3.2 C
Campulung Muscel
07/12/2024

Muscelenii strâng fonduri pentru materiale sanitare, dar ajută şi persoanele vârstnice

Mobilizare în Câmpulung şi Muscel, atât pentru sprijinirea cadrelor medicale, care intră în contact cu pacienţi infectaţi cu coronavirus, cu echipamente de protecţie şi aparatură, dar şi pentru ajutorarea persoanelor vârstnice, fără sprijin, în această perioadă, când persoanele peste 65 de ani nu mai pot ieşi din casă decât într-un interval de două ore, de la 11.00 la 13.00, şi doar pentru urgenţe.

Administraţiile locale au alocat bani şi şi-au făcut propriul plan pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili dintre cetăţeni. Dar, în paralel, fundaţii, asociaţii, dar şi persoane fizice s-au oferit să facă voluntariat, dar au iniţiat şi campanii de strângere de fonduri, alimente, materiale şi aparatură sanitară. Primăriile ajută nu numai vârstnicii care au venituri mici, dar şi pe cei care au din ce trăi, oferindu-le sprijin doar pentru livrarea alimentelor, medicamentelor şi a produselor de igienă.

Elena Lasconi strânge fonduri pentru cumpărarea unui ventilator medical performant la Spital. A donat deja echipament de protecţie

Elena Lasconi, prin Asociaţia „Zi de Bine”, strânge fonduri pentru cumpărarea unui ventilator medical profesional pentru Spitalul Câmpulung. Aceeaşi asociaţie a dus deja la Spital două esspresoare „DeLonghi”, pentru personalul medical.

„Aşa cum v-am spus zilele trecute, „Dăruieşte Viaţă” este alături de noi. Astăzi (n.r. 3 aprilie), au ajuns la Spitalul Municipal Câmpulung 100 de viziere, 2.000 de botoşi şi 2.000 de măşti (11.280 lei). Mulţumim din suflet! Continuăm campania de strângere de fonduri prin Asociaţia „Zi de Bine”, cu ajutorul căreia vom cumpăra un ventilator performant. De asemenea, am luat legătura şi cu alte firme şi ONG-uri din ţară. Am primit de la Asociaţia Caritas Câmpulung măşti, iar de la colega mea, Silvia Dinică, viziere. Aşa am reuşit să trimit o parte jandarmilor din Câmpulung. Restul va ajunge la Spital (cei de la Ambulanţă mi-au comunicat că au suficiente viziere. Au nevoie de combinezoane, mănuşi, botoşi şi măşti speciale). Vreau să vă spun că mai este nevoie de echipament de protecţie, în special pentru medicii, asistenţii, brancardierii, infirmierele de la Spital, dar şi pentru cei de la Ambulanţă. Aşa că e important orice ajutor, atât material, cât şi la nivel de informaţie. Pe de altă parte, continui strângerea de fonduri. Ca să achităm ventilatorul de ultimă generaţie, atât de important în această perioadă, pentru Secţia ATI a Spitalului Municipal Câmpulung, mai trebuie să strângem aproape zece mii de euro. Sunt sigură că împreună vom reuşi să strângem această sumă, iar luna aceasta să avem ventilatorul pe secţie. Vă garantez că toţi banii vor fi folosiţi exclusiv pentru Câmpulung. În plus, aşteptăm o donaţie de corturi de triaj din Polonia. Sunt conectată cu foarte mulţi români care vor să ajute, dar, din păcate, e penurie de echipamente speciale de protecţie. Vă ţin la curent. Mulţumesc! Sănătate! Doamne ajută!”, a transmis Elena Lasconi pe pagina de Facebook.

