21.9 C
Campulung Muscel
23/07/2024

Dispensarul amenajat într-un fost aprozar, înălţat cu un etaj, arată mai bine decât Policlinica din Câmpulung

Maniera de lucru pe durata pandemiei a firmelor, care şi-au trimis personalul în şomaj tehnic, a afectat şi evoluţia construcţiei Dispensarului Uman din satul de reşedinţă al comunei Poienarii de Muscel. Primarul Ion Banzea ne spunea că n-ar mai fi de lucru nici 5%, dintr-un proiect care a presupus transformarea totală a unui fost aprozar. Construcţia rămasă fără utilitate de ani buni a devenit de nerecunoscut, graţie investiţiei care a completat-o cu un etaj. Finalitatea este, fără discuţie, impresionantă şi aduce un plus imaginii zonei centrale, alterate de imobile degradate, părăsite. Vechiul aprozar, în care un patron câmpulungean şi-a încercat norocul în afaceri cu o brutărie, a ieşit din culpă, devenind un imobil modern, care luminează amplasamentul cu noul etalat, din păcate, lângă o dărăpănătură. Responsabilitatea demolării fostului magazin sătesc, care face un deserviciu vecinătăţii împrospătate, aparţine unui consilier local, contracandidatul PSD al actualului primar. Primăria a cumpărat fostul aprozar, pentru care a întocmit un proiect de transformare în dispensar. „Grosul” finanţării de aproximativ 1.000.000 de lei a fost asigurat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală II. „În momentul în care am auzit de PNDL II, mulţi s-au arătat sceptici că voi obţine bani pentru captarea izvorului Valea Iederii…, “dacă îţi vor da pentru dispensar… mare lucru!” Nu se poate, mi-am zis! Am proiect, am ce-mi trebuie! M-am urcat în maşină, am plecat la Bucureşti şi l-am depus direct la minister. Am înregistrat cererea la minister şi, după ce mi-a venit aprobarea şi mi-au comunicat că suntem eligibili, i-am întrebat: “Cum e? Ziceaţi să nu mă duc, că nu câştig.”, şi-a amintit primarul Banzea debutul proiectului.    

Fostul aprozar, de nerecunoscut

„Restul de executat” la amenajarea clădirii cabinetelor medicale la Poienarii de Muscel, un proiect în privinţa căruia mulţi s-au arătat reticenţi că va fi finanţat de Ministerul fost al Dezvoltării, s-a cifrat la 901.929,32 lei. Acesta a fost preţul contractului parafat în vara anului 2018 cu firma din Geamăna, Roloplast Tehnoconstruct SRL, care a executat lucrările de construcţii. Chiar în acel an, parterul a fost rezolvat, la fel şi etajul, urmând ca, în 2019, investiţia să continue cu finisajele şi dotările. Lucrarea nu s-a putut încheia în 2019, dar constructorul dispensarului s-a angajat că nu lasă baltă şantierul, care se află atât de aproape de stadiul predării. În afara şomajului tehnic, care i-a făcut pe o parte dintre salariaţi să se orienteze către societăţile rămase în activitate pe durata stării de urgenţă, firmele trec prin dificultăţi cauzate de concediul angajaţilor. Dar, odată depăşită perioada de vacanţe, primarul Banzea speră ca muncitorii să revină pe şantier şi să încheie reabilitarea. Mult n-ar mai fi: de efectuat câteva reparaţii după execuţia instalaţiei termice pentru calorifere, de aplicat încă un strat de vopsea lavabilă şi curăţenia interioară.

De curând, primarul ne-a arătat locul pe care cu greu îl mai recunoşti, dacă n-ai avut drum în zonă în timpul construcţiei. Curtea a fost betonată, s-a montat bordură şi s-au plantat flori, exteriorul fiind decorat cu arcade de trandafiri căţărători. Din pricina lor, Ion Banzea îşi făcea griji legate de cositul ierbii, care trebuia supravegheat de cineva cu simţul răspunderii. Asta ca să nu fie stricate ornamentele florale, care vor înfrumuseţa incinta unităţii sanitare. „Decât să-mi taie trandafirii, mai bine să nu cosească! Mă duc eu şi smulg iarba!”, se frământa edilul pentru spaţiul verde. La Banzea se vede că pune suflet în ceea ce realizează pentru consăteni şi nu o dată s-a întâmplat să pună el însuşi mâna, la lucru fizic, aşa cum face la el acasă. 

