În iunie, Judecătoria Câmpulung l-a condamnat pe un câmpulungean, care a refuzat să-i fie prelevate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, condamnare care i-a fost micşorată după apel, de instanţa superioară.
Este vorba de Florin Oprea, zis „Raţă”, care, în luna februarie, a fost oprit cu greu de oamenii legii, după ce aceştia au primit numeroase sesizări că tânărul conduce sub influenţa băuturilor alcoolice şi posibil a substanţelor psihoactive. Reclamaţiile la Poliţie au fost făcute de mai mulţi bărbaţi pe care era să-i acroşeze cu autoturismul Florin Oprea. După o urmărire de câţiva zeci de kilometri, câmpulungeanul a fost „capturat” în Mihăeşti şi s-a ales cu dosar penal, pentru că nu a vrut să sufle în etilotest, iar la spital nu a fost de acord să-i fie recoltate probe de sânge şi urină în vederea stabilirii alcoolemiei şi a substanţelor psihoactive.
Pe 9 iunie 2020, Judecătoria Câmpulung l-a condamnat pe Florin Oprea la 2 ani şi 6 luni de închisoare, cu suspendarea executării sub supraveghere pe durata a trei ani. Ca pedeapsă complementară, doi ani după executarea pedepsei i-au fost interzise drepturile de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. Pe durata termenului de supraveghere, bărbatul trebuie să respecte mai multe măsuri, inclusiv să nu părăsească teritoriul României, fără acordul instanţei, şi să presteze 60 de zile, muncă în folosul comunităţii, având de ales între Primăria Câmpulung şi Complexul de Servicii Comunitare Câmpulung – Centrul Maternal.
Florin Oprea a contestat hotărârea Judecătoriei Câmpulung, iar pe 27 iulie 2020, Curtea de Apel Piteşti a desfiinţat-o în parte şi a stabilit definitiv ca pedeapsa lui „Raţă” să fie de un an şi şase luni, cu suspendarea executării pe durata a trei ani, iar restul deciziei să rămână ce s-a stabilit la Câmpulung.
Câmpulungeanul s-a oprit cu Land Rover-ul în tulpina unui arbore
Conform rolii.ro, iată ce a fost consemnat în Rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung, prin care Florin Oprea a fost trimis în judecată, aflat sub control judiciar, pentru săvârșirea infracțiunii de refuz de prelevare a probelor biologice. „Pe 6 februarie 2020, la ora 14.40, 14.45, 14.53 și 15.02, Poliția Municipală Câmpulung a fost sesizată „în cascadă”, prin Servicul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, de către trei câmpulungeni și un jandarm, cu privire la aspectul că o persoană de sex bărbătesc, indentificată ca fiind inculpatul, Florin Oprea, și indicată de către apelanți fie după nume, fie cu pseudonimul acestuia, „Rață”, sau fie persoană necunoscută, dar cu aceleași semnalmente ce corespund fizionomiei susnumitului, i-a agresat pe doi bărbați, precum și cu privire la împrejurarea că acesta a condus pe raza municipiului autoturismul marca Land Rover, model Range Rover, sub influența alcoolului.
Având în vedere multitudinea acestor sesizări și faptul că persoana ce făcea obiectul acestora se afla în mișcare, trecând de la un conflict la altul sau deplasându-se dintr-un loc în altul într-un interval de timp foarte redus, fiind indicat itinerariu, respectiv direcția Câmpulung – Pitești, la ora 14.56, organele de poliție din cadrul Secției nr. 14 de Poliție Rurală Schitu Golești, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza de competență, au fost direcționați de către dispecerul Poliției Municipale Câmpulung să se poziționeze pe DN 73 pentru depistarea în trafic a acestui autoturism, în vederea verificării veridicității aspectelor semnalate, identificarea persoanei în cauză și luarea măsurilor legale, existând suspiciunea că susnumitul se afla sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.
În temeiul directivelor primite, lucrătorii de poliție s-au deplasat pe raza comunei Schitu Golești, respectiv pe DN73, în punctul Școala Gimnazială nr. 1 Schitu Golești, iar la ora 15.05 au observat în trafic autoturismul menționat mai sus, care se deplasa din direcția Câmpulung către Pitești. Organele de poliție au efectuarea semnalul regulamentar de oprire, însă conducătorul auto a refuzat să se supună, continuându-și deplasarea ca urmare a ignorării acestora, motiv pentru care s-a procedat de îndată la urmărirea în trafic cu semnalele luminoase și sonore ale autospecialei de poliție în funcțiune. După parcurgere unei distanțe de aproximativ 300 de metri, la intersecția DN 73 cu DC 10 Capul Piscului, o altă patrulă de poliție a efectuat un alt semnal regulamentar de oprire, însă conducătorul autoturismului a refuzat din nou să oprească, continuându-și deplasarea pe DN 73, în aceeași direcție.
