0.2 C
Campulung Muscel
06/12/2024

S-au însănătoşit o parte din muscelenii infectaţi de la Godeni, Bughea şi Rucăr

Până la izbucnirea focarului de la Spitalul Judeţean Argeş, Muscelul era „fruntea” infectărilor din judeţ, prin cazurile de îmbolnăviţi înregistrate de Spitalul Câmpulung, având cauza la Godeni, de unde a provenit primul pacient pozitiv din zona noastră. Înainte de Paşte, 17 cadre medicale erau confirmate cu COVID-19, iar alte 23 aşteptau cu emoţie rezultatul testelor. Aceluiaşi stres fuseseră supuşi şi cei 42 de membri de familie ai angajatelor Spitalului Municipal, care au avut contact cu acestea, înaintea izolării lor în incinta unităţii sanitare. 

În afară de comuna Godeni, ea însăşi un focar care l-a generat pe cel de la Câmpulung, celelalte localităţi muscelene – Schitu Goleşti, Bughea de Jos şi Rucăr – au intrat în această evidenţă nefericită, din cauza locului de muncă al persoanelor contaminate. În niciuna dintre aceste comune, nu s-a îmbolnăvit altcineva în afara doamnelor cu serviciul la Spitalul Municipal. Au fost ferite de boală şi rudele primei muscelence raportate ca victimă răpusă de coronavirus, ceea ce ne întăreşte teoria potrivit căreia infectarea a avut loc în spital şi nu acasă, în familie. 

În privinţa deceselor având drept cauză COVID-19, din cele şase înregistrate în Argeş, trei s-au produs în Muscel: nonagenara de la Bughea de Jos şi un câmpulungean de 74 de ani, internat la Spitalul Municipal, pe 10 aprilie, confirmat pozitiv pe 13 aprilie şi decedat pe 17 aprilie, în Vinerea Mare. Bărbatul suferea de hepatită cronică toxică metabolică şi etilism cronic. La mijlocul acestei săptămâni, a fost raportată a treia pierdere umană: un bărbat de 58 ani, internat la Spitalul de Pneumoftiziologie Câmpulung, care s-a stins pe 21 aprilie. Starea lui de sănătate era afectată de un accident vascular sechelar şi tulburare organică de personalitate.           

GODENI: Dintre cei 17 cetăţeni infectaţi cu coronavirus, cinci s-au făcut bine. Şi restul se vor întoarce curând acasă    

Săptămâna Luminată a început cu veşti bune la Godeni, primul focar de COVID-19 din Argeş şi Muscel, cu 17 cazuri confirmate, provenind din toate satele localităţii. Luni, 20 aprilie, în a doua zi de Paşte, primarul Ion Pădureanu a anunţat însănătoşirea a patru consăteni, printre care şi soţul primei paciente infectate, de la care li s-a tras necazul şi cadrelor medicale îmbolnăvite în masă la Spitalul Câmpulung. „Este o mare plăcere să pot spune „Bine aţi venit acasă!” pentru patru persoane care au fost internate în spital. Să aveţi sănătate şi zile frumoase! Suntem bucuroşi să aflăm că şi cei rămaşi în spital vor reveni curând acasă.”, este anunţul care a adus bucurie în comună, dar şi în zonă, că sunt şanse să scăpăm curând de această nenorocire.

Prima persoană de la Godeni care s-a însănătoşit a fost chiar primul pacient din Muscel diagnosticat pozitiv: angajata fabricii Lear, adusă de trei ori la Spitalul Municipal, în patru zile, în ultima săptămână a lunii martie, confirmată pozitiv pe 30 martie. Preluând-o ca pe orice alt pacient, în loc s-o trateze ca pe un potenţial suspect infectat cu COVID-19, cadrele medicale intrate în contact cu ea – şi, prin efectul de domino, şi colegele acestora – s-au contagiat, fiind transferate, din izolarea organizată la etajul III al Spitalului Câmpulung, la Spitalul Mioveni, după confirmarea diagnosticului.

Deznodământul optimist al poveştii nefericite având-o ca protagonistă pe femeia de 52 de ani a fost făcut public de primarul de la Godeni pe 15 aprilie, care a simţit nevoia să împartă cu concetăţenii bucuria vindecării cazului nr.1. „Să spunem „Bine ai venit!” acasă, pentru (…), primul caz de infectare cu virusul COVID-19, tratat la Spitalul Colentina. Mii de mulţumiri colectivului medical pentru profesionalismul de care a dat dovadă!”, au fost cuvintele de îmbărbătare care au luminat Săptămâna Mare, pe durata căreia noutăţile pozitive au fost eclipsate, din păcate, de cele negative. 

