21/04/2025

Angajaţii de la Musceleanca au protestat în faţa localului, acuzând autorităţile centrale de ruinarea industriei ospitalităţii

Grav afectaţi de restricţiile impuse de autorităţi ca urmare a pandemiei de COVID-19, peste 200.000 de angajaţi din hoteluri şi restaurante au protestat miercuri, timp de o oră, în faţa localurilor, solicitând redeschiderea completă, cu reglementări stricte. Peste 10.000 de localuri au lacătul pe uşă din luna martie, iar 40% dintre salariaţi sunt în şomaj sau vor pleca în alte domenii până la finalul lunii. Antreprenorii din industria ospitalieră care mai rezistă au pierderi uriaşe, însă, dacă situaţia nu se va reglementa, îi paşte falimentul. 

„Nu COVID-ul ne omoară, ci ignoranţa voastră”

Printre cei care au protestat miercuri, între orele 17.00 şi 18.00, s-au numărat şi angajaţii de la Musceleanca Restaurant&Pub. În frunte cu patronul, aceştia au ieşit în faţa localului, afişând lozinci care transmiteau Guvernului următoarele mesaje: „400.000 de vieţi, o notă pe care nu vă permiteţi să o plătiţi”; „40% firme închise”; „Zero impozite, salarii înapoi”; „400.000 de angajaţi rămân fără job”; „Afectaţi fără a fi infectaţi”; „Nu COVID-ul ne omoară, ci ignoranţa voastră”; „39% şomaj în HoReCa”; „Faliment”; „Suntem ~400.000 de persoane care muncesc în această industrie! Ignoranţa autorităţilor este pe cale să ne ruineze!” Mesajele au fost lipite apoi pe geamurile Pub-ului Tonic. Organizaţia patronală HORA a transmis o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban în care şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la efectele dezastruoase pe care răspândirea virusului COVID-19 le-a pricinuit industriei ospitalităţii, nu numai la noi în ţară, ci peste tot în lume. „Lipsa predictibilităţii din industria HoReCa în climatul economic actual nu face decât să împingă pe marginea prăpastiei antreprenorii care astăzi au în derulare investiţii, responsabilităţi majore faţă de angajaţi, contracte de închiriere şi leasing, contracte cu clienţii externi, contracte de prestări servicii, contracte de servicii auxiliare, etc. În ceea ce priveşte activitatea din alte ţări europene se poate observa că industria Horeca poate funcţiona. În afara României, toate ţările Comunităţii Europene au redeschis restaurantele (interior şi exterior), cu reglementări stricte, respectarea acestora fiind sub atenta supraveghere a statului, acesta reuşind astfel să menţină un număr mult mai mic de cazuri de îmbolnăvire faţă de România”, se arată în scrisoarea deschisă premierului Orban. În document se mai precizează că nu redeschiderea teraselor de la 1 iunie a dus la creşterea numărului persoanelor infectate, ci incapacitatea autorităţilor de a urmări respectarea regulilor. „Putem concluziona că redeschiderea completă a restaurantelor se poate face in siguranţă, în unităţile în care se respectă reglementările. Aşa cum s-a putut observa, creşterea numărului de îmbolnăviri a avut loc la două săptămâni de la începerea vacanţelor din zonele turistice. În lipsa unor reglementări clare, restaurantele au întâmpinat dificultăţi, iar incapacitatea autorităţii centrale şi locale de a urmări respectarea regulilor a dus la suprareglementări şi controale abuzive, multe dintre ele fără a avea legătură cu situaţia pandemică în care ne aflăm”, se mai precizează în scrisoarea către Orban. Premierul a declarat că imediat ce situaţia epidemiologică va fi mai bună, Guvernul va dispune redeschiderea restaurantelor, subliniind că nu este o chestiune de rea-voinţă, ci o măsură de protejare a sănătăţii oamenilor. A.B.

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!