2.3 C
Campulung Muscel
07/12/2024

Coronavirus în Muscel: un decedat şi 15 infectaţi

Celor zece bolnavi confirmaţi cu COVID-19 de la Godeni li se adaugă doi jandarmi şi un poliţist din Câmpulung, pensionara din Vişoi şi un bărbat din Bughea de Jos. Tot din Bughea de Jos era vârstnica de 89 de ani, care a decedat la Spitalul Municipal     

Situaţia din Câmpulung şi Muscel devine îngrijorătoare, după ce, la finele săptămânii trecute, numărul persoanelor din Argeş confirmate cu COVID-19 aproape că s-a dublat, iar majoritatea cazurilor sunt din Muscel. Până duminică seara, al zecelea localnic din Godeni a primit confirmarea infectării, mai fiind cazuri şi din Bughea de Jos. Tot la finele săptămânii trecute, un jandarm de la Detaşamentul Câmpulung a fost confirmat pozitiv, iar zilele acestea, alţi doi colegi, un al jandarm şi un poliţist, care au intrat în contact cu el, au ajuns cu ambulanţa la Piteşti, cu simptome ale infecţiei cu coronavirus. Între timp, ieri, o bătrână din Bughea de Jos, internată la Spitalul Municipal cu numeroase afecţiuni, a decedat, şi ea fiind una dintre persoanele confirmate cu COVID-19 în ultimele zile ale săptămânii trecute. 

Din cauză că a crescut numărul de persoane infectate, într-o perioadă scurtă de timp, prefectul Emanuel Soare a transmis Primăriilor de la Câmpulung şi Godeni să întrunească Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă şi să propună măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii infectării cu noul coronavirus, urmând ca aceste măsuri să fie analizate în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. În plus, au fost suplimentare patrule în zonele amintite, care să verifice dacă cetăţenii respectă prevederile ordonanţelor militare, dacă persoanele aflate în izolare la domiciliu se supun regulilor. 

Înaintea de închiderea ediţiei, prefectul Emanuel Soare ne-a spus că localităţile din zona Câmpulung nu vor fi închise, dar măsurile care vor fi impuse sunt similare celor  închise. Adică la toate intrările şi iesirile din localităţi vor fi filtre permanente ale Poliţie, Jandarmeriei, eventual, ale Poliţiei Locale, şi vor intra sau ieşi doar persoanele cu documente în regulă, cu respectarea excepţiilor de călătorie în timpul zilei.

Încep să aibă simptome unii dintre colegii şi poliţiştii cu care jandarmul de la Câmpulung a intrat în contact

Joia trecută, pe 2 aprilie, răul s-a amplificat la Câmpulung, unde s-a confirmat infecţia cu coronavirus la un jandarm din municipiu, care a dat semne de boală în timpul serviciului. Situaţie care îi pune în pericol pe toţi cei care au intrat în contact cu reprezentantul legii care, oficial, este a treia victimă a COVID-19 la Câmpulung, după angajata fabricii Lear, domiciliată la Godeni, şi septuagenara din Vişoi. Şi soţul primei paciente aduse la Spitalul Municipal, de trei ori, până când s-au hotărât cadrele medicale să-i facă testul pentru coronavirus, a ajuns pe mâna medicilor din oraş, acuzând stare de rău şi dificultăţi în respiraţie, în prezent fiind şi el la Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean, confirmat pozitiv. 

Potrivit comunicării Prefecturii Argeş, „un jandarm din judeţul Argeş a fost confirmat pozitiv la testul pentru coronavirus. Acesta a fost plecat în Turcia şi s-a întors în ţară în cursul lunii martie. Cum Turcia nu se afla în zonă galbenă sau roşie la acea dată, nu s-a impus izolarea la domiciliu sau carantinarea. Facem menţiunea că el a executat misiuni cu alţi jandarmi, cât şi cu poliţişti. Marţi (n.r. 31 martie) a acuzat stare de rău. La spital a fost diagnosticat cu pneumonie şi i s-au recoltat probe. Azi (n.r. 2 aprilie) a fost confirmat pozitiv. DSP Argeş a făcut o anchetă epidemiologică, toţi contacţii direcţi fiind izolaţi. Este vorba despre 7 agenţi de Poliţie, 9 jandarmi şi membrii familiei. De precizat că jandarmul se deplasa între unitate şi casă cu autoturismul propriu.” La data comunicatului, 2 aprilie, autorităţile informau că, până la acel moment, niciunul dintre contacţii direcţi nu prezentau simptome.