„Scut pentru spitalul meu de la Câmpulung”, campania Adelinei Pestriţu

Câmpulungeanca Adelina Pestriţu s-a alăturat Elenei Lasconi şi Asociaţiei „Zi de Bine”, în strângerea de fonduri pentru achiziţionarea de echipamente de protecţie pentru personalul medical de la Spitalul Municipal Câmpulung, dar şi pentru achitarea ventilatorului pentru Secţia ATI a unităţii medicale. „În Câmpulung Muscel, oraşul care pentru mine a fost mulţi ani „acasă”, au fost confirmate deja cazuri de COVID-19. Oamenii din prima linie, adică personalul medical, au nevoie de ajutorul nostru, pentru că nu au suficiente echipamente de protecţie şi aparatură medicală esenţială în aceste zile. Acum, mai mult ca oricând, avem nevoie unii de alţii, deşi, paradoxal, suntem izolaţi. E important să îi protejam pe cei din prima linie. Pentru ei, pentru că dacă se îmbolnăveşte, Doamne fereşte, unul, nu există înlocuitor. Dacă medicii cad, şi noi cădem în faţa unui inamic nevăzut. Şi nu în ultimul rând, este vorba despre siguranţa noastră, a copiilor noştri, a rudelor şi a prietenilor. Mai avem nevoie de 10 mii de euro pentru a achiziţiona un ventilator pentru Secţia ATI a Spitalului Municipal Câmpulung. Mai mult, e mare nevoie de combinezoane, botoşi, măşti speciale, viziere şi dezinfectant. Zi de BINE şi fă BINE! Sănătate!”, este mesajul Adelinei Petriţu.

Eco Travel face viziere la imprimante 3D pentru cadrele medicale

Un agent economic, Agenţia de Turism „Eco Travel”, confecţionează viziere la o imprimantă 3D, pe care le donează personalului medical de la ambulanţă şi Spital. „Am livrat primele zece viziere la Ambulanţa Argeş, Staţia Câmpulung şi avem în lucru următoarele 50 de viziere pentru Spitalul Municipal. Problema n-ar fi aşa mare dacă am avea mai multe imprimante 3D, dar sunt doar două în oraş, a noastră, de la Eco Travel, şi cea de la „Dinicu Golescu”. Am reuşit să optimizăm softul, astfel încât să producem o mască la două ore. Lucrăm pe trei schimburi, astfel încât să producem cât mai mult pentru cadrele medicale, viziere pe care le donăm Spitalului şi Ambulanţei Câmpulung. Avem materie primă, absolut tot, ne lipseşte timpul. Cele profesionale, pe care le facem cu dublu suport pe frunte, pot fi folosite şi de cei care au măşti, ochelari, un fel de aerisitor, să nu se aburească ochelarii, ajung să coste între 30 şi 33 lei. Mai avem un model, mai simplu de făcut, care ar costa aproximativ 20 lei.”, a spus managerul Bogdan Răcăşanu.

La Stoeneşti, un consilier local oferă vârstnicilor miere şi polen, din producţia proprie, iar o firmă, alimente de bază

Din producţia proprie, consilierul local de la Stoeneşti, Cătălin Iosifescu, s-a angajat să le ducă vârstnicilor, pentru a le ridica imunitatea, miere şi polen. „Fiindcă am ajuns la concluzia că singurii aliaţi în lupta cu acest virus ne sunt igiena şi propria imunitate, în acest sens, m-am hotărât să venim în sprijinul persoanelor peste 65 de ani cu 250 de borcane de miere şi 250 de caserole de polen din producţie proprie, pentru a le ridica imunitatea. Încerc să distribui celor peste 65 de ani, în toate satele comunei Stoeneşti. Dacă sunt doritori să ajute cu distribuirea, ofer echipament de protecţie, măşti şi mănuşi. Staţi acasă!”, a anunţat Cătălin Iosifescu.

„Casa Tanti Maria”, din Stoeneşti, o societate care prepară şi comercializează conserve, dulceţuri, murături, s-a decis să ajute vârstnicii din localitate, ducându-le produse alimentare de bază. „Ne pasă de părinţii şi bunicii noştri! Inspiraţi de iniţiativa Fundaţiei Conservation Carpathia, am decis să venim în sprijinul persoanelor cu vârsta peste 65 ani, din satul Lunca Gârtii, Stoeneşti, prin distribuirea de produse de bază, necesare în orice gospodărie.”, au transmis reprezentanţii firmei.

