25.2 C
Campulung Muscel
August 3, 2021

Casa Elisabetei Rizea, viitor muzeu

Imobilul se află într-un amplu proces de reabilitare, care ar putea fi finalizat în toamna anului viitor, dacă sunt fonduri suficienteÎn comuna Nucşoara a prins contur, în vara acestui an, un proiect de suflet dedicat unuia dintre cele mai semnificative simboluri ale luptei anticomuniste din Argeş, eroina Elisabeta Rizea. Casa în care a trăit şi care a fost implicată în atâtea întâmplări cu partizani care s-au opus regimului impus de vecinul mai mare de la Răsărit, ajunsă într-o stare avansată de degradare, a intrat într-un proces de reabilitare totală, urmând ca la finalizarea lucrărilor să fie transformată în muzeu. Cel care a iniţiat această campanie, în aprilie 2018, având susţinerea Casei Regale a României, este strănepotul Elisabetei Rizea, Bogdan Vârvoreanu, preşedintele asociaţiei care-i poartă numele înaintaşei sale.

Lucrările de infrastructură din jurul casei, finalizate

Lucrările de restaurare a Casei „Elisabeta Rizea”, ridicată în anul 1931, au început în luna iulie 2020. S-a început cu temelia, fiind folosite aceleaşi materiale ca în construcţia iniţială. S-a lucrat apoi la preluarea apelor meteorice, care afectau fundaţia, şi la infrastructura din jurul casei memoriale. Pe parcursul derulării lucrărilor, minţi luminate implicate în acest proiect, arhitecţi, istorici şi beneficiari, s-au pus de acord pentru a se realiza mai mult decât o simplă reabilitare a casei, urmărindu-se punerea în valoarea a întregii grădini şi integrarea acesteia în conceptul memorial. Astfel, vor apărea o mică sală multifuncţională şi alte anexe secundare, cu tematică istorică, destinate unor activităţi cultural-educative, pentru a reliefa istoria rezistenţei anticomuniste din zonă. „S-au întâmplat multe lucruri frumoase de când v-am scris ultima dată, la sfârşitul lui septembrie. Ne-a ajutat Bunul Dumnezeu şi am finalizat, la început de iarnă, lucrările de infrastructură efectuate în jurul casei memoriale şi al anexei de bucătărie. Astfel, apele meteorice – care se scurg de pe acoperiş (care nu are streaşină şi burlane) sau din zona superioară a grădinii – vor fi captate prin intermediul unor şanţuri săpate perimetral şi umplute cu piatră şi direcţionate spre zona inferioară, astfel încât umiditatea să nu mai constituie o problemă în zona fundaţiilor. Pentru că majoritatea oamenilor din zonă au fost ocupaţi cu lucrările la gospodărie, iar firmele cu care am mai colaborat aveau lucrări pe alte şantiere, ne-am suflecat mânecile şi am trecut noi înşine la treabă! Am adâncit cu încă o cazma şi jumătate şanţurile săpate de micul excavator al Primăriei pentru a ajunge sub cota inferioară a fundaţiilor, am montat membrana cu crampoane şi tubul drenaj pe care l-am înfăşurat în geotextil pentru a preveni colmatarea, iar apoi am umplut şanţurile cu bolovani şi pietriş. Ne-am bucurat de susţinerea concretă a prietenilor de la „Memorialul Închisoarea Piteşti”, în frunte cu Andrei, dar şi a prietenilor din Bucureşti, veniţi special pentru a da o mână de ajutor. În paralel, meşterul din Câmpulung a montat tâmplăria de lemn la anexa de bucătărie, o parte din băieţi a şlefuit lambriul exterior, iar fetele ne-au ajutat la aplicarea primului strat de grund. A urmat apoi vizita echipei TVR de la „Exclusiv în România”, care a realizat un episod despre „Drumul Partizanilor”. Mulţumim domnului Cristian Tabără, doamnei Cristina Madgearu şi întregii echipe pentru clipele frumoase petrecute împreună. De asemenea, mulţumim domnului Constantin Berevoianu, membru al formaţiei Salvamont Nucşoara, directorul Şcolii „Toma Arnăuţoiu” din Nucşoara şi domnului Cătălin Nedelcu, profesor de Istorie din Coşeşti pentru prezenţa lor şi pentru susţinerea proiectului CER – Casa Elisabeta Rizea.”, este mesajul postat pe pagina oficială de Facebook al Asociaţiei „Elisabeta Rizea”.

