13.5 C
Campulung Muscel
11/10/2024

Frate şi soră, condamnaţi că au exploatat un tânăr orfan

Chiar dacă au trecut patru ani de când oamenii legii au scos la iveală ororile care au îngrozit o lume întreagă, comise de cei 38 de romi din satul Gămăceşti, comuna Berevoeşti, instanţa continuă să condamne etnici care s-au ocupat cu exploatarea persoanelor cu dizabilităţi şi fără familii.

Cel mai recent, Tribunalul Argeş a condamnat la închisoare doi fraţi, de 28 şi 25 de ani, care au racolat un orfan, promiţându-i că-l vor plăti dacă îi ajută la încărcatul, descărcatul şi vândutul materialului lemnos. Dar nu a fost aşa, băiatul, cu dizabilităţi, a fost exploatat, ţinut nemâncat şi bătut dacă nu îşi îndeplinea sarcinile, sau le făcea parţial, sau dacă anunţa că vrea să plece. Se poate spune că a avut noroc că a stat în cătunul de la Gămăceşti doar 10 zile, până a reuşit, într-o dimineaţă, să fugă, a trecut dealurile şi a ajuns la Câmpulung, în cartierul Grădişte, unde o vânzătoare l-a ajutat, chemând Poliţia. Oamenii legii l-au dus la spital, iar când i s-au vindecat rănile fizice, a fost preluat ce ofiţerii BCCO şi predat persoanei care se îngrijea de el şi care anunţase Poliţia despre dispariţia lui.

Este vorba despre Gheorghe Coşcodaru, de 28 de ani, condamnat, pe 23 iulie 2020, la trei ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane, şi de sora sa, Anca Florentina Coşcodaru, de 25 de ani, condamnată la doi ani şi şase luni, pentru aceeaşi faptă. Joi, 15 octombrie, poliţiştii de la Secţia de Poliţie Rurală Schitu Goleşti şi cei de la Biroul Urmăriri Penale din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Argeş i-au ridicat de acasă pe cei doi şi i-au predat pentru a fi încarceraţi. Ca pedeapsă complementară, fraţilor Coşcodaru le-au fost interzise, pe durata a trei ani după executarea pedepsei, drepturile de a fi aleşi în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. Împreună, trebuie să-i plătească lui Marius Claudiu Ştefan suma de 40.000 lei, daune morale, Spitalului Municipal Câmpulung, alţi 346,13 lei, cheltuielile de spitalizare ale lui Ştefan, iar statului, 1.600 lei, cheltuieli judiciare. Judecătorul de la Tribunalul Argeş a dispus şi prelevarea de la condamnaţi a probelor biologice, pentru introducerea lor în baza de date, şi menţinerea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra a trei autoturisme, înmatriculate pe numele lui Gheorghe „Bobi” Coşcodaru: un Opel Corsa-C BJ11, de culoare neagră; un Volkswagen Golf 1J, de culoare neagră; şi o autoutilitară marca ARO 320, de culoare verde.

Orfanul a povestit anchetatorilor cum a fost racolat de fraţii Coşcodaru

Fapta despre care vom relata în continuare s-a petrecut în luna martie 2016, cu patru luni înainte ca oamenii legii să scoată la iveală ororile comise de cei 38 de romi din Gămăceşti, grupaţi în nouă grupări infracţionale, care racolau persoane vulnerabile, printre care şi săraci, copii sau persoane cu dizabilităţi fizice sau psihice, pe care le puneau la muncă fără să le plătească, le ţineau fără mâncare, legate cu lanţuri, bătute cu biciul sau parul.

De un tratament asemănător a avut parte şi victima celor doi fraţi Coşcodaru, Marius Claudiu Ştefan. Acesta avea 20 de ani când a fost racolat de Gheorghe Coşcodaru, zis „Bobi”. Orfan de la vârsta de 6 ani, a fost dat în plasament până la 14 ani, ulterior fiind internat într-un centru de plasament, de unde a plecat să muncească la o fermă, unde avea grijă de oile şi caprele unei femei. În martie 2016, a plecat de la fermă fără să anunţe, cu intenţia de a ajunge la Bucureşti, la fiul proprietarei animalelor, pentru a-i repara telefonul mobil, pe care-l folosea să asculte muzică şi care nu mai funcţiona. Aşa că a ieşit la ocazie, iar, în scurt timp, a oprit lângă el o camionetă, în care se aflau doi bărbaţi de etnie romă, care s-au oferit să-l ducă până într-o localitate în apropiere Bucureştiului. Pe drum, cei doi romi l-au convins să rămână cu ei, să-i ajute la descărcatul unor lemne, iar, în cele din urmă, l-au păcălit şi a ajuns la domiciliul bărbaţilor, la Gămăceşti, unde urma, chipurile, să-i ofere un loc de muncă remunerat, cazare şi mâncare.

La câteva zile de la sosirea la Gămăceşti, tânărul, care la 6 ani a avut un accident, a dat un tractor peste el şi a suferit o operaţie la cap, în urma căreia se exprimă mai greu, văzând că cele promise nu îi sunt date, a vrut să plece de mai multe ori, dar, de fiecare dată, nu a fost lăsat de „Bobi” şi sora acestuia, Anca, dar şi de concubinul acesteia, zis „Şaolin”.