Până luni seara, 13 aprilie, cu 16 cazuri confirmate (două chiar în acea zi), Godeni era în fruntea ierarhiei nedorite a localităţilor care înregistrau cetăţeni contaminaţi de virusul teribil. Bolnavii proveneau din toate satele, Godeni, Malu, Coteşti, Capu Piscului, o persoană fiind din rândul colectivului afectat de boală al Spitalului Municipal. După trei zile de linişte, chiar de speranţă, mai cu seamă după ce edilul a comunicat însănătoşirea primei consătene infectate, în Vinerea Mare, primarul Ion Pădureanu a revenit cu un mesaj neplăcut, dar, totodată, menit să menţină starea de prudenţă în localitate. Vineri, 17 aprilie, a fost confirmat, în satul Godeni, al 17-lea pacient. 

Faptul că, de vineri, până la data la care ne aflăm, nu s-a mai îmbolnăvit nimeni este semn al revenirii la normalitate, sentiment dublat de bucuria întoarcerii acasă a celor cinci pacienţi scăpaţi de pericol. 

SCHITU GOLEŞTI: Cele trei bolnave domiciliate în comună lucrează la Spitalul Câmpulung 

Schitu Goleşti s-a aflat în nefericita postură de a figura între cele cinci localităţi muscelene atinse de COVID-19 – Câmpulung, Godeni, Bughea de Jos, Schitu Goleşti şi Rucăr – prin prisma profesiei persoanelor infectate. Culmea ironiei, deşi comuna vecină a fost asaltată de concetăţenii reveniţi din străinătate după „înroşirea” Italiei şi Spaniei, în special, cauza contaminărilor raportate de primarul Vasile Tudorel Miriţă n-are legătură cu „diaspora” întoarsă acasă. La un moment dat, cu peste 40 de inşi izolaţi la domiciliu, pe la începuturile decretării stării de urgenţă, Schitu Goleşti întrecea municipiul. Şi nu pentru că nu s-ar fi repopulat Câmpulungul graţie confraţilor refugiaţi pe meleagurile natale, ci pentru că, la ţară, unii dintre primari, aşa cum este cazul lui Miriţă, de la Schitu Goleşti, s-au ocupat să aplice cu mai multă rigurozitate măsura izolării la domiciliu. Asta ca să aibă siguranţa că lucrurile nu scapă de sub control în teritoriul administrat şi ameninţat de pericolul îmbolnăvirii, din cauza celor care au fugit din Europa în România. 

La Schitu Goleşti, cine a fost de venit din afară a venit, judecând după raportarea de la finalul Săptămânii Mari, în care numai o persoană figura ca retrasă acasă din străinătate. Restul de şapte, din totalul de opt izolaţi la domiciliu, suportau măsura ca urmare a contactului cu un caz diagnosticat pozitiv. Alţi şapte cetăţeni – un număr ridicat comparativ cu situaţia altor comune – se supuneau rigorilor carantinei instituţionalizate. Cea mai îngrijorătoare parte a informării primarului Vasile Tudorel Miriţă privea numărul bolnavilor aflaţi pe patul de suferinţă, din cauza COVID-19, trei la număr, toţi fiind angajaţi ai Spitalului Câmpulung. Cele trei cadre medicale, confirmate pozitiv, erau internate la Spitalul Mioveni şi la Spitalul de Boli Infecţioase din Piteşti. Aşadar, nu cei veniţi din străinătate au adus boala în sat, ci bietele angajate ale Spitalului, îmbolnăvite fără vina lor, în perioada de puternic amatorism manifestat de conducerea unităţii, după decretarea stării de urgenţă în România, amânând momentul pregătirii personalului pentru ce era mai rău. 

În Săptămâna Luminată, în a doua zi de Paşte, situaţia se modificase puţin, în sensul că numărul izolaţilor la domiciliu crescuse cu unul, ajungând la nouă, din care patru veniţi din străinătate şi cinci contacte ale unui caz pozitiv. Şase continuau măsura carantinei instituţionalizate. Numărul persoanelor infectate rămâne neschimbat.      