Vârstnicii din Berevoeşti, ajutaţi de administraţie şi „Crucea Roşie”

Acum câteva zile, administraţia de la Berevoeşti anunţa o campanie de strângere de fonduri, „Împreună pentru Berevoeşti”. Primii care s-au implicat au fost primarul Florin Bogdan Proca, viceprimarul Ionel Mazilu şi consilierii locali, care şi-au donat indemnizaţiile pentru o lună, dar a contribuit şi o parte a personalului din Primărie. Vineri, edilul şi adjunctul au distribuit pachetele oferite de „Crucea Roşie”, iar, duminică, au ajuns la locuitorii care au peste 65 de ani şi posibilităţi materiale reduse. „În colaborare cu „Crucea Roșie”, am reuşit să aducem bucurie şi, uneori, emoţie până la lacrimi pentru câteva dintre persoanele peste 65 de ani fără sprijin din comuna noastră. În următoarele zile, vom ajunge şi la alte persoane care sunt neajutorate şi fără sprijin. Duminică, am fost aproape de locuitorii din Bratia şi Oţelu, unde rata vârstei atinge aproximativ 65 ani. Rugăm pe această cale persoanele şi agenţii economici, care au posibilitatea să ajute în aceste momente grele, să o facă. Cu siguranţă, şi în zilele următoare, vom fi aproape de toate persoanele nevoiaşe şi fără sprijin din comuna noastră! Avem rugămintea să rămâneţi în continuare acasă şi să ne solicitaţi ajutorul ori de câte ori este nevoie, pentru a putea trece împreună cu bine această perioadă dificilă din viata noastră.”, a transmis edilul Florin Bogdan Proca.

Bunicii din Muscel, sprijiniţi de Fundaţia Conservation Carpathia

În contextul pandemiei de COVID-19, Fundaţia Conservation Carpathia vine în sprijinul comunităţilor din Rucăr, Lereşti, Dâmbovicioara, Valea Mare Pravăţ, Stoeneşti, Cetăţeni, Nucşoara, Arefu, din judeţul Argeş, dar şi din Runcu, Moroieni, din judeţul Dâmboviţa, şi oferă persoanelor în vârstă, fără nicio formă de ajutor, 500 de pachete săptămânal, cu produse alimentare şi de igienă de bază.

Săptămâna trecută, Fundaţia Conservation Carpathia s-a alăturat mişcării de solidaritate în faţa pandemiei COVID-19 şi a cumpărat şi distribuit primele 500 de pachete cu produse alimentare şi de igienă persoanelor în vârstă, fără nicio formă de ajutor, din comunităţile de pe raza zonei de proiect Carpathia. Este vorba despre localităţile amintite anterior. Astfel, 500 de persoane cu vârsta peste 65 de ani, fără sursă de venit sau fără un sprijin din partea familiei, au primit alimente de bază, cum ar fi orez, zahăr, mălai, ouă, ulei, fructe şi legume de sezon sau conservate, brânzeturi, miere şi produse de igienă, esenţiale în această perioadă. Toate produsele au fost achiziţionate, cât a fost posibil, de la mici producători locali, cu atenţie la nevoile oamenilor în vârstă, dar şi cu atenţie la amprenta de carbon pe care aceste produse sau ambalajele lor o au, respectând o politică strictă de mediu. Distribuirea acestor pachete va fi organizată şi se va derula cu regularitate în următoarele patru săptămâni pentru cele 500 de persoane, atât timp cât va dura situaţia de urgenţă, iar vârstnicii vizaţi nu au posibilitatea de mobilitate. Cei care doresc să contribuie şi să ajute la creşterea numărului de persoane sprijinite în zonă sau să susţină în posibila perioadă de prelungire a situaţiei de urgenţă sunt rugaţi să ia legătura cu Fundaţia Conservation Carpathia pe www.carpathia.org/doneaza. 

Această acţiune nu ar fi fost posibilă fără cooperarea foarte bună cu autorităţile locale din cele zece comunităţi. De asemenea, în sprijinul acţiunii au venit partenerii Conservation Carpathia: RTC Proffice, care ajută cu o donaţie în produse şi procurarea produselor de igienă, cât şi o serie de producători locali de la care achiziţionăm produse alimentare tradiţionale. 

„În contextul actual, credem că este necesar să ne facem cumpărăturile de la producători locali, micii producători locali, astfel asigurându-ne că bani sunt investiţi în economia locală, ceea ce susţine locuri de muncă şi creează surse de venit pentru fermierii mici în această perioadă dificilă. Implicarea lor în cadrul acţiunii din perioada următoare este primul nostru pas către dezvoltarea unui sistem care să ajute şi să valorifice în mod pozitiv agricultura tradiţională locală, pe termen mediu şi lung”, a declarat Christoph Promberger, director executiv al Fundaţiei Conservation Carpathia. “E.M.”

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!