3 C
Campulung Muscel
25/10/2021

Care sunt noile restricţii sanitare pentru a limita răspândirea COVID-19

De luni, 9 noiembrie, au intrat în vigoare următoarele restricţii sanitare:

Transportul public

În autobuze şi microbuze, vor fi ocupate doar jumătate dintre locurile disponibile, cealaltă jumătate va fi indisponibilizată prin marcarea corespunzătoare. În autobuze nu se va mai călători în picioare decât pe locurile marcate corespunzător pe podea şi la o distanţă de cel puţin 1,5 metri de ceilalţi călători. Şoferii mijloacelor de transport public nu vor pleca din staţie dacă nu se respectă aceste reguli şi vor anunţa organele competente când situaţia o impune.

Accesul clienţilor în magazine

Nu se va permite accesul clienţilor pentru care nu se poate asigura păstrarea distanţei de 1,5 metri. Numărul clienţilor care pot avea acces, în acelaşi timp, în interiorul spaţiului comercial va fi calculat de către agentul economic prin raportarea la maximum 50% din suprafaţa utilă, liberă şi la distanţa necesară. Aceste instrucţiuni vor fi aduse la cunoştinţa clienţilor prin modalităţi de afişare şi comunicare specifice.

Alte restricţii în vigoare

=Restaurantele, cafenelele, sălile de jocuri de noroc, etc. funcţionează la o capacitate de maximum 30% din numărul locurilor disponibile şi doar în intervalul 6.00-21.00 (localităţi cu incidenţa între 1,5-3 la mie).

=Masca obligatorie în toate spaţiile deschise sau închise.

=Reuniuni de sărbători, aniversări, petreceri – interzise.

=Circulaţia în afara locuinţei între orele 23.00-5.00 – interzisă. Excepţii doar conform legii.

=Pieţele din spaţiile închise, târgurile, bâlciurile, talciocurile – închise.

Este permisă doar activitatea pieţelor organizate în spaţii publice deschise.

=Companiile cu un număr mai mare de 50 de angajaţi organizează activitatea în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă sau în grupe care încep/termină activitatea la o diferenţă de cel puţin o oră.

=Şcolile suspendă activitatea care impune prezenţa fizică a elevilor şi continuă activitatea în mediul online.

Restricţiile sunt în baza HCJSU 56/07.11.2020, HG 935/05.11.2020, OUG 192/05.11.2020.

Circulaţia persoanelor între orele 23.00 şi 5.00, numai cu adeverinţă

Sâmbătă, 7 noiembrie, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, condus de prefectul Emanuel Soare, s-a întrunit în vederea adaptării la nivelul judeţului Argeş a măsurilor de combatere a virusului SARS-CoV-2 adoptate de Guvern şi pentru adoptarea unor noi măsuri suplimentare specifice judeţului nostru.

Ca urmare a incidenţei cumulate în ultimele 14 zile a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 mai mare de 1,5 şi mai mică de 3/1.000 de locuitori, începând cu data de 8 noiembrie 2020, pentru o perioadă de 14 zile, se aplică următoarele măsuri:

=operatorii economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, îşi vor desfăşura activitatea în intervalul orar 6.00-21.00, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului;

=se permite activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, în intervalul orar 6.00 – 21.00, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului;

=operatorii economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc îşi vor desfăşura activitatea în intervalul orar 6.00 – 21.00, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului.

Prevederile de mai sus nu se aplică localităţilor Suseni, Ciomăgeşti, Moşoaia şi Valea Iaşului, cărora se aplică în continuare prevederile art. 1 al Hotărârii CJSU nr. 55 din 5 noiembrie 2020.

O altă măsură vizează mijloacele de transport în comun şi intră în vigoare începând cu data de 9 noiembrie 2020, ora 00.00. Acestora li se limitează numărul de călători la cel mult jumătate din numărul locurilor pe scaune, respectiv jumătatea din numărul locurilor în picioare, după caz. În situaţia în care măsura nu se respectă, conducătorul auto are obligaţia staţionării în staţie şi sesizarea evenimentului organelor competente. Operatorii economici cu obiect de activitate transport comun au obligaţia marcării corespunzătoare a locurilor permise pentru utilizare de către călători, pe scaune, cât şi în picioare, după caz.

În spaţiile comerciale se limitează numărul de clienţi astfel încât numărul permis va respecta măsura distanţei de 1,5 metri între persoane raportat la 50% din suprafaţa liberă (suprafaţă utilizabilă de către clienţi şi neacoperită de rafturi, vitrine sau alte elemente de mobilier). Fiecare operator al spaţiului comercial are obligaţia întocmirii unui set de instrucţiuni pentru clienţi, care va fi afişat împreună cu numărul maxim de clienţi permis. Această măsură intră în vigoare începând cu data de 9 noiembrie 2020, ora 00.00.

Modelul declaraţiei pe propria răspundere pentru circulaţia persoanelor în afara locuinţelor în intervalul 23.00-5.00, precum şi modelul adeverinţei de angajator se pot descărca de pe site-ul www.stirioficiale.ro. Declaraţia pe propria răspundere poate fi scrisă şi de mână.

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!