25.1 C
Campulung Muscel
18/06/2024

Munca şi respectul faţă de oameni

Experienţa de viaţă de până acum m-a convins că munca, atât cea intelectuală, cât şi cea fizică, reprezintă punctul de plecare pentru a-i aprecia pe cei din jur.

Atunci când timpul mi-a permis, am muncit pe parcursul mai multor ani în Germania. Totul începea în toamna anului 2003, când am beneficiat de o Bursă Erasmus, în calitatea mea de masterand la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din București. Era prima ieşire în afara ţării. România nu era încă membră a UE, motiv pentru care era destul de dificil cu obţinerea vizei Schengen şi cu toate celelalte. Odată ajuns la Universitatea Ruhr din Bochum, Primăria orașului mi-a oferit drept de muncă cu jumătate de normă. După terminarea cursurilor, munceam 4 ore pe noapte la fabrica Nokia, din Bochum. Am constatat încă de la început respectul reciproc între angajaţii firmei, indiferent de poziţia pe care o ocupau. Această experiență, din toamna anului 2003 şi până în primăvara lui 2004, m-a făcut să apreciez munca oamenilor, indiferent de meserie.

După acest episod frumos, în perioada concediului, ca profesor, am mers la muncă în Germania, vară de vară, timp de 7 ani. Aveam un prieten lângă Köln, care avea o mică firmă de construcții. Și uite așa, vară de vară, am făcut muncă fizică 8 ore zilnic, uneori chiar mai mult. Îmi plăcea ceea ce făceam și această activitate mă scotea din ,,haina” de profesor, pentru a vedea realitatea pe care o trăiesc alți oameni din altă perspectivă decât cea de la catedră. Tipul acesta de muncă m-a făcut să apreciez şi mai mult banul câștigat cinstit, dar și respectul față de cei care își câștigă existența astfel. A fost o perioadă frumoasă, care a contribuit la întregirea personalității mele și la păstrarea echilibrului în toată activitatea mea ulterioară. Înţeleg foarte bine de ce merg câmpulungenii la muncă în afara țării și ştiu foarte bine ce le lipsește acestora în Câmpulung. În afară de locuri de muncă, vorbim de respect, o remunerație adecvată muncii depuse, condiții umane de muncă, etc.

Consider că Primăria trebuie condusă prin puterea exemplului!  Dacă vrei ca angajații să aibă rezultate, primarul trebuie să fie primul care pune mâna pe muncă, primul care arată respect cetățenilor, primul care înțelege că Primăria lucrează în folosul cetățenilor și nu cetățenii în folosul primăriei. 

Primarul trebuie să fie lider, nu șef. 

Primarul nu este șeful nimănui!

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!