În 1994, aceştia au concesionat spaţiul unde a funcţionat farmacia peste drum de „Balada” pe 70 de ani. După 23 de ani, s-a schimbat titularul contractului.În schimb, vecinei de bloc, medic stomatolog, posesoare de cabinet la altă scară, i s-a închiriat pe 5 ani terenul pe care şi-a construit cinci trepte
După falimentarea farmaciei de la „Balada”, proprietarii spaţiului respectiv aveau nevoie de un nou contract de concesiune aprobat de Consiliul Local, întrucât titularul precedent, firma care a patronat activitatea medicală, a fost radiată de la Registrul Comerţului. Prin urmare, Ionela Solomon, deţinătoarea punctului farmaceutic închis, a depus, la sfârşitul lunii martie a acestui an, o cerere la Primărie, prin care a solicitat schimbarea titularului contractului de concesiune încheiat cu societatea Helion, în toamna anului 1994. În urmă cu 23 de ani, patroana farmaciei a concesionat de la Primărie o suprafaţă de 19,50 metri pătraţi, pentru o perioadă de 70 de ani, cât permitea legea la acel moment. La trei luni distanţă de momentul înaintării acestei cereri, Serviciul Administrare Venituri Persoane Fizice şi Juridice a întocmit un referat, care a stat la baza proiectului de hotărâre inclus pe ordinea de zi a şedinţei din 29 iunie 2017. Astfel, consilierilor municipali li s-a cerut de către Executiv să aprobe concesionarea directă a terenului din strada Dumitru Lazea, blocul B2, în favoarea soţilor Ionela şi Niculae Solomon. La data perfectării noului contract, care va fi semnat de primarul Liviu Ţâroiu, îşi încetează aplicabilitatea actul din 1994. Însă rămâne valabil termenul de acordare a concesiunii din actul iniţial. Adică 57 de ani rămaşi din durata de 70 de ani. Spre deosebire de prelungirea tradiţională a contractelor de concesiune, cu jumătate din perioada aprobată iniţial, în acest caz nu este vorba despre un act ajuns la termen, ci de unul care continuă cu alţi titulari. Altfel spus, continuitatea concesiunii se manifestă sub forma unui transfer de la firma falită către administratorii ei, ca persoane fizice.
Firma care a patronat farmacia a fost radiată
Documentaţia care susţine proiectul de hotărâre punctează cronologia evenimentelor succedate în decursul celor 23 de ani şi explică de ce s-a ajuns ca soţii Solomon să ceară un contract nou. Pe 24 martie 1994, Consiliul Local de la acea vreme a aprobat scoaterea la licitaţie a suprafeţei de 19,50 metri pătraţi de teren, în vederea construirii unui depozit pentru medicamente şi ambalaje. „În data de 5 mai 2008, SC Helion SRL a extins spaţiul farmaceutic situat în strada Dumitru Lazea nr.1, bloc B2, scara F, extindere aprobată prin Autorizaţia de construire nr.48 şi recepţionată cu proces-verbal de recepţie finală nr.30592/11.12.2009. Menţionăm că SC Helion SRL a făcut această extindere la imobilul „Farmacie” pe care o deţinea în proprietate.”, redăm un fragment din raportul consilierului juridic Mihaela Filipescu.
Revenind în prezent, când a formulat cererea la finele lunii martie 2017, Ionela Solomon a justificat solicitarea prin faptul că titularul contractului de concesiune din 1994 nu mai există. Firma Helion a fost radiată, conform unei rezoluţii ORC din 25 martie 2016 şi a raportului de lichidare din 18 martie 2016, iar bunurile sale au trecut în proprietatea persoanelor fizice, respectiv soţii Ionela Solomon – 90% şi Niculae Solomon Niculae -10%, corespunzător cotelor deţinute din capitalul social. În condiţiile încetării existenţei societăţii comerciale, lichidate în cadrul procedurii de insolvenţă, contractul de concesiune din 2 septembrie 1994 este lovit de nulitate. „Întrucât farmacia proprietate a soţilor Ionela Solomon – 90% şi Niculae Solomon Niculae – 10% are nevoie în desfăşurarea activităţii şi de depozitul de medicamente şi ambalaje construit pe terenul de 19,50 mp, concesionat de Primăria Câmpulung reprezentanţilor SC Helion SRL, se impune încheierea unui nou contract de concesionare persoane fizice.”, continuă consilierul juridic autor al raportului care explică proiectul de hotărâre. Numai că farmacia, susţin la unison Ţâroiu şi Ghinea, lucru pe care îl poate confirma orice cetăţean din zonă, nu mai funcţionează de ani buni, aşa că exprimarea din raport este pe lângă realitate.
„Lângă blocul B2, unde era farmacia – a explicat în timpul şedinţei de Consiliu secretarul Nicolae Ghinea – s-a concesionat această suprafaţă şi s-a construit un depozit cu structură, cu autorizaţie de construire. Farmacia a dat faliment, proprietari pe bunul respectiv au rămas cei doi soţi, administratori, doamna şi domnul Solomon, dar atâta timp cât concesiunea era pe farmacie, iar societatea nu mai există, urmează să se translateze concesiunea pe noul proprietar al imobilului. Bunul nu poţi să-l demolezi. N-ai cum să-i demolezi o construcţie care a fost făcută cu autorizaţie. Acolo va rămâne.” Celor care s-au cramponat de perioada de 70 de ani, nemaiîntâlnită până acum în contractele Primăriei, secretarul le-a răspuns că 70 de ani permitea legislaţia în materia concesiunilor de la momentul respectiv. „Au luat-o prin licitaţie publică, adică s-au îndeplinit toate condiţiile în vigoare la acea dată.”, a adăugat acesta. În completarea spuselor secretarului, Liviu Ţâroiu a anunţat că aleşilor li se va cere votul pentru mai multe situaţii asemănătoare, în sensul că titularilor le expiră termenul de concesionare.
Medicul stomatolog nu mai poate primi concesiune
La aceeaşi şedinţă şi tot în blocul B2 s-a prelungit contractul Primăriei cu dr.Camelia Gabriela Niţu, deţinătoarea unui cabinet stomatologic la parterul scării C. Numai că aceasta nu va mai beneficia de concesiune, ci de închiriere directă, întrucât, după o prelungire cu jumătate din durata iniţială a contractului, concesiunea nu mai este posibilă. Pe 22 martie 2017, medicul a solicitat, printr-o adresă scrisă, prelungirea contractului de concesiune din 21 decembrie 2006, având ca obiect un teren de 1,70 mp situat în strada Dumitru Lazea, nr.1. La acel moment, a primit, pentru cinci ani, suprafaţa menţionată, pentru a construi cinci trepte, ca acces la cabinetul stomatologic. La expirarea termenului iniţial, solicitanta a beneficiat de o prelungire cu jumătate din durata iniţială, adică doi ani şi jumătate, până la 21 mai 2014. „Întrucât cabinetul stomatologic situat în strada Dumitru Lazea nr.1, blocul B2, scara C, parter, are nevoie în desfăşurarea activităţii şi de calea de acces construită pe terenul de 1,70 metri pătraţi, concesionat de Primăria Câmpulung doamnei Camelia Gabriela Niţu, medic stomatolog, se impune încheierea unui contract de închiriere persoane fizice (…).”, se precizează în raportul aceluiaşi consilier juridic. Concesiunea, prelungită o dată prin act adiţional, după cum am precizat, a fost înlocuită cu o închiriere directă, acordată tot pentru o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea de prelungire. Claudiu VIŞAN