5.6 C
Campulung Muscel
September 21, 2021

Deputatul Simona Bucura Oprescu: „Administraţiile locale şi judeţene au nevoie urgentă de finanţare!”

„În contextul pandemiei de coronavirus, Guvernul a dat multe sarcini Primăriilor şi Consiliilor Judeţene, sarcini care implică multe cheltuieli. Totuşi, Guvernul nu a alocat şi resurse, administraţiile locale fiind nevoite să se descurce pe cont propriu în limita bugetelor proprii deja adoptate. 

Mai mult, unele Consilii Locale au în subordine spitale care au fost desemnate drept centre de tratament pentru pacienţii cu noul coronavirus, dar Executivul nu le-a alocat şi resursele financiare şi materiale necesare. Pentru a evita un adevărat colaps al administraţiilor locale şi judeţene este nevoie urgent de intervenţie concretă, cu sprijin financiar şi material, din partea Guvernului! Altfel, lupta cu pandemia riscă să fie îngreunată, ba chiar subminată tocmai de către Executivul care ar trebui să coordoneze eforturile de diminuare a efectelor acesteia!”, a postat pe Facebook deputatul PSD de Argeş, Simona Bucura Oprescu.

Aceasta a mai precizat că în Camera Deputaţilor s-a adoptat noi proiecte de lege iniţiate de către PSD, care vin în sprijinul cetăţenilor şi agenţilor economici în această perioadă dificilă, pe fondul pandemiei de coronavirus. 

Un prim proiect adoptat este cel privind aplicarea unor scutiri de la plata chiriei pentru perioada stării de urgenţă. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare amânarea, la cerere, de la plata chiriei pentru folosinţa imobilelor înregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuinţe pentru operatori economici, practicanţi ai profesiilor liberale, entităţile juridice de drept privat, a căror activitate a fost întreruptă sau restrânsă semnificativ şi persoane fizice afectate economic direct sau indirect în perioada de aplicare a stării de urgenţă. Astfel, potrivit prevederilor stabilite, „locatarii – operatori economici, practicanţi ai profesiilor liberale, entităţile juridice de drept privat – a căror activitate a fost întreruptă sau a căror venituri sau încasări au scăzut cu cel puţin 15% în luna martie 2020 faţă de media ultimului an calendaristic în perioada de aplicare a stării de urgenţă, persoanele fizice afectate economic direct sau indirect în perioada de aplicare a stării de urgenţă pot amâna la cerere, fără plata de dobânzi şi penalităţi, plata chiriei pentru folosinţa imobilelor înregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuinţe”. Plata chiriilor pentru aceste categorii de locatari va fi efectuată de către organul fiscal teritorial competent, în contul locatorilor, la cererea locatarilor. Pentru a beneficia de amânarea la plata chiriei, locatarii respectivi trebuie să pună la dispoziţia organului fiscal teritorial competent orice fel de act justificativ care să ateste imposibilitatea plăţii chiriei în perioada specificată în actul adiţional dintre locator şi locatar.

O altă lege importantă este cea privind darea în plată la creditele ipotecare. Potrivit noii legi, reprezintă criterii alternative de individualizare a impreviziunii (situaţie de forţă majoră pentru debitori) următoarele evenimente: a)pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, înregistrează la data transmiterii notificării de dare în plată o creştere de peste 52,6% faţă de data încheierii contractului de credit. În vederea calculării procentului de 52,6% se va avea în vedere cursul publicat de Banca Naţională a României la data transmiterii notificării de plată şi cursul de schimb publicat de BNR la data încheierii contractului de credit; şi b)pe durata executării contractului de credit, obligaţia de plată lunară înregistrează o creştere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă.

Un alt act adoptat de către Camera Deputaţilor este cel prin care se permite medicilor specialişti să organizeze caravane în zonele rurale cu acoperire deficitară a serviciilor medicale, în clădiri publice sau în corturi medicale special amenajate. Se asigură, astfel, cadrul legal pentru ca şi cetăţenii din zonele defavorizate să aibă acces la servicii medicale. “E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!