12 C
Campulung Muscel
16/03/2025

Medicul chirurg Mădălin Iordache trage un semnal de alarmă către autorităţile publice: „Ieşiţi şi atenţionați populaţia de pericol până nu e prea târziu!”

Sistemul sanitar este în prima linie în lupta acerbă împotriva virusului SARS CoV-2, acest inamic atât mai de temut cu cât este nevăzut. Deşi au fost luate măsuri pentru limitarea şi prevenirea îmbolnăvirilor cu coronavirus în România, au apărut focare de infecţie, care au necesitat acţiuni suplimentare pentru gestionarea crizei. Din păcate, însă, pandemia actuală scoate încă o dată în evidenţă faptul că avem un sistem sanitar bolnav, gestionat de persoane (nu generalizăm) care pun mai presus de orice interesele personale în raport cu modul de îngrijire al pacienţilor.

10 întrebări de efect

În municipiul Câmpulung, autorităţile locale sunt mai mult preocupate acum de problema politică a schimbării managerului şi mai puţin de soarta spitalului şi a cadrelor medicale. Cunoscutul şi apreciatul medic chirurg Mădălin Iordache pare să fie singurul care conştientizează că unitatea medicală se confruntă cu grave probleme organizatorice, scoţând în evidenţă faptul că factorii decizionali ai urbei se lovesc de un set de cutume şi prejudecăţi care le ghidează incorect modul de acţiune, uitând că într-un spital lucrează oameni, cu aceleaşi dureri şi bucurii ca fiecare dintre noi. Un set de 10 întrebări are medicul Iordache pentru autorităţi, întrebări care nu necesită niciun răspuns, ci doar subliniază intensitatea mediocrităţii sistemului sanitar românesc. 

 „1.De ce măcar cadrele medicale a/oligosimptomatice, de cele mai multe ori, contaminate la locul de muncă cu SARS CoV-2 şi descoperite la testările periodice, nu au voie să se izoleze la domiciliu şi să se trateze? Argumentul că nu am respecta izolarea şi ne-am infecta cel puţin familiile nu stă în picioare, după ce, luni de zile, am locuit sau locuim departe de ei tocmai pentru a-i proteja. 

2.De ce bolnavii a/oligosimptomatici, dacă sunt considerați iresponsabili și capabili de a-și infecta cel puțin familiile izolați la domiciliu, nu sunt cazați în camere de hotel, ca cei carantinați, pentru a-i proteja de încărcătura virală din spital, a ne proteja pe noi de posibila infectare de la ei și a sta și ei în condiții omenești de cazare, putând fi evaluați cel puțin zilnic de echipe medicale ce pot imediat face transferul în spitale dacă/când apar simptome sau complicații? Mai mult, nu credeți că pentru familiile cu copii aceasta e o soluție mai umană decât internarea lor la grămadă sau separat, adulți și copii?

3.De ce politica de sănătate, în plină pandemie, impusă de MS și CNSSU, este transpusă diferit în județe de către DSP? Mai exact, cum e posibil ca în București și județele ce au spitale separate sau secții de boli infecțioase cu personal și dotări suficiente, de cele mai multe ori, să fie tratate cazurile grave și în spitalele mici suport doar forme ușoare și, eventual, doar în pavilioane de boli infecțioase, iar în județele fără astfel de facilități să se procedeze invers, în secțiile exterioare de boli infecțioase ale spitalelor județene să nu existe specialiști și facilități (minim oxigen şi saloane de TI), ca să tratezi cazurile complicate și să le trimiți în spitale de suport, care, pe lângă faptul că nu au specialiști și nici facilități pentru a le asigura o îngrijire mai bună, mai sunt și blocate în întregime sau umplute de-a valma cu astfel de bolnavi?

4.Cum este posibil când era un număr mic de cazuri să nu dai voie ca puținii bolnavi cu COVID-19 ce aveau nevoie eventual de pansamente să stea în saloane din pavilionul de boli infecțioase, ca să poți goli secțiile chirurgicale și de OG pentru non-COVID, iar când crește numărul de bolnavi, să impui “extinderea secției de boli infecțioase în secțiile chirurgicale”, fără a ne permite măcar păstrarea a cel puțin două saloane pentru posibile cazuri chirurgicale aseptice și septice?

5.Cum este posibil când ți se solicită redeschiderea pentru patologie non-COVID a corpului central al unui spital cu pavilion de boli infecțioase cu COVID-19, să spui/scrii adrese că nu există circuite separate, iar când ai nevoie să pui în aceeași secție și bolnavi și suspecți de COVID-19 pe aripi diferite, pentru că poți să spui și scrii negru pe alb că “există circuite complet separate”???

