De mai mulți ani, vă prezentăm cazuri, care au fost înregistrate la Judecătoria Câmpulung, în care bărbați majori au fost acuzați de ”act sexual cu un minor”, victime fiind fete care au avut peste 13 ani, dar și mai puțin. Conform Codului Penal, infracțiunea se pedepsește cu închisoare de la unul la cinci ani, dacă minorul are între 13 și 15 ani. Mai grav, dacă partea vătămată nu a împlinit 13 ani, se pedepsește cu închisoarea de la doi la șapte ani, la fel dacă fapta este comisă de un major cu un minor cu vârsta între 15 și 18 ani, dacă acesta din urmă este membru de familie, dacă fapta i-a pus viața în pericol, a fost produsă în scopul producerii de materiale pornografice, dar și alte cazuri, care atrag și interzicerea exercitării unor drepturi.
Deputatul independent Oana Bîzgan a inițiat un proiect de lege referitor la înăsprirea pedepselor pentru agresiunile sexuale împotriva minorilor, ea subliniind că actul normativ prevede că adulții care inițiază sau efectuează actul sexual cu un minor sub 14 ani vor intra la închisoare și nu vor mai putea fi condamnați cu suspendare. Deputatul a precizat că propune, în inițiativa legislativă mărirea pedepsei minime la 5 ani pentru a nu putea fi dată cu suspendare. ”Prin această modificare legislativă am vrut să mă asigur, deși mai sunt mulși pași de făcut, că acei adulți care inițiază sau efectuează actul sexual cu un minor sub 14 ani să știe foarte clar că merg la pușcărie. Am inițiat mărirea pedepsei minime pentru a exclude, a scoate din mâna judecătorilor, procurorilor posibilitatea de a acorda o pedeapsă fără executare. Vreau să transmit mesajul foarte clar: dacă te atingi sexual de un copil, indiferent cum se întâmplă aceste lucru, care are mai puțin de 14 ani, mergi la închisoare. În momentul de față sunt pedepse de 1, 2 sau 3 ani, ceea ce înseamnă că pot fi date cu suspendare, dar la 5 ani nu. Fiind încadrată la astfel de caz și pedeapsa minimă crescând, atunci mesajul meu pentru acești prădători sexuali este: nu ai nicio scuză, ai vrut sex sau ai violat un copil sub 14 ani, mergi la închisoare, fără să mai trebuiască să continuăm acest abuz asupra victimelor, după ce au fost victimele unui abuz sexual, să le găsim vinovate tot pe victime că nu s-au zbătut sau nu au spus părinților direct acasă.”, a explicat Bîzgan pentru Agepres. Revenind la zona noastră, asemenea agresiuni sunt frecvente mai ales în comunitățile de romi.
Ultimul caz dezbătut de Judecătoria Câmpulung a fost al unor tineri din Valea Mare Pravăț, iar în cele din urmă, inculpatul a fost condamnat cu suspendare. A fost vorba de Andrei Bujorel Mondoc, care a fost condamnat pe 15 iunie, după ce în prealabil a încheiat cu Parchetul Câmpulung un acord de recunoaștere a vinovăției. Tânărul a primit un an și șase luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de act sexual cu un minor, cu suspendarea executării sub supraveghere pe durata a doi ani. În aceste timp, musceleanul are de respectat mai multe măsuri: să se prezinte la Serviciul de Probațiune, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa; să anunțe în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește cinci zile; să comunica schimbarea locului de muncă, informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență; să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate. Tot ca o obligație, pe durata celor doi ani trebuie să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Primăriei Valea Mare Pravăț. Ca pedeapsă complementară, bărbatului i-au fost interzise drepturile de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a fi tutore sau curator pe durata a trei ani de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri și până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. Instanța l-a mai pus pe tânăr să plătească cheltuielile judiciare avansate de stat, în sumă de 400 lei. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Adrian TĂNASE