În data de 17 martie, în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Argeş, a fost aprobată alocarea sumei de 550 mii lei pentru achiziţionarea unui sistem real – time PCR şi kit-ul pentru detecţia COVID-19 (coronavirus). Ulterior, a fost demarată procedura de achiziţie. La momentul deschiderii ofertelor, era înscris un singur operator, care nu putea oferi decât aparatul, fără auxiliarele indispensabile, aparatul propriu-zis neputând funcţiona în lipsa acestor echipamente. Această dificultate în procedura de achiziţie este generată de cererea foarte mare la nivel mondial. Specialiştii explică faptul că în spatele aparatului Real-Time PCR se află un întreg laborator. Astfel, acest aparat nu poate funcţiona singur, fără toate celelalte echipamente conexe.
În paralel, Consiliul Judeţean Argeş a demarat lucrările pentru amenajarea spaţiului în care va funcţiona laboratorul. Costurile privind amenajarea spaţiului sunt suportate din bugetul Consiliului Judeţean. În acest moment, lucrările sunt în plină desfăşurare, la finalizarea acestora, spaţiul urmând a fi predat Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti.
În cadrul Serviciului de Anatomie Patologică al Spitalului Judeţean se va înfiinţa acest compartiment de biologie moleculară pentru testul PCR. În acest moEchipamente medicale din Coreea şi de la eMAG au ajuns şi la ISU Argeşment, se amenajează locul pentru respectarea circuitelor şi tuturor caracteristicilor, ca să nu fie contaminate probele şi rezultatele să fie corecte.
Constantin Daniel Uscatu, medic anatomo-patolog la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti a explicat argeşenilor şi muscelenilor cum sunt prelevate probele şi cum se face corect această analiză, deoarece testele rapide nu oferă o garanţie de 100%. „Noi pornim, în primul rând, de la o probă, care vine prelevată, de obicei, din exudatul nazal şi faringian, inclusă într-un mediu viral. Aceasta trebuie prelucrată. Deci, prima etapă este extracţia acizilor nucleici, cu o cameră separată. Extracţia se poate face automat, cu ajutorul unui aparat, care are nevoie de consumabile şi de diverse echipamente auxiliare, cum ar fi o hotă de nivel biohazard 2, sau se poate face extracţie manuală şi, pentru acest lucru, avem nevoie de kit-uri speciale şi, de asemenea, de alte echipamente suplimentare – pipete, centrifugi şi consumabilele pentru acestea. Ulterior, în etapa următoare, după ce am obţinut şi am purificat acizii nucleici, în speţă ARN-ul virusului SARS-COV-2, urmează etapa de preamplificare în care se pregăteşte master-mixul pentru reacţie şi, aici, avem nevoie de o încăpere specială cu hotă, care preîntâmpină o eventuală contaminare. Ulterior, se ajunge la unirea practic a ARN-ului viral cu acest master-mix şi la produsul de reacţie, care o să fie investigat într-o altă încăpere de acest aparat Real-Time PCR. Deci, aparatul de Real-Time PCR este practic ultimul din lanţul de echipamente de care noi avem nevoie. În spatele lui se află un întreg laborator de biologie moleculară. Nu putem să spunem că un singur aparat rezolvă întreaga procedură.” – a explicat dr. Constantin Daniel Uscatu, medic anatomo-patolog – Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti.