25/04/2025

Muscelean, condamnat pentru evaziune fiscală

Un afacerist câmpulungean a fost condamnat de Curtea de Apel Piteşti pentru evaziune fiscală, pus să plătească paguba, dar şi cheltuielile judiciare.

Ionuţ Adrian Bragă a fost trimis în judecată pentru infracţiuni de evaziune fiscală în formă continuată pe 24 iunie 2019, când Tribunalul Argeş a admis rechizitoriul Parchetului, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală. În cauză, parte civilă a fost Statul Român, prin A.N.A.F. – Direcţia Generală a Finanţelor Publice Ploieşti – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Argeş. Aşa că, în toamna anului trecut, a debutat procesul câmpulungeanului, suspect că a vândut mai multe autoturisme cu diminuarea sau evitarea plăţii de TVA, prin declararea unui preţ mai mic al autoturismului. La termenul din 25 septembrie 2019, instanţa a cerut Administraţiei Finanţelor Publice Câmpulung să transmită dacă bărbatul a înregistrat toate cele 58 de tranzacţii de vânzare de autovehicule. 

În noiembrie, anul trecut, Tribunalul Argeş l-a achitat pe câmpulungean, pentru evaziune fiscală în formă continuată, dar a menţinut măsura asiguratorie, emisă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş, asupra bunurilor mobile şi imobile prezente şi viitoare, deţinute de Ionuţ Adrian Bragă, până la concurenţa sumei de 235.210 lei.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş şi A.N.A.F. au făcut recurs, iar pe 25 iunie 2020, Curtea de Apel Piteşti l-a condamnat pe Ionuţ Adrian Bragă la doi ani şi şase luni închisoare şi doi ani interzicerea drepturilor de a fi ales în autorităţi publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, ca pedeapsă complementară. Instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de trei ani, în care bărbatul trebuie să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Argeş, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile; să comunice schimbarea locului de muncă, informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă; să nu părăsească teritoriul României fără acordul instanţei. Pe parcursul termenului de supraveghere, condamnatul trebuie să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 100 de zile, având de ales între Primăria Câmpulung şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş.

Bărbatului i-a fost atrasă atenţia că, dacă săvârşeşte o nouă infracţiune în cursul termenului de încercare sau nu respectă măsurile de supraveghere sau obligaţiile impuse, i se revocă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. 

În acelaşi timp, a fost definitivată şi acţiunea civilă, lăsată nesoluţionată de Tribunal, instanţa obligându-l pe afacerist să plătească suma de 235.210 lei şi accesoriile calculate de la scadenţă până la data plăţii, către partea civilă, A.N.A.F., dar să suporte şi cheltuielile judiciare către stat, de 855 lei. Sentinţa Secţiei Penale şi pentru Cauze cu Minori şi de Familie a Curţii de Apel Piteşti este definitivă. Adrian TĂNASE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!