2.1 C
Campulung Muscel
07/12/2024

Câmpulungeancă, blocată aproape două luni la bordul unei nave de croazieră în Atlanticul de Nord

Mai mulţi români angajaţi pe nave de croazieră au avut parte de două luni de coşmar, rămânând blocaţi la bordul vaselor ca urmare a pandemiei de coronavirus. Ei au cerut în zadar ajutorul autorităţilor pentru a fi repatriaţi, fiind băgaţi în seamă abia săptămâna trecută, când Ministerul Afacerilor Externe a anunţat revenirea în ţară a 306 cetăţeni români care lucrau pe nave de croazieră din America de Nord. Printre cei care au îndurat chinul carantinei pe mările şi oceanele lumi se află şi o câmpulungeancă, Alina Tarbă, angajată a companiei de croaziere Royal Caribbean International.

„Trăim vremuri la care nici nu ne gândeam!”

Situaţia a devenit dramatică la bordul navelor de croazieră, din cauza debarcărilor îngreunate de teama cazurilor de coronavirus. Pe Alina Tarbă, pandemia a prins-o în Atlanticul de Nord, la bordul Symphony of the Seas, o navă de croazieră din clasa Oasis, deţinută şi operată de Royal Caribbean International. Este cea mai mare navă de pasageri din lume cu un tonaj brut de 228,021 GT, depăşind-o la acest capitol pe sora ei Harmony of the Seas. „Trăim vremuri la care nici nu ne gândeam, viaţa ne-a dat o lecţie din care toţi avem ce învăţa! Să găsim curajul să-l rugăm pe Dumnezeu să ne ierte, să îndepărteze boala asta grea şi urâtă de la noi, să ne mai dea o şansă să ne putem bucura de viaţă. Să fim mai buni, mai generoşi, să lăsăm invidia şi ura şi să ne unim în credinţă. E supărat pe noi pentru veşnica noastră nemulţumire, pentru îndestularea fără limită… şi am uitat de El, am uitat de unde avem tot ce avem, iar acum nu ne mai putem bucura de nimic. Vă doresc multă sănătate!”, scria Alina pe pagina sa de Facebook în data de 3 aprilie.

„Cel mai tare doare dorul!”

Era abia începutul pentru că tânăra din Câmpulung avea să mai petreacă mult timp pe vapor, în timp ce alţi români aflaţi în situaţia sa au cerut ajutorul poliţiei americane la numărul de urgenţă 911 pentru a fi lăsaţi să plece acasă. Nu au primit niciun răspuns favorabil, iar unii dintre ei au intrat în greva foamei. Pendulând între Miami, Havana (Cuba) şi Cococay (Bahamas), Alina Tarbă a trecut cu bine peste toate încercările, însă, cel mai dureros a fost dorul de acasă. „Mă gândesc la voi, la toţi… De la mic la mare, familie, prieteni, colegi, cunoştinţe! Vă port mereu în suflet şi în rugăciuni; să fiţi bine, dragii mei, sănătoşi şi puternici şi cu speranţa că totul va fi bine! Să ne vedem sănătoşi! Vă pup şi vă îmbrăţişez cu mare dor!”, sunt cuvintele emoţionante postate pe Facebook, în data de 7 aprilie. Nouă zile mai târziu aceleaşi sentimente au copleşit-o din nou: „Cel mai tare doare dorul. Dorul de acasă, dorul de cei dragi, dorul de a-i strânge în braţe şi a le spune cât îi iubesc!”.

306 români repatriaţi pe 21 mai

După 45 de zile de carantină pe vapor, posibilitatea de a pleca acasă era încă foarte complicată. „La acest moment, ne simţim ca nişte ostatici. Compania trebuie să înţeleagă că nu suntem nişte cutii de mâncare pe care să le mute dintr-un loc în altul”, a declarat un alt român, sub protecţia anonimatului, pentru Miami Herald. Unii dintre români, de pe altă navă de croazieră susţineau că erau blocaţi la bord din 13 martie şi că au apelat inclusiv la ajutorul Ambasadei României din SUA. „Nu mai avem nicio speranţă”, declara unul dintre ei la începutul lunii mai. Reprezentanţii companiei Royal Caribbean International au transmis că românii au biletele de avion rezervate pentru data de 21 mai, din Barbados, deşi vasul de croazieră era cu câteva zile înainte în portul din Miami. Pe 15 mai, Alina Tarbă este transferată pe vasul Enchantment of the seas şi trăgea speranţe că va ajunge cât de curând acasă. Pe 21 mai era încă la bordul navei, undeva în Atlanticul de Nord. „De suferit nu am avut. Situaţia a fost aşa peste tot, nu numai la noi. S-au făcut o grămadă de reportaje şi pe la tv… Părerile sunt împărţite, ar fi trebuit să fie confidenţiale. Iar autorităţile din România nu aveau ce să facă, pentru că noi depindem de SUA aici, nu de România.”, ne-a declarat Alina săptămâna trecută. Pe 21 mai, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat repatrierea, prin Croaţia, a 306 cetăţeni români care lucrau pe nave de croazieră din America de Nord. Sâmbătă de dimineaţa a ajuns, în sfârşit, acasă şi Alina Tarbă. Alex BARBU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!