în care eu consider că pot fi derulate mai repede, pentru a respecta anumite termene, pot să fac această adresă, pentru a angaja pe cineva. Eu, în acest moment, n-am nevoie de un anumit consilier.”, a lămurit pe toată lumea viceprimarul. 

Întrebat de alt fost director de şcoală din Consiliu dacă postul beneficiază de bugetare, Zaharia a ripostat: „Domnul Neculăescu, cred că nu mă suspectaţi de minciună. Când se va întâmpla acest lucru, va fi extrem de bine argumentat şi o să prezint fişa postului respectiv. Până în momentul în care nu se simte nevoia unor oameni care să pună umărul la proiectele europene care se vor scrie, nu se va întâmpla acest lucru.”

Magda BĂNCESCU 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!