Comuna Lereşti este una dintre localităţile din Argeş, care a accesat fonduri europene pentru numeroase proiecte de dezvoltare şi modernizare. Unele dintre ele au fost începute din anii anteriori şi finalizate de curând. După proiectele încheiate în anul 2012 şi anume reabilitarea şcolilor şi grădiniţelor, principalul obiectiv care a fost finalizat în data de 1 februarie este un proiect pe Măsura 3.2.2, care cuprindea modernizarea drumurilor de interes local, realizarea unui Afterschool în perimetrul şcolii din Voineşti, reabilitarea Căminului Cultural, care este şi monument istoric, o extensie de canalizare de aproximativ 4 kilometri şi o reabilitare a conductei de apă de aproximativ 900 de metri. Valoarea iniţială a acestui proiect a fost de 2.500.000 euro, iar după licitaţie s-a realizat la o valoare mai mică şi anume aproximativ 2 milioane de euro.
Constructorul care s-a ocupat de toate cele 5 obiective este din Braşov şi a lucrat în asociere cu mai multe firme. Societatea Ramb Infrastructură SRL şi Viacor Engineering SRL sunt, în principiu, cele două firme care s-au ocupat de aceste proiecte. Partea neeligibilă a proiectului este din bugetul local şi s-a ridicat la aproximativ 10 miliarde de lei vechi. „Partea eligibilă a fost deja asigurată, prin trei tranşe, şi inclusiv TVA-ul a fost întors la noi, practic, l-am recuperat din bugetul naţional. Legat de acest obiectiv, trebuie să remarc faptul că suntem monitorizaţi trei ani şi, în acest an, vom încerca să operaţionalizăm Afterschool-ul.”, ne-a declarat primarul Ion Dan Berevoianu.
Singurele probleme care ar mai fi de rezolvat în legătură cu acest obiectiv sunt cele de avize, de acreditare şi de asigurare a unei mese pe sistemul catering. Există deja o grupă formată din 20 de elevi, în primul rând, sunt copii care au probleme sociale mai delicate şi care aşteaptă ca, începând cu data de 15 septembrie, să poată merge la programul Afterschool.
Întreg proiectul pe Măsura 3.2.2 a fost iniţiat încă din anul 2008, când s-a realizat studiul de fezabilitate şi a fost început în anul 2013, deoarece a avut o perioadă de suspendare. Timpul de execuţie pentru acest proiect a fost de cinci luni, dar, cu întreruperile şi suspendările care au determinat modificarea proiectului, s-a ajuns cu finalizarea lui la sfârşitul anului 2014. „Ultima tranşă a fost pregătită, înaintată către centrul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale de la Târgovişte, în februarie, anul acesta şi, atunci, considerăm că anul acesta este încheiat şi de aici decurge monitorizarea de trei ani.”, ne-a declarat primarul Ion Berevoianu.
Articolul precedent
Articolul următor