3.6 C
Campulung Muscel
09/12/2024

Nicolae Zaharia şi Florin Liţoi, candidaţii liberali a căror priză la electorat este testată într-un sondaj

=Mai mult ca sigur, Bogdan David este de „umplutură”, fiind mulţumit cu funcţia de director al Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea    

Cele trei potenţiale candidaturi la funcţia de primar al Câmpulungului au constituit tema principală a celei de-a doua întâlniri din 2020 a liberalilor locali cu jurnaliştii. Mesajul transmis de organizaţia municipală, prin intermediul secretarului general Lucian Ionescu, pentru că preşedintele Bogdan David este unul dintre pretendenţii la Primărie, i-a dezvăluit alegătorilor pe cei trei concurenţi ai partidului, a căror popularitate este măsurată prin intermediul unui sondaj menit să „producă” omul PNL la alegerile din 2020. Bogdan David, Nicolae Zaharia şi Florin Liţoi sunt numele propuse votanţilor din oraş, cărora cei trei li s-au adresat direct, la conferinţa de presă, de joi, 6 februarie. Variantele finale sunt introduse în sondajul desfăşurat la sfârşitul lunii februarie, efectuat de o firmă de specialitate contractată de conducerea centrală a partidului. 

Nicolae Zaharia: „S-au pierdut multe oportunităţi de dezvoltare” 

Bogdan David, liderul formaţiunii municipale a PNL, neavând interes să intre în cursa electorală, după experienţa din 2016, a preferat să nu consume timpul vorbind despre el. Ci să-i lase pe colegii cu şanse de câştig să se promoveze, prezentându-şi planurile de viitor primar, în caz de reuşită. În plus, David este mulţumit cu funcţia de director al Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea, un serviciu de bugetar extrem de bine plătit, în care este scutit de bătaia de cap de la Primărie. 

Potrivit lui Nicolae Zaharia, director al Liceului Teoretic „Dan Barbilian”, în absenţa unei strategii, atingerea obiectivelor propuse nu poate fi îndeplinită. „(…) Din punctul meu de vedere, această strategie nu există, sunt foarte multe lucruri care se fac pe picior, de la un an la altul. Ştim, probabil, ce vom face la anul, dar nu ştim ce vom face peste doi ani, trei ani sau patru ani. Este foarte important să avem o strategie foarte clară, pe care eu o s-o prezint în viitorul apropiat: Strategia de Dezvoltare 2020-2024. (…) Cel mai important bun al unei comunităţi este reprezentat de oameni. Marea problemă a României şi a Câmpulungului este scăderea dramatică în plan demografic. Toate şcolile din Câmpulung se confruntă cu scăderea dramatică a populaţiei şcolare şi lucrurile, probabil, se vor complica pe viitor. Motiv pentru care cred că obiectivul esenţial al primarului este acela de a ţine oamenii aproape. (…) Pentru ca oamenii să nu mai plece trebuie să se îmbunătăţească foarte multe lucruri. Un lucru la care eu ţin foarte mult este calitatea vieţii. Calitatea vieţii nu înseamnă numai ce se întâmplă în interiorul familiei tale. Calitatea vieţii înseamnă şi ce se întâmplă atunci când eşti pe stradă: ce fel de trotuar am, ce fel de stradă am, ce fel de arhitectură urbanistică am.”, a adăugat acesta. 

Din acest motiv, Nicolae Zaharia a lansat pe pagina personală de Facebook ideea de bugetare participativă. „Nu este târziu ca în bugetul local să fie un capitol de bugetare participativă, în care să fie prevăzută o sumă. Poate fi un început, pot fi stabilite nişte domenii în care cetăţenii să propună proiecte. Cetăţenii trebuie implicaţi în cheltuirea banului public. Poţi să elaborezi o strategie, dar atunci când stai de vorbă cu oamenii, ei pot să-ţi spună altceva. (…) Eu sunt extrem de deschis la propunerile cetăţenilor şi la soluţiile cu care pot veni la îmbunătăţirea multor segmente. Pot fi stabilite domenii de propuneri, se poate îmbunătăţi infrastructura rutieră, educaţională, medicală. Spre exemplu, un lucru la care m-am gândit şi pe care l-am transmis consilierilor PNL este legat de un centru de dializă la Spitalul Municipal. Este absolut necesar, pentru că Spitalul Municipal deserveşte o zonă destul de mare şi cred că este o urgenţă în acest domeniu. Un alt lucru la care m-am mai gândit, având în vedere un proiect al Ministerului Afacerilor Interne, (…) care nu implică un consum financiar mare, este amenajarea unui loc, pe care SMURD-ul să poată ateriza şi noaptea. Avizat ISU, iluminat şi care asigură o oarecare securitate în ceea ce priveşte sănătatea oamenilor.”, sunt câteva planuri ale lui Nicolae Zaharia.

