2.1 C
Campulung Muscel
07/12/2024

Reabilitarea clădirii de patrimoniu, cu Casa Vacanţei şi Firul Roşu la parter, va fi, de fapt, o spoială a exteriorului

Proiectantul a recomandat, înainte de toate, să fie asigurate rezistenţa şi stabilitatea imobilului    În încercarea de a fi cât mai aproape de data de 1 septembrie, pe care Liviu Ţâroiu a anunţat-o în legătură cu începerea investiţiei de reabilitare a caselor Primăriei din centru, pe 4 septembrie, s-a produs achiziţia serviciilor constructorului. Prin intermediul SICAP, autoritatea contractantă a ales oferta firmei câmpulungene Siacons Eurotrust SRL, care, încet-încet, se alătură celorlalţi colaboratori fideli ai primarului în funcţie precum Sercop, Cornea Ind.Construct, Elvamar Struktur şi firmele familiei Răuţoiu, Group Concif şi Ratelen Construct. Cu echipa de lucru a lui Silviu Iacobescu – care a realizat esplanada de la Piaţa Mare –  se reabilitează faţada scărilor A şi B ale blocului 17 din Vişoi. În ciuda angajamentului în derulare, se pare că executantul are resursele necesare şi pentru şantierul care se pregăteşte în continuarea fostului sediu AKTA. Constructorul local a fost angajat pentru execuţia unei intervenţii în zona protejată a Câmpulungului, pe care o va pune în practică la preţul de 219.317 lei. Tot din SICAP aflăm ce presupune reabi-litarea exterioară a imobilului pe care, mergând spre Piaţa Mare, l-aţi observat acoperit de schele şi plasă de protecţie: refacerea tencuielii, zugrăvirea faţadei şi recondiţionarea tâmplăriei. Bănuim că acolo unde chiriaşii n-au pus termopane pe cheltuiala lor. Ce intrigă la această lucrare este puţinul contractat de Primărie, prin comparaţie cu valoarea oferită de D.A.L.I. aprobată de Consiliul Local în luna mai a acestui an. Din documentaţie reiese o valoare de cinci ori mai mare a lucrărilor de care este nevoie pentru adevărata „Consolidare şi reabilitare exterioară a construcţiei existente în strada Negru Vodă, nr.113 / strada Republicii, nr.20”. 

Adevărata lucrare de consolidare şi reabilitare este de cinci ori mai scumpă 

1.031.500,43 lei, aceasta este valoarea rezultată din D.A.L.I. comandată de Primărie, ca să ştie cu cât scoate la licitaţie contractul. Pentru a impresiona electoratul cu o faţadă nouă în continuarea bulevardului, Primăria plăteşte o mică parte a investiţiei totale. Asta deşi, în primăvară, Executivului i s-a atras atenţia că, dacă nu pune la punct mai întâi acoperişurile şubrede şi beciurile generatoare de igrasie, zugrăveala exterioarelor reprezintă bani prăpădiţi. Însă interesul momentului nu-l constituie trăinicia lucrării, ci păcălirea votanţilor care vor vedea o casă frumoasă pe afară. 

Clădirea pregătită de o aşa-zisă renovare, la al cărei parter din strada Republicii funcţionează „Casa Vacanţei” şi Merceria „Firul Roşu”, nu este monument istoric – nu figurează pe Lista Monumentelor Istorice din 2015 -, dar este parte componentă a Sitului urban „Oraşul Istoric Câmpulung”, datând din secolele XIII-XX. „Imobilul se află în zona de protecţie a unui monument istoric, respectiv Ansamblul Bisericii Catolice „Sfântul Iacob – Bărăţia”, cu datare din secolele XIII-XVIII.” 

