19/04/2025

Liviu Iana este directorul interimar al Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”

•Evaluat cu 2,58 pentru activitatea din 2020, Liviu Cioacă a fost “zburat” din funcţia de director Al doilea director liberal nevoit să-şi caute serviciu, rămas fără job-ul la stat, este Liviu Cioacă, fost manager – îi putem spune de acum înainte – al Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”. Ruperea colaborării actualei administraţii publice locale cu un protejat al PNL Câmpulung s-a produs pe 5 mai 2021, când primarul Elena Lasconi a semnat dispoziţia de încetare a contractului de management al lui Liviu Florian Cioacă. Contract căruia i s-a pus punct începând cu data de 10 mai 2021. Dispoziţia şefei Executivului poate fi contestată în condiţiile Legii nr.554/2004 a Contenciosului administrativ. 

Motivul înlăturării lui Cioacă de la conducerea instituţiei de cultură, funcţie în care a fost promovat şi menţinut politic, îl constituie rezultatul final al evaluării anuale a managementului exercitat de acesta, pentru anul 2020, respectiv nota 2,58. Rezultat, de asemenea, aprobat printr-o dispoziţie a primarului Elena Lasconi, tot din 5 mai 2021, care este supusă căii atacului la instanţa Tribunalului Argeş. În prezent, atribuţiile funcţiei de manager al Casei de Cultură „Tudor Muşatescu” sunt exercitate de Liviu Iana, consilier judeţean, fondatorul Grupului “Doruri Muscelene”, din Văcarea.      

Concursurile la Casa de Cultură, la secret, pentru angajarea fiilor, fiicelor şi cunoştinţelor

Prăbuşirea profesională a directorului Cioacă este evidentă, de vreme ce evaluările din 2015 şi 2016, singurele despre care sunt furnizate informaţii publice, pe portalul Primăriei Câmpulung, s-au finalizat cu rezultate mulţumitoare, 8,94, respectiv 9,08. De ce n-a fost „desecretizată” şi notarea prestaţiilor manageriale ale lui Cioacă în anii 2017, 2018, 2019, numai Liviu Ţâroiu ne poate răspunde, fiindcă în mandatul său s-a produs „scurtcircuitul” în materia comunicării către public a deznodământului analizei managerilor din subordine. Presupunând că aceste evaluări s-au făcut, chestiune în privinţa căreia începem să avem îndoieli serioase, întreţinute de absenţa acestor date de pe site-ul Primăriei. 

Primarii Călin Andrei şi Liviu Ţâroiu au fost excesiv de toleranţi în faţa derapajelor acestui lider de instituţie rămasă pe drumuri, este adevărat, nu din vina lui. Lui Cioacă, însă, i s-a imputat, inclusiv la şedinţele Consiliului Local, că subalternii au prea multă libertate, manifestată şi printr-un program atât de lejer, încât erau greu de găsit la locul de muncă. În primăvara anului 2019, s-a ajuns într-acolo încât superiorii i-au cerut condică de prezenţă, fiindcă erau „semnale că persoanele angajate nu sunt la programul zilnic”. Asta da „noutate” ajunsă la urechile aleşilor! 

În mandatul trecut, grila de personal a Casei de Cultură „Tudor Muşatescu” a dobândit trei „achiziţii” din rândul apropiaţilor, încuviinţate de primar şi Consiliul Local, adepţii angajărilor exclusiv pe pile în sectorul bugetar, finanţat din banii câmpulungenilor: fiul lui Liviu Cioacă, fiica lui Ion Horobeanu şi sora lui Marcel Pavel. În ciuda nemulţumirii afişate de faţadă la adresa activităţii lui Liviu Cioacă, acesta a rezistat, „bine merci”, la şefia instituţiei. Ba, mai mult, Liviu Ţâroiu i-a acceptat toate pretenţiile de angajare, care sfidau bunul simţ. Adică… prea era pe faţă obrăznicia de a-şi angaja copilul, apoi de a angaja copilul unui coleg de serviciu. 

Aşadar, Liviu Ţâroiu nu numai că nu l-a „zburat” pe PNL-istul Cioacă de la şefia instituţiei, dar a acceptat să-i angajeze şi fiul pe un post de referent la Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”! La sfârşitul lui 2017, s-a pregătit încă un act de binefacere, prin modificarea statului de funcţii, în care un post de referent cu studii medii IA se transforma în referent cu studii superioare debutant. Funcţia vacantă era în cadrul Compartimentului Coregrafie, Teatru, Arte Vizuale, Muzică. Altfel spus, se pregătea terenul încă unei angajări pe un post călduţ a unei persoane, care nu îndeplinea condiţiile pentru a fi încadrată pe locul disponibil. 