Pentru finalizarea proiectului e nevoie de circa 160.000 de euro

Proiectul urmăreşte ca locuinţa Elisabetei Rizea să păstreze cât mai mult forma ei originală. De acest lucru au grijă arhitecţii Matei Damian şi Iulia Barbu, alături de o firmă locală, care se ocupă de lucrările de consolidare, şi Asociaţia „Prietenii Şcolii de la Buneşti”, care a oferit consultanţă pentru restaurare. În plus, Centrul de Studii în Istorie Contemporană se va ocupa de expoziţia permanentă a obiectelor care le-au aparţinut soţilor Rizea. Pentru ducerea la bun sfârşit a celor propuse în acest proiect, în toamna anului viitor, ar fi nevoie de circa 160.000 de euro, potrivit devizului estimat de arhitect. Toate fondurile utilizate până acum sunt din donaţii şi sponsorizări, însă sunt insuficiente pentru finalitatea proiectului. 

Asociaţia „Elisabeta Rizea” are nevoie de sprijinul dumneavoastră, în condiţiile în care legea nu permite alocarea fondurilor centrale către proiecte unde statul nu este proprietar al imobilului. „Anul viitor este foarte important pentru proiect, urmând să începem lucrările de restaurare la partea supraterană a casei, după ce anul acesta am finalizat lucrările de subzidire, consolidare şi lucrările de infrastructură. Dacă doriţi să sprijiniţi Ansamblul Memorial CER – Casa Elisabeta Rizea din Nucşoara, prin încheierea unui contract de sponsorizare, sau cunoaşteţi firme care ar fi interesate să sprijine acest proiect de suflet pentru comunitatea locală din Argeş-Muscel vă rugăm să ne lăsaţi un mesaj privat şi vă trimitem varianta word a contractului de sponsorizare! Vă reamintim că scopul proiectului îl constituie repararea şi transformarea casei bătrâneşti degradate în CASĂ MEMORIALĂ CU CIRCUIT PUBLIC, parte a unui complex mai amplu, care include o mică sală multifuncţională pentru seminarii, şezători şi proiecţii de film, o grădină de vară precum şi o anexă – casă de oaspeţi. Ne dorim un SPAŢIU VIU şi interactiv, un SPAŢIU AL MEMORIEI ROMÂNEŞTI, în care strănepoţii Elisabetei Rizea să-i primească pe toţi cei interesaţi de povestea eroinei din Nucşoara şi a partizanilor din Subcarpaţi: Grupul de Rezistenţă „Haiducii Muscelului”. Facem un apel către toţi cei care o iubesc pe Elisabeta Rizea să doneze.”, este apelul făcut de Asociaţia „Elisabeta Rizea”. 

În acest an, pe 6 octombrie, s-au împlinit 17 ani de la trecerea în nefiinţă a eroinei Argeşului şi Muscelului. Elisabeta Rizea a venit pe lume pe 28 iunie 1912, într-o familie de ţărani din comuna Domneşti, fiind nepoata fruntaşului ţărănist Gheorghe Şuţa, care a fost ucis de fosta Securitate în anul 1948. Elisabeta Rizea a petrecut 13 ani în cumplitele închisori comuniste, fiind acuzată că a ajutat grupul de rezistenţă anticomunistă din Făgăraş, coordonat de fraţii Toma şi Petre Arnăuţoiu. Alex BARBU

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!