Patru cabinete medicale

Într-adevăr, noul dispensar, chiar nefinalizat, arată foarte bine. Spaţiul generos, la parter şi etaj, permite desfăşurarea activităţii medicale în patru cabinete, prevăzute cu holuri de aşteptare largi şi grupuri sanitare, diferenţiate pe sexe, unul fiind destinat persoanelor cu dizabilităţi. La etaj va funcţiona şi o cameră de sterilizare. Zona în care pacienţii aşteaptă să le vină rândul să intre în cabinet este atât de spaţioasă, încât primarul a comparat-o cu o policlinică. Sigur nu cu Policlinica din Câmpulung, unde condiţiile de primire a bolnavilor sunt sub demnitatea umană. „Aleile le-am făcut cu oamenii mei de la Primărie. Am pus bordurile, am betonat, am săpat, am cărat pământul, am pus flori, arcade. În interior, cabinetele sunt gata, nu mai au decât de finisat pe unde au trecut cu conductele, să astupe pe unde au dat găuri şi să cureţe frumos.”, ne-a prezentat primarul noua realizare din satul de centru. A şi supravegheat-o încontinuu, fiindu-i teamă că dă socoteală pentru banul statului băgat într-o lucrare de mântuială. „Eu răspund de investiţie, semnez pentru ea şi, atunci, trebuie să mă duc să o urmăresc.”, spunea primarul care nu i-a slăbit din ochi pe executanţi.     

Încălzirea este asigurată cu o centrală pe lemne, a cărei cameră a fost amenajată în spatele clădirii, separat de interior, pentru funcţionarea căreia proviziile au şi fost pregătite în curte.      

Comuna a pierdut un medic de familie

Dacă în privinţa dispensarelor comunei a scăpat de bătaia de cap cu reabilitarea lor, în schimb, nu la fel de liniştit stă în privinţa asigurării personalului medical pentru locuitorii din Poienarii de Muscel. „Medici nu avem decât doi. Trebuia să mai avem unul în locul doctorului Chiru (n.r. care a pierdut dreptul de practică, pe fondul sesizărilor că lipseşte frecvent de la cabinet, timpul ocupându-şi-l cu adunatul gunoaielor, prin Câmpulung), dar nu mi s-a dat când a trebuit. Acum, este greu, că nu mai are pacienţi şi oricărui medic nou, care ar veni în comună, i-ar fi greu să atragă pacienţi. Am vorbit cu doamna doctor Cârstea şi încerc ca, prin rotaţie, să-i duc la toate dispensarele. Avem dispensare la Jugur, la Groşani, la Poienari, plus că l-am modernizat şi pe cel vechi. Deci, nu este grabă cu mutarea lor. Să facă lucrarea cum trebuie şi îi mutăm la timpul respectiv.”, ne spunea primarul Banzea.

În ciuda faptului că este nou-nouţ, dispensarul de la Groşani n-a funcţionat niciodată. Motivul: nu există medic, soluţia fiind tot rotaţia cadrelor medicale, ca toţi sătenii să beneficieze de asistenţă medicală. „Şi dacă n-ar ajunge medicul permanent acolo, măcar să meargă un asistent medical, să facă o injecţie, să ia o tensiune, să ajute cu o indicaţie şi să facă o evidenţă a bolnavilor, ca să ştie medicul pentru câţi vine şi pentru ce probleme medicale. Eu spun că ar putea să vină un medic, pentru că suntem aproape de oraş, la zece kilometri,  şi poate face naveta. Avem condiţii bune şi eu zic că medicii tineri care termină facultatea şi care nu găsesc posturi, n-au intrări prin spitale, ar putea să înceapă de aici. Iar de aici să crească.”, a mai precizat acesta. 

Pacienţii doctorului Nicolae Chiru, care a scandalizat opinia publică cu apucăturile sale de colecţionar de gunoaie, ocupaţie căreia îi dedica şi timpul în care trebuia să fie la dispoziţia bolnavilor, s-au împrăştiat pe la alţi medici, fie din comună, fie din oraş. „Mulţi dintre cei care au plecat la Câmpulung îmi spun că, dacă le aduc medic aici, vin înapoi. Poate vom găsi, dacă nu unul tânăr, unul care n-are suficienţi pacienţi să vină cu o jumătate de normă la noi.”, a încheiat primarul, căruia îi dă optimism faptul că are condiţii de muncă excelente pentru personalul medical. 

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!