BUGHEA DE JOS: Cele două salariate ale Spitalului Municipal afectate de COVID-19 s-au însănătoşit 

Chit că s-au găsit o puzderie de contestatari, inclusiv din rândul familiei, ai diagnosticului pozitiv, reieşit la testare, în cazul unei bătrâne de 89 de ani, musceleanca de la Bughea de Jos este considerată primul caz de deces cauzat de coronavirus din Argeş, evident, şi din Muscel. Cum nicio rudă sau apropiat al acesteia n-a fost infectat, bănuiala este că virusul a fost contractat în spital, devenit rapid un focar de infecţie, după contaminarea unei bune părţi a personalului Secţiei Medicale. Cele două persoane bolnave, care includ Bughea de Jos pe lista localităţilor argeşene afectate, fie în mică măsură, de coronavirus, sunt salariate ale Spitalului Municipal. 

Începând cu data de 12 aprilie şi până pe 18 aprilie, de când datează ultima raportare de dinaintea Paştelui a primarului Dorel Ion Tănăsescu, în afara răposatei, suferindă de patru afecţiuni, în afara vârstei înaintate, depistată pozitiv la spital, au fost anunţate două consătene infectate cu COVID-19. Cele două fac parte din personalul medical/auxiliar al Spitalului Câmpulung, care, înainte de confirmarea diagnosticului, după testare, au fost izolate în instituţia de sănătate publică. 

Situaţia de la Bughea de Jos s-a schimbat în bine, prin însănătoşirea ambelor paciente, după cum a anunţat primarul Tănăsescu, a treia zi de Paşte. Aidoma colegului Pădureanu, şi el revine în atenţia locuitorilor comunei şi ai zonei, căci suntem preocupaţi cu toţii de ceea ce se întâmplă în Muscel şi nu numai, cu veşti optimiste. 

În dimineaţa zilei de 21 aprilie, un singur pacient din Bughea de Jos se mai afla în evidenţe şi nimeni altcineva nu s-a îmbolnăvit de maladia care a îndoliat o lume întreagă. După câteva ore, au fost anunţaţi zero bolnavi de coronavirus, ceea ce înseamnă că s-a făcut bine şi a doua consăteană. Ultimii zece bugheni „au ispăşit” măsura izolării, potrivit informării aferente zilei de 21 aprilie. 

RUCĂR: O persoană din cele două infectate a fost externată   

Necazurile din comuna lui Ionel Dulamă se trag tot de la Spitalului Câmpulung, unde lucrează infirmiera domiciliată la Rucăr. Până în Joia Mare, în această parte a Muscelului, o persoană era confirmată pozitiv cu virusul COVID-19. Este vorba despre o infirmieră care lucrează la Spitalul Câmpulung, aflată, alături de colegele asistente şi infirmiere, în tratament, la Mioveni. Cât despre izolaţii la domiciliu, aceştia erau în număr de 11, cu toţii fiind contactele cadrului medical infectat. O zi mai târziu, au crescut şi numărul infectaţilor, şi cel al izolaţilor. Potrivit comunicării primarului Dulamă, din Vinerea Mare, două  persoane au fost confirmate pozitiv, ambele fiind internate în spital. Cât despre izolaţii la domiciliu, aceştia erau în număr de 13, fără a prezenta simptome asociate COVID-19. 

După trei zile de pauză în dialogul cu cetăţenii, pauză justificată de sărbătorirea Paştelui în linişte, fără griji suplimentare, Ionel Dulamă a lansat, marţi, 21 aprilie, un anunţ încurajator. Dintre cele două persoane bolnave, una s-a făcut bine şi a fost externată. „Pe raza comunei Rucăr mai este confirmată pozitiv cu SARS-Cov 2 o singură persoană, fiind internată în spital. Cealaltă persoană depistată pozitiv a fost externată. La această dată (n.r. 21 aprilie), în izolare la domiciliu mai sunt 11 persoane care nu prezintă simptome asociate virusului SARS-Cov 2. Faţă de situaţia raportată la data de 17 aprilie 2020, au ieşit din izolare două persoane. Cele 11 persoane vor ieşi din izolare în funcţie de data la care au luat contact cu persoana depistată pozitiv.”, a transmis primarul Ionel Dulamă. Miercuri, 22 aprilie, numărul rucărenilor izolaţi scăzuse la 7, după ce au încheiat obligaţia 4 dintre aceştia.    

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!