Trei turişti din Timişoara, printre care şi un minor în vârstă de 13 ani, au fost salvaţi, luni seara, de salvamontişti şi jandarmi montani, dintr-o zonă extrem de periculoasă, situată în Masivul Piatra Craiului. Chiar dacă nu s-au abătut de la traseu, oamenii erau epuizaţi şi nu au mai putut să coboare de pe munte. Mai mult decât atât, afară se înnopta şi riscau să cadă pradă animalelor. Salvatorii i-au adus în siguranţă până în comuna Dâmbovicioara. Din fericire, nu au avut nevoie de îngrijiri medicale.
Găsiţi la o altitudine de peste 1600 de metri
Cei trei turişti formau o familie şi plecaseră dis-de-dimineaţă din staţiunea de interes naţional Padina – Peştera, aflată pe Valea Ialomiţei, în Munţii Bucegi, cu gândul de a ajunge în comuna Dâmbovicioara, urmând un traseu dificil prin Masivul Piatra Craiului. Deşi erau echipaţi corespunzător şi porniseră din timp la drum, după 13 ore de mers, au cedat fizic şi au cerut ajutor prin 112. Capul familiei a precizat la telefon că se va înnopta în curând (era ora 20.00, când a sunat la numărul de urgenţă), iar ei nu mai pot continua drumul, fiind extrem de obosiţi. A mai spus că se tem pentru viaţa lor, din cauza animalelor ce i-ar fi putut ataca. În căutarea lor a pornit o echipă mixtă, formată din salvamontişti şi jandarmi, care i-a găsit pe cei trei turişti, extenuaţi şi înfriguraţi, la peste 1.600 de metri altitudine. La cea mai mică greşeală exista riscul ca aceştia să cadă în gol. Aşa că salvatorii au fost nevoiţi să ia măsuri speciale de siguranţă, pentru a-i coborî de pe crestele abrupte. În cele din urmă, în jurul orei 00.30, familia din Timişoara a ajuns cu bine în comuna Dâmbovicioara, unde a fost cazată la o cabană.
Atenţie la recomandările salvamontiştilor
Salvatorii montani îi sfătuiesc pe turişti, amatori de plimbări pe trasee montane, să respecte următoarele reguli: să se informeze asupra itinerariului propus, gradului de dificultate al acestuia şi să aibă în vedere condiţiile climaterice locale; să consulte prognoza meteorologică înainte de a pleca în drumeţii; să aibă echipament adecvat zonei de munte, lanternă, rucsac şi trusă de prim-ajutor, sac de dormit; să folosească numai traseele marcate şi să urmărească marcajele de pe traseu; să nu pornească pe un traseu după consumarea băuturilor alcoolice; să solicite sprijinul Jandarmeriei sau Salvamontului (apelând numărul unic de urgenţă 112 sau sms, la numărul 113, pentru persoanele cu dizabilităţi), specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate.
Alex BARBU