„S-au pierdut multe oportunităţi de dezvoltare a Câmpulungului. Cea mai facilă cale pentru a dezvolta este reprezentată de fondurile europene. Dar ca să atragi fonduri europene, îţi trebuie o echipă serioasă, care să se ocupe numai de acest lucru.”, a încheiat acesta.     

Florin Liţoi: „Turismul este viitorul Câmpulungului. Atrăgând turism, se dezvoltă şi industriile conexe”            

Muscelean get-beget, Florin Liţoi, proaspăt transferat de la filiala PNL a Sectorului 1 Bucureşti, este cadru didactic la Universitatea Bucureşti şi om de afaceri la Câmpulung. Este un mare susţinător al sportului, al educaţiei şi sănătăţii prin sport. „Născut, crescut şi educat în Câmpulung, consider că am atins acea maturitate la care pot să împărtăşesc din cunoştinţele mele. Am învăţat în cei 42 de ani de viaţă ca niciodată să nu mă dau la o parte, să mă ridic tot timpul, oricât de greu mi-ar fi, şi să nu renunţ niciodată la ceea ce mi-am propus să fac. Mi-am propus să fac un proiect de oraş, pentru următorii 15-20, chiar 25 de ani. Un proiect pe baza căruia, în mandatul de primar, oricât de scurt sau de lung ar fi, să lucrez pentru o dezvoltare puternică a relaţiei cu administraţia. Indiferent de culoarea politică, pentru ca proiectele iniţiate să fie duse mai departe, să nu le mai schimbăm de la o administraţie la alta. Lucru care s-a întâmplat în ultima perioadă. S-au început proiecte, unele bune, altele proaste, altele fără viziune. Să nu se mai întâmple acest lucru. Lucrăm pentru comunitate, în interesul comunităţii, să nu mai dăm comunitatea la o parte. Tot timpul să interacţionăm cu ea, s-o întrebăm, să ne aplecăm urechea la doleanţele oamenilor. Eu sunt un împătimit de cunoaştere, de nou, sunt aidoma unui burete care absoarbe informaţiile, de aceea merg la toate conferinţele pe teme de „smart city” şi „city management”. Sunt dedicat acestui lucru. Consider că este prioritară implementarea conceptului de „smart city” şi „city management”, pentru trecerea de la o administraţie inactivă, pe termen scurt, la o administraţie activă, pe termen mediu şi lung, la o administraţie pro-activă, care să se aplece asupra doleanţelor cetăţenilor.”

Potrivit lui Florin Liţoi, nu trebuie omisă dintre preocupările unei Primării latura socială. „Oraşul Câmpulung trebuie să aibă grijă de pensionari. Dacă tinerii ne pleacă, trebuie să facem tot posibilul să-i aducem înapoi. Majoritatea tinerilor care au plecat din Câmpulung, fie la Bucureşti, fie în oraşele învecinate, fie peste hotare, într-un anumit moment al vieţii lor, se vor întoarce în Câmpulung. Atunci, noi trebuie să le asigurăm un nivel ridicat al calităţii vieţii, să-i determinăm să se întoarcă în Câmpulung, iar banii strânşi afară să-i investească aici. În afara fondurilor europene şi a celor locale, sunt fonduri de investiţii care doresc să vină şi să investească, pe un termen de 20-30 de ani, în modernizarea oraşului. Să schimbăm faţa oraşului. Oraşul nu poate să susţină o industrie grea. Oricine poate să spună că „aducem investitori”… Sunt unul dintre investitorii din Câmpulung, care, de zece ani, dezvoltă un business. Primăria nu are un teren pe care să-l ofere unor investitori, ca să dezvolte o industrie mare. Noi trebuie să ne axăm pe turism. Turismul este viitorul Câmpulungului. Atrăgând turism, automat, se dezvoltă şi celelalte industrii conexe. Agroturism, business-urile de familie, acestea sunt viitorul. Fiecare trebuie să se autogospodărească la nivelul lui, începând de la primar. Dacă primarul este un bun gospodar, el va insufla celorlalţi acest sentiment. Schimbarea vine din fiecare dintre noi.”, a conchis Florin Liţoi nu înainte de a parafraza îndemnul lui Petre Ţuţea, care le cerea românilor să se trezească şi să aleagă conducători care îşi iubesc ţara. „Eu aş vrea să spun: Câmpulungeni, treziţi-vă şi alegeţi-vă conducători care iubesc oraşul!”, a afirmat, în încheiere, cel mai proaspăt liberal supus preselecţiei ce precede desemnarea candidatului PNL Câmpulung la funcţia de primar.

Ce trebuie să mai ştiţi despre noua achiziţie a PNL Câmpulung: Florin Liţoi este un om de acţiune, căruia îi plac provocările, de aceea încearcă acest experiment. “E.M.”         

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!