6. Cum e posibil să dispui să se interneze câte 2 suspecți în același salon, dacă nu mai sunt locuri, cine răspunde de o eventuală IAAM, dacă unul dintre cei doi este, de fapt, pozitiv și celălalt, posibil negativ, se contaminează de la acesta?

7.Cum e posibil să recomanzi ca acești nefericiți de “suspecți” să stea mai mult închiși și în saloane fără grup sanitar propriu, eventual, câte doi și să își facă nevoile în ploscă????

8. Cum e posibil ca pentru reluarea activității non-COVID să recomanzi câte unul, maxim 2 bolnavi în salon, iar pe bolnavii, eventual, asimptomatici de COVID-19 (știu, sună prost), să ne obligi să îi cazăm și câte şase în saloane fără duș și grup sanitar propriu?

9. Cum e posibil să transformi un întreg spital cu secții de chirurgie, ortopedie, OG, cardiologie, medicină internă, etc., cu 3 pavilioane în secție de boli infecțioase, dar fără să detașezi medici specialiști care să se ocupe de ei și să ții spitalele de pneumoftiziologie cu mai multe pavilioane și destui medici doar pentru suspecți când COVID-19 evoluează, în primul rând, cu pneumonie și complicații pulmonare?

10.Cum e posibil ca într-un județ care spre sud, pe o rază de cca 30 km, are vreo 5 spitale și spre nord, la cca 50 km, are un singur spital, tocmai pe acesta să îl faci “suport COVID-19 cu comorbidăți acute”, inițial, doar prin hotărâre de CJSU, și, în final, să îl transformi, practic, în cel mai mare spital de boli infecțioase al județului cu (doar) 3 (trei) medici specialiști de boli infecțioase?”, sunt întrebările (retorice?) postate de medicul Mădălin Iordace pe pagina sa de Facebook.

Secţiile de boli infecţioase din judeţ, aproape la capacitate maximă!

Mai mult decât atât, fostul purtător de cuvânt al Spitalului Municipal Câmpulung trage un semnal de alarmă, precizând încă o dată că nu e de glumit cu acest nenorocit de virus şi face un apel la populaţie şi autorităţile publice să trateze cu maximă seriozitate această problemă până nu va fi prea târziu! „Oameni buni, epidemia cu SARS CoV-2 în județul Argeș accelerează, la 15 mai era un număr total de 193 de bolnavi cu COVID-19, ieri (n.r. duminică) erau 432! Trebuie să înțelegeți că este imperios să respectați măcar regulile care au mai rămas valabile: de igienă (purtați mască în spații închise și spălați-vă frecvent pe mâini) și de distanțare socială (evitați locurile aglomerate, deplasările inutile și protejați vârstnicii). Chiar și cei asimptomatici pot infecta alți oameni sănătoși și orice inițial asimptomatic și/sau tânăr poate dezvolta o formă severă de boală cu potențial letal. Stimate autorități publice, numite sau alese, cu atribuții în coordonarea epidemiei de COVID-19, ieșiți și atenționați populația de pericolul la care se expune până nu e prea târziu. Secțiile de boli infecțioase de la SJU Pitești, Mioveni și Câmpulung sunt aproape la capacitate maximă, iar la spitalul nostru e imposibil ca un singur medic de gardă să trateze bolnavii ce au umplut pavilionul de boli infecțioase, acum extins și în cardiologie, medicală și deja și în chirurgie. Cereți ajutor de la județele vecine cu un număr mai mic de cazuri (Vâlcea și Dâmbovița) să detașeze medici de specialitate care să ne ajute, iar la spitalele din București, să ne sprijine cu cazurile grave pentru a le oferi o șansă la viață. Asumați-vă internarea bolnavilor asimptomatici în locurile de carantină sau izolarea lor la domiciliu și eliberați locurile din spitalele mari pentru cazurile grave și forme ușoare-medii în spitalele suport, nu invers.”, este mesajul medicului Iordache. 

Chirurgul se adresează şi colegilor din spital, îndemnându-i să-şi facă în continuare datoria. „Știu că sunteți obosiți și dezamăgiți, dar chiar dacă am început pandemia ca șpăgari, am trecut la stadiul de eroi, apoi posibili torționari, noi trebuie să ne facem datoria. Vă rog să mai dovedim încă o dată că nu suntem altceva decât niște oameni care au făcut, fac și vor face tot ce le stă în puteri să îi ajute pe semenii lor.”, spune Mădălin Iordache. Alex Barbu

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!