Marius Claudiu Ştefan a relatat magistratului de caz câteva situaţii, pentru a înţelege de ce nu a putut să stea la familia lui „Bobi” Coşcodaru. Pe lângă faptul că îi ajuta pe aceştia să încarce, să descarce şi să vândă lemne, când se întorceau în gospodărie, era pus de „Bobi”, Ancuţa şi „Şaolin” să facă şi alte treburi gospodăreşti: să măture în curte, să spele rufe, să spargă lemne. Tânărul a precizat că „Bobi” locuia cu soţia, copilul şi cei doi părinţi, în case separate, dar în aceeaşi curte, în timp ce sora acestuia, Ancuţa, şi „Şaolin” locuiau într-o casă separată, aflată peste drum, iar el a fost forţat să muncească atât în curte la ”Bobi”, cât şi în curte la Ancuţa.

„Îmi aduc aminte că, cu o zi înainte să fug de la „Bobi”, întrucât soţia acestuia era bolnavă, a fost chemată salvarea la locuinţă, moment în care eu am vrut să fug cu cei de la salvare. M-am deplasat din casă spre salvare, moment în care am fost tras de „Bobi” înapoi în casă, acesta spunându-le celor de la salvare să mă lase în pace, să nu mă bage în seamă, că sunt nebun şi m-a împins înăuntru în casă, unde se afla Ancuţa, care a închis uşa la cameră şi m-a bătut cu un levier de la maşină peste mâini, astfel încât eu nu am mai putut să ies din cameră. Din cauza acestui incident, în cursul zilei următoare, când am prins momentul, am luat din bucătărie un cuţit mai mic şi l-am ascuns în grădina din curtea casei, pentru ca, atunci când prind momentul, să fug, să îl iau cu mine, să mă apăr, dacă mai încerca cineva să mă oprească.”, a declarat tânărul abuzat de familia din Gămăceşti.

A mai povestit cum a fost trimis să spele rufe la râu, deşi afară ningea şi apa era foarte rece, iar dacă mergea în afara curţilor lui „Bobi” sau „Şaolin”, era mereu însoţit de aceştia. A fost ameninţat cu bătaia dacă va încerca să plece, mai ales că „Bobi” începuse construcţia la cea de-a doua casă şi avea nevoie de forţă de muncă. După ce că nu a fost plătit niciodată pentru munca în bătătura lui Bobi şi a surorii lui, a fost înfometat sau obligat să mănânce produse stricate.

Într-una din zile, în timp ce se aflau la un magazin din zonă, Bobi a vrut să-l vândă pe tânăr unei alte persoane, contra sumei de 500 de lei, dar tranzacţia nu s-a finalizat.

În ziua „liberării”, Bobi l-a obligat pe orfan să mănânce varză stricată, iar acestuia i-a fost rău, aşa că a dormit pe jos, în aceeaşi cameră cu „stăpânul”. Noaptea, băiatul a cerut voie să meargă la toaletă, cu condiţia să se întoarcă repede, dar intenţia lui a fost de evadeze din cătun. Văzându-se singur, a luat o geacă pe care a găsit-o prin curte şi cuţitul pe care-l ascunsese din timpul zilei şi a fugit. A mers pe şosea, iar atunci când vedea maşini, se ascundea, de teamă ca în vreuna să fie „Bobi” sau alt membru al familiei sale. A mers pe jos până a dat de indicatorul care-l anunţa că a intrat în Câmpulung. Dar, până să ajungă aici, l-a prins din urmă „Bobi”, care venise după el cu maşina, şi a încercat să-l lovească cu o bucată de ţeavă. Ştefan, crezând că-l va bate, a scos cuţitul şi, în încercarea de a se apăra, l-a atins pe Bobi peste braţ. Etnicul a reuşi să-l pună la pământ pe băiat şi să-l bată cu pumnii şi picioarele, dar s-a eliberat şi a fugit. A sărit un gard şi a ajuns în curtea blocurilor de la Pescăreasa şi, deşi a bătut la mai multe uşi, nu i-a răspuns nimeni, astfel că a stat pitit în nişte tufişuri până când s-a luminat. Văzând că „Bobi” i-a pierdut urma, a mers la benzinăria de la intrarea în Câmpulung, unde a găsit doi băieţi pe care i-a rugat să sune la Poliţie, aceştia spunându-i să stea liniştit că, în curând, va veni o maşină în zonă. Nemaiavând răbdare şi crezând că angajaţii benzinăriei l-au minţit, a plecat mai departe spre oraş şi, în imediata apropiere, a văzut o doamnă care deschidea un magazin şi a rugat-o să îl ajute, spunându-i că a fost bătut de un ţigan de la care a fugit, fiind vizibile urmele de violenţă. La scurt timp, a venit un echipaj de Poliţie, care l-a dus la spital, unde a dat declaraţii despre ce a păţit, iar oamenii legii au chemat-o pe doamna care avea grijă de el, l-a luat şi l-a îngrijit, iar când s-a pus pe picioare, s-a dus la fratele şi sora lui, pe care a vrut să-i revadă, unde locuieşte şi în prezent şi munceşte cu ziua pentru a se întreţine.

Documentele medicale ataşate la dosarul cauzei au făcut pe deplin dovada faptului că Marius Claudiu Ştefan se afla într-o vădită stare de vulnerabilitate, preexistentă, de care cei doi romi de la Berevoeşti au profitat conştient, în scopul atingerii propriului interes, de a exploata prin muncă forţată victima. 

Adrian TĂNASE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!