Construcţia, care are o faţadă pe Negru Vodă, la numărul 113, şi o faţadă, pe Repu-blicii, la numărul 20, cu o mărime considerabilă, la care adăugăm degradarea accentuată, necesită o investiţie pe măsură: 1.031.500,43 lei, totalul proiectului, din care construcţiile şi montajul, 729.744,16 lei. Autorul D.A.L.I. apreciază că şase luni îi sunt suficiente constructorului pentru a pune la punct o clădire jalnică. Lipsa de întreţinere, în decursul timpului, a generat „starea rea de conservare generală” a clădirii cu subsol, parter şi trei etaje, stare prezentată astfel în rezumat: „Faţadele prezintă suprafeţe de dimensiuni mari pe care tencuiala este căzută în întregime şi porţiuni de tencuieli desprinse, ce pun în pericol siguranţa pietonilor. Pe calcanele laterale, zidăria de cărămidă a fost lăsată aparentă încă de la construirea imobilului, iar factorii climatici pot afecta în timp calitatea materialelor constructive neprotejate. Imobilul a suferit următoarele lucrări de intervenţie: pe faţada spre strada Republicii, tâmplăria originală a fost înlocuită cu tâmplărie PVC la etajele I-III, la fel tâmplăria aferentă spaţiilor comerciale de la parter, de pe ambele faţade la stradă. Spaţiul comercial de pe strada Negru Vodă a fost refinisat, iar terasa de acces din stradă a fost placată cu gresie ceramică.” 

În acest caz, în afara consolidărilor impuse de expertiza tehnică, întocmită în anul 2018, de către expertul tehnic Mihai Ursăchescu, sunt necesare lucrări de reabi-litare a faţadelor şi a elementelor decorative, „cu refacerea integrităţii unor elemente degradate sau dispărute”. Plus lucrări de înlocuire a unor tâmplării exterioare, în vederea obţinerii unei unităţi stilistice şi armonizării cu fondul construit învecinat.

Înainte să fie dichisită, clădirea trebuia consolidată conform expertizei tehnice  

Primăria împarte proprietatea clădirii centrale, cu trei etaje, care are şi o construcţie anexă cu parter şi o curte interioară comună, cu mai multe persoane fizice. Terenul măsoară 407 metri pătraţi şi are deschidere atât la strada Republicii (20,40 metri liniari), cât şi la Negru Vodă (11,79 metri liniari). Pe ambele faţade la stradă, la parter, se află spaţii comerciale. Accesele pietonale la etaje, unde se află spaţii locative, se fac: din strada Repu-blicii, printr-un gang de acces în curtea interioară, şi direct din strada Negru Vodă. Imobilul nu beneficiază de locuri de parcare şi nici de acces auto în incintă.”, continuă descrierea frontului de lucru, care are în vecinătate cele două artere principale ale centrului: Republicii, la Nord-Vest, şi Negru Vodă, la Sud-Est, şi două proprietăţi cu vedere pe ambele străzi: una pe Negru Vodă, numărul 115/Republicii, numărul 22, la Nord-Est, cealaltă pe Negru Vodă, numărul 111/strada Republicii, numărul 18, la Sud-Vest.

„Principalul obiectiv al proiectului de investiţie imobiliară este realizarea unor lucrări menite a pune în valoare specificitatea patrimoniului construit existent, prin conso-lidarea clădirii şi reabilitarea structural ambientală a anvelopei clădirii.”, reţinem din materialul prezentat aleşilor în primăvară, pe baza căruia au aprobat hotărârea de Consiliu cu cifrele lucrării. 

D.A.L.I. a oferit două soluţii tehnice, proiectantul propunând-o Consiliului Local pe cea mai avantajoasă din punct de vedere financiar. Chiar şi aşa, în scenariul cu valoarea mai mică a investiţiei, aveau prioritate „intervenţiile imperios şi minim necesare pentru a asigura rezistenţa şi stabilitatea clădirii, dar şi reabilitarea ei exterioară, ca primă etapă într-un proces mai amplu ce se va desfăşura în viitor privind punerea în valoare a clădirii.” Intervenţiile propuse de proiectant vizează, pe de o parte, consolidarea clădirii, aşa cum este recomandat prin expertiza tehnică efectuată, iar, pe de altă parte, refacerea tencuielii şi zugrăvelii exterioare, înlocuiri locale de tâmplării exterioare, recondiţionarea tâmplăriei iniţiale şi hidroizolarea teraselor.

Primăria se limitează, din raţiuni financiare, dar mai ales electorale, la a spoi faţada, deşi a plătit o expertiză şi o D.A.L.I. care arată clar paşii de urmat. Magda BĂNCESCU

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!