Ceea ce a intrigat la acel moment a fost rapiditatea uluitoare, cu care cererea managerului, depusă pe 19 decembrie 2017, a şi fost aprobată, la ultima şedinţă a anului, din 28 decembrie 2017. Cu ocolirea Comisiei de Cultură a Consiliului Local, pe la care solicitarea lui Cioacă era obligatoriu să treacă. De ce nu l-au trimis la plimbare pe director până când procedura era îndeplinită cu corectitudine?! Pentru că mână galbenă a spălat permanent mâna roşie şi invers. Postul a fost pregătit pentru Gina Lola Timofte, al cărei nume a început să figureze în statul de funcţii aferent anului 2018.               

Angajările pe pile, încuviinţate de fostul primar şi Consiliu Local  

În 2018, Casa de Cultură a mai făcut o recrutare din rândul apropiaţilor: fiica lui Neluş Horobeanu, Ioana Horobeanu, devenită Radu, după încuscrirea coregrafului cu cântăreţul Ionică Radu. Tinerei i s-a găsit serviciu la instituţia la care lucrează şi tatăl. Recrutarea Ioanei Radu s-a făcut pe funcţia vacantată prin decesul lui Zaharia Rădulică, pentru care, la fel ca în cazurile precedente, n-am remarcat, la acel moment, o comunicare în acest sens, ca să ştie cei interesaţi să se înscrie la concurs şi restul amănuntelor: condiţii, dată, locul desfăşurării, probe ş.a.m.d. Din nou am bănuit că se pune la cale angajarea unui începător, după adoptarea unei hotărâri de către Consiliul Local, pe 31 iulie 2018, prin care s-au modificat statul de funcţii şi organigrama Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, abia aprobate cu o jumătate de an înainte. 

Modificarea a fost solicitată de directorul Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, pe 17 iulie 2018, având intenţia să angajeze un debutant pe un post care se cuvenea unui referent cu studii superioare IA. Chipurile, ar fi existat un concurs la care nu s-a prezentat nimeni – dacă nimeni n-a ştiut de el! -, după care referentul a fost retrogradat la nivelul unui debutant. Asta pentru că un debutant se afla pe „ţeavă”, pentru a primi serviciu la Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”. Debutanta fiind cea căreia i-a „suflat” precedentul post disponibil Gina Pavel. Ioana Radu a nimerit, nici că se putea mai bine, în cadrul Compartimentului Coregrafie, Teatru, Arte Vizuale, Muzică, domeniu care i se potriveşte mănuşă, fiind membră a unui ansamblu folcloric. 

Cioacă a făcut toate aceste „potlogării” în materie de angajări cu complicitatea fostului Consiliu Local şi a primarului, care au acceptat aranjarea odraslelor angajaţilor instituţiei.     

Cioacă n-a mai vrut să intre în Consiliul Local. Motivul ar putea fi funcţia de director peste Căminele Culturale de la Schitu Goleşti 

La alegerile din 27 septembrie 2020, Liviu Cioacă, aflat pe locul 9 pe lista PNL Schitu Goleşti, a prins un nou mandat de ales. Pe 15 octombrie, însă, Judecătoria Câmpulung a pronunţat invalidarea acestuia în funcţia de consilier local, odată cu cea a lui Tudorel Vasile Miriţă, ales primar. Cum directorul Casei de Cultură „Tudor Muşatescu” a declinat „oferta” unui nou mandat de ales la Schitu Goleşti, a promovat în locul său colega de pe locul 10, Georgiana Ionela David. 

Un posibil motiv pentru care Cioacă n-a mai vrut să facă parte din Consiliul Local îl poate constitui angajarea vizată de autorităţile de la Schitu Goleşti. Angajare incompatibilă cu funcţia de ales, refuzată de Cioacă, întrucât postul este subordonat Consiliului Local. V-am informat, de curând, că cele trei instituţii de cultură – Căminul Cultural Schitu Goleşti, Căminul Cultural Lăzăreşti şi Biblioteca – au fost reunite într-un compartiment intitulat „Cultură”. Reorganizarea a făcut loc în organigramă şi în statul de funcţii al aparatului de specialitate al primarului unui post de director de Cămine Culturale. Post vacant, care, probabil, îl tentează pe Liviu Cioacă, acum că e liber de contract. Vom vedea dacă Miriţă acceptă un director de 2,58 sau dacă va căuta un profesionist interesat să facă treabă. 

Director interimar al Casei de Cultură „Tudor Muşatescu” este Liviu Iana 

Conducerea interimară a Casei de Cultură „Tudor Muşatescu” a fost preluată de alt liberal, Liviu Iana, căruia Elena Lasconi i-a semnat contractul de management, miercuri, 12 mai 2021, pentru o perioadă de patru luni. El va fi ajutat de un Consiliu Consultativ, aprobat de aleşii municipali la şedinţa din 29 aprilie 2021. Fac parte din această structură consilierii locali Dorin Mirea (POL), Adrian Vlădău (USR), Cristi Creţu (PNL), Constantin Miu, preşedintele Clubului Umoriştilor Musceleni, Gabriela Ghinea, membru al Cenaclului de Arte „I.D. Negulici”, Maria Chirtoacă, membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România.

Magda BĂNCESCU 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!