20 C
Campulung Muscel
18/07/2024

Liberalii se contrazic. Spitalul, ba închis, ba deschis

 

Spitalul Câmpulung ţine capul de afiş al acestei campanii electorale, neavând concurenţă în materie de subiecte abordate de candidaţii la Primărie. Normal ar fi ca, într-o perioadă nemaitrăită de câmpulungeni, o pandemie, căreia i-au căzut victime concetăţeni, unii dureros de tineri, să ne alegem primarul după angajamentele asumate în domeniul sănătăţii. Cea mai pertinentă şi de bun simţ idee pe care am auzit-o în perioada premergătoare alegerilor pune în balanţă sănătatea fiecăruia dintre noi cu lipsurile de natură edilitară, care ni se par o tragedie. Cât de mult contează pentru dumneavoastră sănătatea? O puteţi compara cu ţeava de gaz, care se introduce furibund, din interes electoral? O puteţi compara cu mânjeala parcărilor care, la fel, se vrea preţul votului acordat primarului în funcţie? Nu. Niciun om cu grijă de viaţa lui, a copiilor şi a părinţilor, n-are cum să ignore un program medical, menit să schimbe din temelii sistemul de sănătate câmpulungean, care îi împinge pe muscelenii pe care îi ţine punga să aleagă privatul. 

Asta alege un om deschis la minte, pentru care gazul n-are nicio valoare prin comparaţie cu perspectiva unei boli crunte, care îl forţează la deplasări către spitale aglomerate, pentru că la noi nu se poate nici fără nenorocirea asta de COVID. Cea mai inumană decizie a guvernanţilor, care ne lasă impresia că vor ţine Spitalul Câmpulung închis mult şi bine, privează de tratament suferinzii de cancer. Muscelenii loviţi de teribila maladie sunt victime colaterale ale unor ignoranţi care, înainte de a semna hârtia, nu s-au interesat cum este structurată clădirea în care sunt înghesuite Psihiatria, Oncologia şi Oftalmologia. 

Cum au abordat candidaţii noştri subiectul? Elena Lasconi, cu curaj, ajutată de consilierul său, Andrei Aron, să propună un plan de sănătate, cu obiectiv prioritar redeschiderea Spitalului Câmpulung. Numărul în scădere de pacienţi nu mai justifică blocarea complexului medical, în numele COVID, care a răpit şi ultima posibilitate de îngrijiri, de care beneficiau bolnavii de cancer. 

Liviu Ţâroiu, deocamdată, nu zice, public, nimic, venindu-ne greu a crede că aşteaptă un răspuns la adresele către minister şi DSP. Să-l aştepte mult şi bine, că nu-l bagă în seamă nici doamna de la DSP, care e PSD-istă de-a lui! Darămite Tătaru, care a hotărât ca pacienţii cu afecţiuni psihice, infectaţi cu COVID, să fie internaţi la Compartimentul de Psihiatrie, transformând imobilul în „zonă roşie” şi punând bolnavii de cancer pe drumuri! Revoltător, crud şi nedrept!

Ce spune PNL? La liberali, mesajele diferă şi asta din cauza a ceea ce am repetat de ni s-a luat: lipsa unui lider, care să coordoneze strategia de campanie şi opiniile actorilor politici. Care, în prezent, dau impresia de „unul hăis, altul cea”. Chiar dacă, în realitate, au păreri diferite – asta e democraţia -, în faţa electoratului nu dă bine să te contrazici unul pe altul, în interiorul aceleiaşi formaţiuni. Sau deruta o fi strategia.  

Să explicăm. Nicolae Zaharia n-avea cum să rateze tema ofertantă, electoral vorbind, a reluării activităţii la spital, chiar în condiţii speciale. Pe 7 septembrie, candidatul PNL i-a anunţat pe alegători că a avut, săptămâna trecută, adică în intervalul 31 august – 6 septembrie, o întâlnire cu prefectul interimar Corneliu Cîrstea. Căruia i-a cerut, cităm, „să solicite cât mai urgent DSP-ului soluţii pentru redeschiderea spitalelor către pacienţii non-COVID”. De bine ce s-a întâlnit şi i-a cerut ce cer peste 100.000 de musceleni, pe 4 septembrie, apare năucitorul ordin, care adaugă Psihiatria de la Câmpulung pe lista spitalelor COVID! Acum, ce putea să facă Zaharia? Cîrstea, de pildă, căruia Argeşul îi datorează înjumătăţirea numărului de infectaţi de cum s-a instalat în funcţie, putea să-l informeze pe ministru cum este organizat imobilul sacrificat tot pentru COVID. 

Dată fiind cronologia acţiunilor incorecte pentru bolnavii Câmpulungului, recomandat era ca profesorul Zaharia să se limiteze la a susţine că este pentru deschiderea spitalului. Atât. Fără discuţia cu prefectul, care, oricum, n-a schimbat lucruri bătute în cuie la minister. Nu-l băgăm în seamă pe directorul Spitalului Municipal, care lasă impresia că-i convine cu COVID peste tot. Ţinând cont că este în pragul pensionării, este de înţeles că omul nu vrea să se complice cu pregătirea unităţii pentru toţi bolnavii. 

Ce-l intrigă pe alegătorul conectat la mesajele politice ale acestor zile este poziţia colegei de partid a lui Nicolae Zaharia, Anca Dumitrescu, datată tot 7 septembrie. Citeam într-o publicaţie on-line un punct de vedere total diferit al doctoriţei de la TBC, pe care aceasta îl prezintă în nume personal, nu al PNL Câmpulung. Deşi, fiind în postura de candidat la Consiliul Local şi implicată în campania electorală, omul te vede politician mai mult decât medic. Concluzia pledoariei Ancăi Dumitrescu: Spitalul poate funcţiona doar pe COVID sau doar pe non-COVID. Nu amestecat. Admiţând că-şi pierde simpatia multor câmpulungeni, sătui să fie plimbaţi la Piteşti pentru servicii medicale, dr.Dumitrescu lansează o înţepătură politică, ce-l vizează inclusiv pe colegul său Nicolae Zaharia. Şi anume că nu este de acord, cităm din nou, „cu folosirea emoţiilor de grup, bazate pe suferinţa oamenilor, în scop electoral”.

Departe de a-i contesta argumentele de natură medicală ale doctoriţei de la TBC, care a trăit pandemia diferit de noi ceilalţi. Foarte bine că le-a exprimat! Dar ce face strategul PNL, care, teoretic, armonizează discursurile echipei? Nu se hotărăşte cui să-i dea dreptate? Asta ca să creeze, la nivelul partidului, o abordare unitară a subiectului, prezentat în dublă versiune. În 2016, PNL a greşit mârâind puternic la spital, un electorat covârşitor PSD-ist, care nu vrea să se strice rostul angajărilor pe pile şi al şpăgii la servicii medicale. În 2020, PNL vrea să fie şi în căruţă, şi în teleguţă. Adică unul jeleşte populaţia, care vrea tratament la Câmpulung. Iar altul jeleşte spitalul, unde mixul între COVID şi non-COVID sigur nu e pe placul majorităţii personalului.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!