Ambele echipe de intervenție au procedat la urmărirea în trafic a autoturismului marca Land Rover – model Range Rover, urmărirea efectuându-se cu cu semnalele acustice și luminoase aflate în funcțiune pe o distanță de aproximativ 15 kilometri, păstrând în permanență contactul vizual cu acest vehicul pe itinerariul DN 73 Schitu Golești – Mihăești DJ 738 D – Jugur – DC 45 D – Hârtiști. Trebuie menționat că această urmărire s-a efectuat pe un drum național intes circulat, DN 73, pe raza localităților Schitu Golești și Mihăești, la o oră de vârf, în mijlocul zilei, cu o viteză medie de aproximativ 150 kilometrti la oră, cu depășiri din partea inculpatului făcute la limita iresponsabilității, cu intrări necontrolate pe contrasens, aceleași manevre și deplasarea cu viteză excesivă continuând și după ce a părăsit drumul național și a intrat pe pe DJ 738 D – Jugur, cumulate cu frânarea bruscă la viteză mare în fața autospecialei de poliție aflată în urmărirea sa, doar hazardul, întâmplarea și reflexele instinctuale ale celorlalți participați la trafic, respectiv a unor persoane care se deplasau în calitate de pietoni pe marginea drumului județean DJ 738, evitând producerea unor tragedii.
Ajungând pe raza comunei Mihăești, la ora 15.25, s-a reușit interceptarea vehiculului în cauză, ca urmare a faptului că acesta a rămas blocat din cauza drumului inaccesibil, respectiv suspendat cu puntea față pe tulpina unui arbore. Cu această ocazie, lucrătorii de poliție au constatat faptul că în autoturism se afla o singură persoană, respectiv conducătorul auto, căruia i-au stabilit identitatea în persoana lui Florin Oprea, care a fost recunoscută și anterior de către polițiști, în timpul urmăririi acestuia, încă de pe DJ 738, iar din verificările efectuate în aplicația informatică DEPABD a rezultat că acesta deținea permisul de conducere categoria A, B, având valabil dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.
Totodată, au mai stabilit faptul că vehiculul avea postul de conducere pe partea stângă, iar conducătorul auto era îmbrăcat în pantaloni de culoare gri și tricou cu mânecă scurtă din material textil de culoare galbenă cu un imprimeu ce reprezintă un craniu uman având culorile alb, roșu, albastru și negru. Întrucât cel în cauză emana halenă alcoolică, avea un limbaj incoerent și se manifesta recalcitrant, i s-a solicitat să se supună testării cu aparatul alcooltest, ocazie cu care acesta a refuzat, motiv pentru care, existând suspiciunea că acesta ar fi putut să fi consumat și substanțe psihoactive, a fost condus la sediul Serviciului Rutier Argeș din cadrul I.P.J. Argeș, unde a fost testat cu aparatul AquilaScan WDTP-10. Însă, din cauza comportamentului neadecvat al acestuia din timpul testării, testul nu a putut fi efectuat în condițiile cerințelor aparatului, acesta fiind invalidat.
Ulterior, Florin Oprea a fost condus la Spitalul Județean Argeș – Unitatea Primiri Urgențe, în vederea recoltării de mostre biologice de sânge și urină pentru stabilirea alcoolemiei ori a prezenței unor substanțe psihoactive, ocazie cu care acestuia i-au fost aduse la cunoștință în mod repetat prevederile art. 337 Cod Penal și riscurile la care se supune în cazul în care refuză să-i fie recolate probe biologice. La această unitate spitalicească au fost desigilate, în prezența acestuia, de către personalul medical, cele două truse de recoltare pentru determinarea atât a prezenței alcoolului, cât și a substanțelor psihoactive în sânge, moment în care inculpatul a refuzat să îi fie recoltate probe biologice și să semneze documentele încheiate cu ocazia acestei proceduri, fapt atestat prin semnătură și de către personalul medical.
Prin ordonanța din 6 februarie 2020 s-a dispus începerea urmăririi penale „in rem” pentru săvârșirea infracțiunii de sustragere de la recoltare probe biologice, iar prin ordonanța din 7 februarie 2020, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de Florin Oprea, pentru săvârșirea respectivei infracțiuni, măsură ce a fost confirmată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung, prin ordonanța din aceeași zi. De asemenea, prin ordonanța din data de 25 februarie 2020, s-a pus în mișcare acțiunea penală împotriva inculpatului pentru comiterea infracțiunii de refuzul sau sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, de a se supune prelevării de monstre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenței unor substanțe psihoactive. Pe 26 februarie 2020, la ora 15.15, s-a dispus de organul de urmărire penală reținerea inculpatului pe o perioadă de 24 ore. Prin încheierea din data de 27 februarie 2020, s-a dispus de Judecătoria Câmpulung luarea măsurii controlului judiciar față de inculpat.” Adrian TĂNASE