20 C
Campulung Muscel
18/07/2024

Bogdan David: “DEPOPULAREA REPREZINTĂ DRAMA SATULUI ROMÂNESC!”

Depopularea acce-lerată a localităților din zona rurală este determinată de exodul tinerilor, care caută locuri de muncă în străinătate sau la oraș.

Îmbătrânirea de-mografică este un proces în plină expansiune în România şi, în momentul de faţă, pare ireversibil. Există o tendinţă clară de creştere a numărului de persoane vârstnice singure – femei, în imensa majoritate a cazurilor – care vor constitui o problemă socială greu de rezolvat, în special în comunităţile rurale îmbătrânite. 

Rapoartele întoc-mite de Eurostat sunt îngrijorătoare sub aspectul curbei demografice. Se estimează că populaţia României se va reduce, până în 2060, la 17.308 milioane de locuitori, reprezentând unul dintre cele mai grave declinuri din UE, potrivit datelor prezentate de Eurostat.

Scăderea natalită-ţii, prăbuşirea agriculturii, lipsa infrastructurii sunt principalele elemente care conduc la o depopulare accelerată a comunelor din România şi inclusiv din zona Muscel.

Ce e de făcut?

“Cred că satul românesc trebuie să devină mai atractiv. Noi, în zona Muscel, nu trebuie să inventăm roata, trebuie să luăm ca exemplu alte zone asemănătoare, cum ar fi Maramureşul şi Bucovina. Satul muscelean încă ne oferă tot ce trebuie pentru a-l pune în valoare: tradiţii, relieful geografic, flora şi fauna, oamenii, etc. Trebuie să există puţină voinţă şi implicare. Agroturismul este cheia pentru a reduce această depopulare accelerată din zona noastră. Tinerii rămân în zona rurală dacă pot avea un trai decent. Trebuie să existe un oarecare echilibru între zona urbană şi cea rurală! Din nefericire, au existat prea puţine dezbateri, în forurile legislative ale României, pe această temă. Această problemă reală trebuie adusă în prim planul discuţiilor şi al deciziilor, la nivel parlamentar!”, a declarat Bogdan David, candidatul câmpu-lungean la Camera Deputaților. 

Viitorul satului românesc trebuie să-l reprezinte o fericită îmbinare între tradiţie şi modernitate. Există teze ale unor specialişti din domeniile sociologiei şi etnologiei care consideră că satul românesc nu dispare, ci se metamorfozează în spaţiu urban cu aceiaşi locatari care accesează în fel şi chip formule de modernizare. Iar necesitatea acestor formule de modernizare şi lipsa lor este un alt factor important care încurajează exodul tinerilor.

Acest material a fost comandat de Partidul Naţional Liberal. Realizat/publicat de Ziarul Evenimentul Muscelean AG SRL. Cod de identificare al Mandatarului Financiar: 11200025.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!