2.1 C
Campulung Muscel
07/12/2024

Din cei zece candidaţi anunţaţi în Muscel, patru luptă pentru al cincilea mandat de primar

Primii zece candidaţi la funcţia de primar anunţaţi de PSD nu constituie nicio noutate pentru electoratul muscelean, căruia i se propune ce a fost şi până acum. Nici edilii în funcţie n-au de gând să se retragă, deşi cinci-şase mandate, în cazul unora, se cheamă „dependenţă de ciolan”. Chiar obrăznicie acolo unde comuna este rămasă în urmă, neavând nici măcar reţeaua de apă şi canalizare modernizată. Dar ce vorbim noi de modernizare, când sunt localităţi care încă introduc sisteme de utilităţi acolo unde lipsesc! Nici partidul n-are curaj să renunţe la serviciile lor, propunând colegi mai tineri, mai deschişi către finanţările europene. Din cele zece comune cu candidaţii stabiliţi, doar într-una nu conduce PSD. Însă partidul s-a grăbit să-l anunţe pe Mugurel Minciună, consilierul primarului Liviu Ţâroiu, pentru a-i creşte popularitatea la Cetăţeni, unde şi-a consolidat imaginea liberalul Claudius Ciobanu. Mai ales după accesarea mai multor finanţări nerambursabile, şi guvernamentale, şi europene, care vor scoate comuna din înapoierea sub care a fost ţinută 25 de ani, cât a avut primar PSD.            

Trei primari încheie primul mandat 

Din lotul primilor zece aspiranţi la cea mai importantă funcţie din administraţia publică locală, cei mai tineri primari, nu ca vârstă, ci ca număr de mandate, sunt cei de la Lereşti, Stâlpeni şi Bălileşti, Marian Toader, Gabi Şerbănoiu şi Victor Cătălin Turturică. Cei trei se pregătesc să încheie primul mandat de primar şi cel puţin doi dintre aceştia, Toader şi Turturică, îl vor obţine pe al doilea. Asta deşi lereştenii au obiceiul schimbării primarului după o legislatură. Toader rămâne încă patru ani la conducerea Primăriei, afirmaţie pe care o menţinem şi în ceea ce-l priveşte pe Turturică. Nu băgăm mâna în foc în cazul lui Şerbănoiu, unde nu s-au produs investiţii majore, la fel ca în celelalte două comune. Dar cum există o tradiţie la Stâlpeni de a fi votat omul PSD, probabil că aşa îşi prelungeşte serviciul la Primărie şi echipa formată din Gabi Şerbănoiu şi Nicoleta Machedon.

PSD mizează pe uitare. Proca, primarul cu legături cu unii dintre stăpânii de sclavi, concurează pentru al treilea mandat    

Cel mai tânăr primar, dar nu debutant în administraţia publică locală, este Florin Bogdan Proca, care concurează pentru al treilea mandat. Că moralitatea nu este punctul forte al social-democraţilor o demonstrează menţinerea opţiunii pentru fiul lui Gigi Proca, zis „Toacă”, în condiţiile în care, în 2016, la scurt timp după câştigarea celui de-al doilea mandat, a fost destructurată o veche reţea de sclavi de la Gămăceşti. De care edilul în funcţie n-ar fi fost străin, presa locală şi naţională relatând pe larg despre legăturile de cumetrie ale primarului Proca cu unii dintre stăpânii de sclavi. 

Proca este, de departe, cel mai controversat personaj politic susţinut de PSD. Pe lângă scandalul cu ecouri internaţionale avându-i ca protagonişti pe ţiganii cu slugi răpite, sechestrate, bătute şi înfometate, juniorul a ieşit în evidenţă cu căsătorii urmate de divorţuri şi legături amoroase, de asemenea, încheiate cu “scântei”. În fine, gusturile PSD nu se discută, fiind în puterea electoratului să “permită” unor astfel de lideri să se reorienteze profesional.

Primarul de la Vlădeşti are oficial două mandate. În realitate, unul şi jumătate   

Suntem în dilemă în privinţa numărului de mandate ale lui Cristian Hristu Dică, instalat primar în 2016, rămas fără mandat în vara lui 2017, până în toamna lui 2018. Aşadar, legislatură incompletă, deşi, oficial, a avut două mandate. În realitate, unul şi jumătate pentru liberalul trecut la social-democraţi, în 2014. PSD se revanşează pentru graba cu care prefectul Dragnea l-a demis pe Dică, după condamnarea definitivă în procesul conflictului de interes, declanşat de Agenţia Naţională de Integritate, nominalizându-l pentru a treia la funcţia de primar. Dacă fostul coleg de partid, Leonard Şerban, căruia PSD, la îndemnul lui Hristu Dică, i-a retras sprijinul politic în vara lui 2019, îl contracandidează, rămâne de văzut. Deşi acesta pare că s-a dat de tot la fund, nemaiauzindu-se nimic despre el. Vă amintim că viceprimarul Şerban, care a condus comuna cât Hristu a fost suspendat, a fost înlăturat de colegul revenit în funcţie, pe motiv că-şi trăsese aere de primar. Mult mai plauzibil este motivul instalării propriului fin al primarului, Emil Buşescu, ca vice, o jumătate de an mai târziu. 

Primari care nu se mai satură de funcţie

Încheiem prezentarea candidaţilor „lansaţi” de PSD cu primari de carieră, cărora nu li s-a acrit de funcţie, de vreme ce trag nădejde că obţin al cincilea mandat. Vasile Leau, de la Boteni, Emilian Ciolan, de la Dârmăneşti, Ion Pădureanu, de la Godeni, şi Paul Ion Marin, de la Stoeneşti, au câştigat alegerile locale din 2004 încoace, având deja patru mandate de primar la activ. Oamenii nu s-au plictisit şi invocă, vezi Doamne, că lumea îi doreşte pe funcţii. Nu că ei nu se pot dezlipi de scaune. Ciolan, cel puţin, a avut şi mai multe probleme cu legea. Acum, zece ani, a fost condamnat, cu suspendare, pentru abuz în serviciu. În vara lui 2018, s-a luat la bătaie, în sediul Primăriei, cu USR-iştii care veniseră să depună listele de semnături strânse în campania „Fără penali”. Iar în toamna lui 2019, a fost reclamat la Poliţie că lipeşte prin comună afişe, în care îi îndemna pe oameni s-o voteze la funcţia de preşedinte pe Viorica Dăncilă. Gest pe care l-a comis ca „persoană fizică”, a susţinut acesta. 

Mai mult ca sigur, PSD păstrează în postura de candidaţi şi alţi primari ocupanţi ai funcţiei: Aninoasa – Benonie Ştefan, Rucăr – Ionel Dulamă, Dâmbovicioara – Dumitru Secăreanu, Mihăeşti – Gheorghe Matei, Hârtieşti – Petre Andrei, Vultureşti – Irina Poşircă, Mioarele – Damian Poştoacă, Valea Mare Pravăţ – Ion Boncoi. Rămâne de văzut cine sunt candidaţii PSD în comunele Poienarii de Muscel, Bughea de Sus, Bughea de Jos, Albeştii de Muscel, Coşeşti, Schitu Goleşti, Dragoslavele şi Davideşti. “E.M.”

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!