20.2 C
Campulung Muscel
25/06/2024

Primarul îl ironizează pe Iohannis: ţine şedinţe on-line, deşi… „kakaia tehnica” la Primărie, fiindcă e precaut, nu prost!

În realitate, cu videoconferinţele la care nu înţelegi nimic din ce vorbesc aleşii aflaţi în faţa tabletelor, a pus botniţă opoziţiei în campanie 

În multe comune din Muscel, aleşii locali şi-au ţinut întrunirile lunare la Primărie, în sala destinată şedinţelor de lucru, inclusiv pe durata stării de urgenţă, când isteria cauzată de infecţia cu coronavirus era la cote maxime. Primarii care au dotat Consiliul şi Primăria cu mijloace de transmitere on-line a dezbaterilor au renunţat la metoda anevoioasă de comunicare, cum a fost instituită starea de alertă. Unii au optat pentru reluarea locurilor în sala de Consiliu, acolo unde spaţiul generos permite distanţarea membrilor Legislativului local, veniţi oricum „mascaţi” la întâlnire. Alţii, mai prudenţi, au mutat întrunirile din Primărie la Căminul Cultural, ca să aibă siguranţa că este eliminată posibilitatea contagiunii. Altfel stau lucrurile la Câmpulung, unde Executivul lui Liviu Ţâroiu nu renunţă la videoconferinţele cu semnal „corupt”, de la care nu auzi şi nu înţelegi nimic. Astfel, candidatul PSD a privat opoziţia liberală de campania electorală făcută pe la şedinţele televizate ale Consiliului Local. 

Ţâroiu a abuzat de Blidaru 

De la sfârşitul lunii martie, dezbaterile lunare ale consilierilor municipali se ţin cu legiuitorii aşezaţi în faţa tabletelor, fie acasă, fie pe drum, în maşină. Cazul lui Manuel Zenovie pe care ora de începere a şedinţelor l-a prins în trafic, mai mult ca sigur, din cauza semafoarelor de la podeţul de la Apa Sărată, cu durata de construcţie cât jumătate din cea a podului de la Cernavodă (1980-1987). Ca să aveţi un termen de comparaţie pentru stilul execrabil de lucru al afaceriştilor cu care s-a asociat Liviu Ţâroiu, podul Regele Carol I, redenumit de comunişti podul Anghel Saligny, a fost construit în cinci ani, între 1890-1895!  Iar canalul de pe DN 73 mai avea puţin şi atingea durata de timp în care a fost asigurată legătura feroviară între Bucureşti şi Constanţa! 

Dar să-i lăsăm pe cei care au întreţinut impresia de bufonerie la şefia Câmpulungului, care a aruncat cu zecile de milioane pe cârcăli de tot râsul, întrucât relatarea este despre aleşii ţinuţi de subalternii primarului în funcţie în „beznă” şi pe „mute”, pe panoul pe care sunt proiectate cele 19 monitoare. Rămăsesem la Zenovie, intrat în direct, de mai multe ori, din maşină, şi ieşit din cadru de fiecare dată când device-ul, probabil, se mişca pe scaunul din dreapta şoferului. Pe 30 iulie, când s-a ţinut ordinara lunii trecute, nu numai şeful de la Îmbunătăţiri Funciare a avut probleme de imagine. Şi de sonor. Dar în cazul lui Manuel Zenovie, ultima defecţiune este insesizabilă, pentru că nu ia cuvântul de obicei. 

Virusarea viceprimarului Mărgărin Blidaru, „Mărgă” pentru prieteni, a însemnat înlocuirea preşedintelui de şedinţă. Şi aşa Ţâroiu a abuzat cam mult de prestaţiile secundului său, punându-l să prezideze începând din 31 martie, până pe 15 iulie, interval în care s-au ţinut unsprezece şedinţe de Consiliu, ordinare şi extraordinare! Clar lucru, la final de mandat, vicele avea ocazia să devină cunoscut, dacă masca nu i-ar fi ascuns jumătate din figură. 

Primarul, zeflemitor: a învăţat de la Iohannis să fie prudent, nu prost    

Cum COVID-ul l-a scos din exerciţiul funcţiunii pe Blidaru, Ţâroiu a apelat la colegul de partid Marin Stanciu, care a răspuns numaidecât convocării de a conduce lucrările ordinarei din 30 iulie. Realizând că pierde oportunitatea de a-şi face puţintică imagine pe tema subiectelor cu potenţial electoral – cum sunt taxele şi impozitele pe care le vom plăti în 2021 -, liderul opoziţiei a răbufnit cum că era cazul ca aleşii să se întâlnească tradiţional. Noi am insistat mai de mult că este timpul ca Executivul să înceteze cu maimuţăreala cu on-line-ul, mai ales că tehnica Primăriei este de doi bani şi nu se aude mai nimic din alocuţiunile aleşilor rostite în faţa tabletelor. Plus că pe unii îi mai vedeai sorbind dintr-un pahar, muşcând dintr-o banană, mai zăreai un şort, deh, cum stătea omul echipat în casă, vedeai ce perdele, ce mobilă, ce zugrăveală are alesul. Dar nu decorul era problema, ci sunetul înfundat, întrerupt, dar pe placul primarului. 

