Pentru că în ultima perioadă Argeşul se confruntă cu o creştere alarmantă a numărului de cazuri COVID-19, autorităţile fac apel la cetăţeni să poarte mască de protecţie, să evite zonele aglomerate şi să respecte distanţarea fizică şi igiena mâinilor. Când spunem creştere alarmantă ne referim la faptul că în ultimele patru zile s-au înregistrat câte 36 de cazuri noi pe zi. De vineri, 3 iulie şi până luni, 6 iulie, totalul argeşenilor depistaţi pozitiv cu noul coronavirus a fost de 144, în Argeş numărul urcând la 1.016.
A fost anunţat că a crescut şi numărul pacienţilor declaraţi vindecaţi, creşterea fiind nesemnificativă faţă de câte persoane au fost depistate pozitiv de la debutul pandemiei. La nivelul judeţului s-a redus numărul celor internaţi în spital, dar, în schimb, au fost înregistrate încă şapte decese. Luni, la Secţiile ATI ale spitalelor care îngrijesc bolnavi de coronavirus erau internate 10 persoane în stare critică.
În afara celor cu simptome, în unitatea de izolare şi tratament, nou înfiinţată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti erau cazaţi 24 de argeşeni depistaţi pozitiv, dar asimptomatici.
Iată cum a evoluat situaţia în Argeş de vineri, 3 iulie, până luni, 6 iulie:
-număr persoane aflate în carantină instituţionalizată: 2 (vineri, 3 iulie); 3 (sâmbătă, 4 iulie); 2 (duminică, 5 iulie); 1 (luni, 6 iulie).
-număr persoane aflate în izolare (anchetă epidemiologică): 1.016 (vineri, 3 iulie); 126 (sâmbătă, 4 iulie).
-număr persoane internate în spital: 473 (vineri, 3 iulie); 447 (sâmbătă, 4 iulie); 434 (duminică, 5 iulie); 450, dintre care 24 aflate în unitatea de izolare şi tratament (luni, 6 iulie).
-număr persoane vindecate: 240 (vineri, 3 iulie); 242 (sâmbătă, 4 iulie); 242 (duminică, 5 iulie); 249 (luni, 6 iulie).
-număr persoane diagnosticate pozitiv: 919 (vineri, 3 iulie); 946 (sâmbătă, 4 iulie); 989 (duminică, 5 iulie); 1.016 (luni, 6 iulie).
-număr persoane decedate: 47 (vineri, 3 iulie); 49 (sâmbătă, 4 iulie); 53 (duminică, 5 iulie); 53 (luni, 6 iulie).
Toţi cei şapte argeşeni care au încetat din viaţă au fost bărbaţi, cu vârste între 49 şi 84 de ani, cu numeroase boli asociate. Patru dintre ei şi-au găsit sfârşitul în spitale din alte judeţe, la Ploieşti, Vâlcea, Târgovişte şi Caracal. Iată cine sunt:
Decesul 47: bărbat de 65 de ani, internat pe 25 iunie 2020 la UPU, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, confirmat pe 26 iunie 2020 şi transferat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti. A decedat 2 iulie 2020 în secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti. Avea ca şi comorbidităţi: HTA (hipertensiune arterială), insuficienţă renală acută, sindrom citoliză hepatică, sindrom colestoid, aritmie extrasistolică, boală cronică ischemică.
Decesul 48: bărbat de 69 de ani, internat pe 19 iunie 2020 la Spitalul Municipal Câmpulung, transferat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea. A încetat din viaţă pe 3 iulie 2020 la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea. Mai avea diabet zaharat, boală renală cronică.
Decesul 49: bărbat de 72 de ani, internat pe 19 iunie 2020 la Spitalul Municipal Câmpulung, transferat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte. A decedat pe 2 iulie 2020 la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte. Mai suferea de boală renală cronică, HTA (hipertensiune arterială).
Decesul 50: bărbat de 84 de ani, internat pe 13 iunie 2020 la Spitalul Orăşenesc Mioveni, Secţia ATI, transferat la Spitalul Municipal Câmpulung, unde a decedat pe 4 iulie 2020. Avea boli asociate: fibrilaţie arterială permanentă, HTA (hipertensiune arterială), BPOC (bronhopneumopatie cronică obstructivă).
Decesul 51: bărbat de 47 de ani, internat pe 3 iulie 2020 la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, secţia ATI. A decedat pe 5.07.2020, în secţia ATI. Comorbidităţi consemnate: diabet zaharat 2 decompensat, obezitate, psoriazis.
Decesul 52: bărbat de 76 de ani, internat pe 3 iulie 2020 la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, Secţia Medicală II, transferat la Secţia Boli Infecţioase şi apoi la Spitalul Municipal Câmpulung. A încetat din viaţă pe 5 iulie 2020, la Spitalul Municipal Câmpulung, în Secţia ATI. Mai suferea de insuficienţă respiratorie severă, diabet zaharat 2 decompensat, insuficienţă renală cronică.
Decesul 53: bărbat de 63 de ani, internat pe 29 iunie 2020 la Spitalul Orăşenesc Mioveni, transferat pe 30 iunie 2020 la Spitalul Municipal Caracal. A decedat pe 4 iulie 2020, la Spitalul Caracal. Avea ca boli asociate: boala Alzheimer, insuficienţă respiratorie cronică, tulburare anxioasă nespecificată.
După decizia CCR, cetăţenii nu mai pot fi ţinuţi în carantină sau izolare
Secretarul de stat Raed Arafat a transmis pe 3 iulie o informare către prefecturi, prin care anunţa că cetăţenii nu mai pot fi ţinuţi în carantină sau izolare, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR privind neconstituţionalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus. Un alt efect al deciziei Curţii Constituţionale este că primii pacienţi cu COVID-19 s-au externat la cerere din spital. Autorităţile nu mai au nicio posibilitate de a-i opri, după publicarea motivării deciziei Curţii Constituţionale pe cei 58.991 de cetăţeni aflaţi în izolare la domiciliu, 741 în carantină şi aproape 6.000 de internaţi în spital, aşa cum a transmis Grupul de Comunicare Strategică, vineri, 3 iulie.
La nivel local, unul dintre medicii câmpulungeni, care tratează pacienţi COVID-19 la Spitalul de Pneumoftiziologie, Anca Dumitrescu, mai povesteşte pe Facebook despre munca cu aceştia, dar şi cum decizia CCR înrăutăţeşte şi mai mult situaţia, în sensul că pacienţii nu mai vor să stea în spital, plus că ameninţă personalul medical cu judecata. Ultimele postări ale doctoriţei sună aşa: „Aş mai întreba ceva, acum, cu acest vid legislativ, sau cu acest sistem de sănătate condus de CCR (aşa cred eu că trebuie scris): noi, medicii care lucram în spitale COVID, dacă nu mai este obligatorie internarea pacienţilor cu COVID-19, putem refuza internarea pacienţilor aduşi cu ambulanţa, dacă considerăm că pe moment nu le este pusă viaţa în pericol? Întreb şi eu, nu dau cu parul: pacienţilor cu tuberculoză pulmonară, care stau între 1 şi 3 luni în spital sau celor cu tuberculoză multidrog rezistentă, care stau 8-12 luni, nu li s-au încălcat drepturile? Bolnavilor cu alte boli infecto-contagioase, care stau internaţi cu săptămânile? Întreb, că până la COVID, Avocatul Poporului nu a sesizat CCR?!”