20.2 C
Campulung Muscel
25/06/2024

Gunoiul reciclat zace în faţa porţii, neridicat de firmă, iar la Primărie nu răspunde nimeni

Felul în care o ţară îşi administrează deşeurile dă măsura respectului pe care conducătorii îl au faţă de mediu, dar mai ales faţă de proprii cetăţeni. Şi asta pentru că, înainte de a ne simţi bine (unii dintre noi) că suntem ecologişti şi că salvăm natura aruncând PET-urile la locul special, e nevoie ca un întreg sistem să fie bine pus la punct şi să ducă până la capăt procesul de reciclare. Altfel, efortul individual al fiecăruia dintre noi e complet inutil. Două acte normative, ordinul de Ministru 1362/2019 şi Legea 31/2019, apărute la începutul anului trecut, ar trebuie să rezolve problema gestionării deşeurilor în România, însă, nu a făcut altceva decât să creeze haos în sistem. Iar modul în care operatorii de salubritate reuşesc să-şi facă datoria privind valorificarea deşeurilor se vede într-o statistică europeană care plasează România pe locul doi în clasamentul celor mai murdare ţări.

Du-te vino cu sacii de deşeuri

Probleme cu colectarea selectivă a deşeurilor sunt şi la Câmpulung. „Pentru a îmbunătăţi colectarea selectivă a deşeurilor menajere pe raza municipiului, Primăria Câmpulung aduce la cunoştinţă locuitorilor care domiciliază la case că începând cu luna mai (n.r. 2019), în ultima vineri din lună, sunt rugaţi să lase la poartă sacul cu deşeuri reciclabile (PET, hârtie/carton, doze, sticlă), pentru a fi ridicat de operatorul de salubritate Financiar Urban SRL.”, se arată într-un comunicat al Primăriei. 

Din păcate, nu întotdeauna operatorul ajunge la timp la caselor oamenilor, iar deşeurile zac cu zilele în faţa porţilor, aşa după cum ne-a semnalat recent o doamnă care locuieşte pe strada Maior Gâldău. „Vineri, conform unei planificări pe adrese pe care am primit-o şi care s-a respectat cât de cât până acum, trebuiau să vină cei care ridică reciclabilele, dar nu a venit nimeni. Am patru saci în faţa porţii, i-am scos vineri dimineaţă, i-am băgat vineri seară înapoi în curte, zicând că vor veni sâmbătă. I-am scos sâmbătă dimineaţă, i-am băgat înapoi sâmbătă seara. Acum e luni şi probabil că mai urmează o perioadă până le vor ridica. De prin mai, iunie a început să le ridice, suntem planificaţi ultima vineri din lună. Şi, ca să fiu cinstită, asta mi se pare o idioţenie, adică ce fac, stau cu gunoiul o lună de zile că tu vii abia o dată pe lună?! De aceea, probabil, nici vecinii nu scot. Păi ce, eu mă umplu de şoareci şi de şobolani aşteptând să mi le recicleze, iar doamna primar dă acolo nişte programe de reciclare?!”, ne-a declarat, dezamăgită, Maria Prodan, care locuieşte pe strada Maior Gâldău, nr. 23, chiar lângă Sera de Flori a ADP.

Tratată cu indiferenţă de angajaţii Primăriei

Persoana în cauză a încercat să-şi spună oful la Primărie, dar a fost tratată cu indiferenţă, semn că angajaţii instituţiei au rămas cu aceeaşi meteahnă de pe vremea predecesorilor Elenei Lasconi, care ar trebui să „taie în carne vie” în rândul subalternilor atunci când vine vorba de relaţia subalternilor cu cetăţenii plătitori de taxe şi impozite. „Mi-ar fi plăcut să-i pot spune doamnei primar, dar nu se poate lua legătura sub nicio formă. Am dat telefon la Primărie, cel puţin pe vremea lui Ţâroiu răspundea la secretariat cineva, şi în cele din urmă am ajuns la Contabilitate, mi-a răspuns un domn, care a fost foarte drăguţ, dar nu a avut ce să facă, a zis că-mi face legătura la Mediu. Nu a răspuns nimeni, era 8.15. Îmi zice: „staţi că vă fac la Secretariat”. Acolo mi s-a spus ceva de genul „va ridica” şi mi-a închis telefonul. Ca să mă apuc să scriu e-mail-uri doamnei primar şi să-mi răspundă mie nu ştiu când, nu rezolv nimic. Aşa că stau cu sacii ăia afară. Suntem două familii în curtea asta, au început să se adune de vineri alte deşeuri, aproape mai am un sac. Sunt PET-uri, hârtie, doze de bere, adică nu sunt gunoaie şi mie mi-e jenă, mâine, să le dau la oamenii ăia care vin să ridice gunoiul, poate nici ei nu le iau. Chiar şi domnul viceprimar, la învestire, spunea că, vai de mine, o să se facă curat. Lasă-i pe ăştia de la ADP, că ăştia sunt singurii care mai muncesc. Mie mi-e teamă că stăm până la sfârşitul lunii ăsteia, adică noiembrie, se vor face 8-10 saci, Dumnezeu ştie, şi efectiv, nu vreau să fac ceva ilegal, că aş putea să fac o chestie până la urmă.”, a mai precizat câmpulungeanca. Ama IVAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!