De cinci luni, Liviu Ţâroiu are linişte în Consiliul Local ale cărui şedinţe durează chiar mai puţin de jumătate. Asta pe lângă faptul că luările de cuvânt sunt un fel de bombănit enervant, căci pe puţinii interesaţi să asculte ce zic cetăţenii de pe ecranul central îi irită că nu înţeleg mare lucru. Singurii care se aud clar precum cristalul sunt primarul şi preşedintele de şedinţă. Când David l-a apostrofat pe Ţâroiu că nu organizează şedinţele cum trebuie, cu aleşii prezenţi în sală, mai cu seamă că municipiul beneficiază de amfiteatre spaţioase, în care lumea poate fi distanţată la zece metri, primarul a făcut pe glumeţul, ironizând accentul şi expresiile preşedintelui Klaus Iohannis: „Eu am învăţat de la preşedintele României să fiu precaut, nu prost (n.r. „precaut” rostit în stilul lui Iohannis). Îmi cer scuze, dar asta m-a învăţat.”, astfel a sunat zeflemeaua lui Ţâroiu, care a profitat de faptul că Bogdan David se auzea ca din butoi. „Domnul consilier, probabil că nu ştiţi legislaţia. Uitaţi-vă în starea de alertă, că în interior nu pot fi mai mult de 20. Dumneavoastră sunteţi 19, noi suntem cinci de la Executiv, plus jurnalişti.”, s-a eschivat primarul de la organizarea întrunirilor cu atâta popor într-o încăpere, deşi la „Casa Cristina”, unde s-a ţinut şedinţa de alegeri a PSD Câmpulung, „20-ul” a fost depăşit binişor. 24 erau numai cei nominalizaţi pe lista de alegeri, dar în sală au fost şi alţi participanţi, membri de partid.

Dezbatere cu consilieri „invizibili” 

Primele 15 minute ale şedinţei s-au pierdut cu conectarea celor care nu se vedeau ori nu se auzeau ori amândouă. Prima care a reclamat că are probleme tehnice a fost liberala Anca Dumitrescu. După ea, colegul Bogdan David. „Ne-a comunicat că nu poate intra – s-a auzit preşedintele de şedinţă, poliţistul pensionar Marin Stanciu -, dar mişcă la dânsul.” Adică la Bogdan David, care nu se vedea, dar e bine că mişca. Decanul Sârbu, care insista pentru votarea preşedintelui de şedinţă, deşi era votat de un sfert de oră, a fost apostrofat imediat de primar: „S-a votat, lăsaţi-l!” „Numai puţin, că încearcă un coleg să intre.”, urmărea Stanciu de la microfon chinul camarazilor de a se alinia pe monitorul central. 

După un timp în care informaticianul Primăriei s-a străduit să restabilească legăturile compromise de „logistica” slabă, s-a lăsat liniştea. Unii dintre consilieri, care credeau că sunt în afara on-line-ului, au vociferat, supăraţi că discuţiile se poartă fără ei. I-a lămurit Ţâroiu că: „Încercăm să facem problema! Încercăm să reuşim s-o introducem pe doamna Dumitrescu, de aia întârziem puţin.” „Nu se aude domnul Bogdan, încercăm s-o conectăm pe doamna doctor.”, l-a completat Stanciu, de ziceai că cei doi sunt la dispeceratul 112 şi acordă asistenţă semenilor la ananghie.

Cum refacerea contactelor se prelungea, preşedintele de şedinţă a purces lectura ordinii de zi, moment în care liberalii au răbufnit că ei nu aud nimic. „Domnul Stanciu, veniţi mai aproape de microfon.”, i-a dat un sfat un preşedinte de carieră, profesorul Gheorghe Sârbu. „Sunt foarte aproape.”, l-a asigurat Marin Stanciu, în cazul căruia mai aproape însemna să muşte din microfon. 

Mai aproape de microfonul laptopului, nu al sălii, l-a atenţionat un coleg din presă, datorită căruia s-a remediat „defecţiunea”. Întrucât secretarul Ramona Simion nu vedea pe câţiva dintre aleşi, Stanciu a recapitulat cine sunt „oamenii invizibili”: „Pe doamna Dumitrescu am văzut-o, să daţi drumul la camere domnul Bogdan, domnul Zenovie, domnul Pană. Nu se văd. Vă auzim, domnul Bogdan.” „Din nefericire pentru dumneavoastră.”, a replicat acid David. Însă Stanciu, preocupat că nu funcţiona nimic în acea zi, şi-a văzut de ale lui: „Nu e ceva conectat. Vedeţi dacă este conectată camera.”

Pentru că aleşii nu se văd cum votează, hotărârile pot trece fără probleme   

După „kakaia tehnica”, preşedintelui i-a dat de furcă şi maculatura. „Domnilor colegi, îmi cer scuze s-au încurcat hârtiile.”, şi-a pus cenuşă în cap Stanciu care, sub influenţa ciondănelii pe tema condiţiilor tehnice jenante, a vărzuit ordinea documentelor, procese-verbale şi proiecte de hotărâri. 

Mai spunem că în timpul unei asemenea mascarade, cum a fost şedinţa din 30 iulie, consilierii nu se văd unul pe celălalt, ca să ştie cum a votat restul. Din acest motiv, unii dintre ei au avut impresia că proiectul cu taxele şi impozitele plătite în 2021 a picat, din cauza celor cinci voturi împotriva şi a opţiunii incerte a unuia dintre PSD-işti, aflat cu un picior în afara partidului. După şedinţă, am aflat că rezultatul a fost favorabil Primăriei, căreia îi convine confuzia înainte şi după vot. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!