12 C
Campulung Muscel
16/03/2025

Doi dintr-o lovitură

Magda BĂNCESCU

Oameni ca şefii de instituţii şi servicii ai Primăriei, promovaţi în funcţii pe baza amiciţiei cu primarul, n-ar rezista o zi în privat. Nici ca şefi ai propriei activităţi, de care s-ar alege praful, la câtă „râvnă” de a face o treabă bună zace în ei. Şi nici ca şefi ai activităţii altuia, căci patronii au pretenţii la angajaţi exigenţi cu ei înşişi, ca să aibă curaj să le încredinţeze administrarea unei afaceri. Or Vlădescu şi Nicolae, paraleli cu exigenţa, au “zbârcit-o” atât de tare la finalul săptămânii, încât riscă să rămână fără funcţiile dobândite cu o lejeritate posibilă numai la stat. Sigur se vor găsi bocitoarele lui Vlădescu să-l căineze că a fost „zburat” politic. Adică tot aşa cum a fost instalat şi ţinut în funcţie, vreme de 15 ani, de frăţia PNL-PSD. Şi să fie vreun membru de partid al noii puteri cu ochii pe scaunul de şef al Pieţelor, de ce ai dat ocazia schimbării? Cu atât mai mult cu cât te ştiai cu creanga frântă, trebuia să arăţi noilor superiori că nu vor găsi pe altul mai bun. Cum? Aplicând până la ultima virgulă măsurile găsite de prefect, cu titlu de concesie, pentru a împăca pieţarii revoltaţi că sunt scoşi în stradă.

După lege, Piaţa Agroalimentară trebuia să fie închisă. Aşa s-a stabilit la nivel central, aşa s-a discutat la nivel local, duminica trecută, când s-a întrunit Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă. Luni, am fost martori cu toţii şantierului impus de rigorile pandemiei, coordonat de Bogdan Pătru în locul lui Vlădescu, pierdut pe lângă şeful ADP. La acesta din urmă s-au văzut siguranţă, decizie, energie, prin antiteză cu celălalt şef, ezitant şi în plus, cel puţin asta era impresia din exterior. Lui Pătru, posesor de carnet de membru PSD, de ce nu-i e teamă pentru funcţie? Că nu doarme pe el când i se cere să coordoneze o lucrare rapidă, neprevăzută, aşa cum a fost „şatra” trasă pe laterala sectorului „Brânzeturi”, special pentru vânzătorii de lactate. Ce e „ţigănie” la piaţă – întreţinută de director, care a permis blocarea esplanadei de rudarii care vând fructe sălbatice, în funcţie de sezon, şi plante medicinale -, dar după „deşertarea” conţinutului halei pe trotuare… era şi mai şi! Ca orice om care trece prin filtrul emoţiei personale injusteţea evacuării negustorilor din spaţiul închis al pieţei, cu atât mai mult cu cât este şi femeie, Elena Lasconi a reacţionat prima faţă de caracterul inuman al deciziei centrale. Dar legea este lege. Şi, conform legii, dacă prefectul nu înmuia hotărârea guvernanţilor, piaţa trebuia să fie închisă şi astăzi. Vlădescu bănuim că n-a moţăit la convocarea primăriţei Elena Lasconi la Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, în care şi el, şi Dragoş Nicolae sunt membri. 

După mobilizarea la „reconfigurarea” exteriorului Pieţei Mari, cu plimbatul tarabelor şi al frigiderelor dinăuntru în afară, prefectul sosit joi, la Câmpulung, cu containerele pentru spitale, a dat o tură prin piaţă, alături de primăriţă, împreună cu care a stabilit regulile unui compromis deloc complicat de pus în practică. Compromis acceptat şi monitorizat de cinci instituţii, „deranjate” pentru acest demers, tot ca să fie lumea (parţial) mulţumită: Prefectură, DSP, Jandarmerie, Poliţia Municipală şi Primăria Câmpulung, ca girant al respectării măsurilor stabilite de Emanuel Soare. Altfel spus, în faţa prefectului, nu doi şefi de „cârpă” picau prost, ci primarul, care trebuia să se asigure că gândirea prefectului are corespondent în realitate. 

La trei zile după concesia reprimirii în interior a pieţarilor, cu condiţia demontării geamurilor, hala s-a redeschis şi, după câteva ore, s-a şi închis. Asta după ce primăriţa a constatat că Vlădescu era la jumătate cu execuţia sarcinii, în timp ce Nicolae atinsese un grad de îndeplinire a obligaţiei de 0%. Adică ioc termometru, ioc dezinfectant, ioc pază la intrare! Dezorganizare, nu organizare! Şi cu toate acestea, Vlădescu şi-a permis să deschidă piaţa, deşi nu încheiase operaţiunea de decupare a ferestrelor, conform învoielii.   

Iată ce şefi au promovat Călin Andrei şi Liviu Ţâroiu, care n-au căutat competenţa şi profesionalismul, ci să aranjeze nişte favoriţi. Care n-au teamă de concediere, ştiind că sunt protejaţi de nişte legi absurde, chiar dacă sunt instalaţi politic, chiar dacă iau concursuri „aranjate”. La privat, te debarasezi de un angajat mediocru cu uşurinţa cu care scapi de o măsea stricată. La stat, cu neputinciosul pierzi timp şi nervi, căci trebuie să-l plimbi pe la comisia de disciplină – n-am auzit până acum de aşa ceva, căci nu ne amintim ca Andrei sau Ţâroiu să-i fi dat de lucru acestei comisii în mandatele lor -, şi să ceri voie Consiliului Local. Întrucât consilierii sunt patroni 100% la Pieţe SRL şi ei schimbă şeful. 

Interesant de urmărit poziţia liberalilor cu care Elena Lasconi şi USR au făcut un pact de colaborare la instalarea viceprimarului. Vlădescu a fost susţinut de liberali, dar şi de social-democraţi şi, membru al Clubului „Lions” fiind, bănuim că şi „oamenii liberi” sunt de partea lui. 12 voturi contra 7 ale USR. Dacă ar fi ca salvarea funcţiei să se producă tot politic. Deşi ni s-ar părea imoral ca politicienii, oricât de mult şi-ar lustrui unii altora murdăria de pe mâini, să apere un ins care a picat un test simplu. Pregătirea pieţei pentru redeschidere, şansa ratată de Vlădescu de a arăta că poate, dacă i se cere mai mult, a fost ocazia perfectă, fructificată de primarul care, mai mult ca sigur, vrea oameni dârzi în funcţii de răspundere. Nu momâi înghesuite de foştii primari la majoritatea instituţiilor, serviciilor şi compartimentelor publice. Sancţiunea îl vizează şi pe Nicolae, căruia i-a fost greu să trimită pe unul cu termometru şi dezinfectant la intrarea în piaţă. Motiv pentru primar să-i arate ieşirea.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!