Dar, între timp, unui jandarm i-a fost rău duminică, 5 aprilie, iar unui agent de poliţie, luni, 6 aprilie, ambii fiind  dintre cei cu care omul legii confirmat pozitiv săptămâna trecută a lucrat înainte să fie internat. Amândoi au fost trimişi cu ambulanţele la Piteşti, la Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean.

Joi seara, maşinile de la Detaşamentul de Jandarmi Câmpulung au fost duse la dezinfecţie, la sediul firmei Pet Electric Global, cu care Primăria are contract pentru acţiunile de igienizare, pe durata epidemiei. 

Luni, 10 persoane din Godeni erau confirmate cu COVID-19

Cazurile de confirmaţi din Argeş au crescut brusc la finele săptămânii: vineri erau 12 persoane, sâmbătă, 14, ca duminică să sară la 25, iar luni, la 27. Toate persoanele depistate pozitiv sâmbătă spre duminică au fost din Muscel, din Godeni şi Bughea de Jos. În total, numărul celor confirmaţi pozitivi, din Godeni, a ajuns la 10, asta până luni. Este vorba de trei familii, soţ şi soţie, inclusiv angajata de la Lear şi bărbatul ei, copii ai lor, dar şi alţi localnici, care nu au niciun grad de rudenie între ei şi nici vecini nu sunt. Aşa cum ne-au spus primarul de la Godeni, Ion Pădureanu, şi medicul de familie al primei femei infectate, Ioana Georgeta Predoiu, oamenii din comună nu s-au întâlnit la nicio pomană sau parastas ţinut în localitate în ultima perioadă, când acest lucru este interzis. Se pare că acum ancheta este îndreptată spre un şofer, care face curse din şi spre Godeni, care are rude întoarse din străinătate şi care, chiar dacă ar fi trebuit imediat să se izoleze cum a luat contact cu acestea, a continuat să facă curse interurbane încă câteva zile. Rămâne ca autorităţile competente să stabilească cu exactitate cine se face vinovat de răspândirea virusului în localitatea vecină Câmpulungului. 

Măştile şi mănuşile, obligatorii la Godeni, iar magazinele şi-au scurtat programul  

Edilul de la Godeni a transmis Prefecturii mai multe măsuri luate în Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă pentru prevenire răspândirii coronavirusului, reprezentanţii Guvernului în teritoriu stabilind măsuri dure.

„La Godeni sunt 10 cazuri confirmate a fi infectate cu COVID-19, ultima a primit răspunsul aseară (n.r. duminică, 5 aprilie), la ora 22.30. Este vorba despre trei familii, soţ şi soţie, dar este suspectă şi fiica uneia dintre perechi. Printre ei este şi prima femeie din Godeni confirmată, care a lucrat la Lear, împreună cu soţul. Pacienţii confirmaţi au vârste aproximativ apropiate, mai puţin o familie, soţ şi soţie, din satul Malu, care sunt mai în vârstă. Mai sunt internate la Spitalul Câmpulung, cu simptome, încă 3-4 femei din localitate. Toţi sunt bine, deocamdată, că nu ştim cum evoluează boala, prima femeie e bine, chiar am vorbit cu ea, iar doamna doctor (nr. Ioana Georgeta Predoiu) ţine zilnic legătura cu dânsa. Am făcut dezinfecţie şi mai facem, am dispus reducerea programelor la magazine, oamenii care ies afară obligatoriu trebuie să poarte măşti şi mănuşi. Am comunicat deciziile luate în Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Prefecturii şi aşteptăm să ne comunice ce măsuri vor lua, pe care să le aplicăm. Nu a existat nicio pomană, niciun parastas, nimic. Nu sunt rude, o pereche este din Malu, celelalte două de aici, din Godeni, au lucrat soţiile la Lear şi, cum să zic, nu sunt rude, nu sunt nimic. Niciunul nu s-a întâlnit cu vreo persoană venită din afară, oricum se aruncă că a venit unul de afară, că a fost nepoata, nu, e nimic din aşa ceva. Deci, ce s-a spus: că a venit din afară, nu are nicio nepoată fata asta, prima care a fost, nu are nicio nepoată, băiatul ei e la Piteşti.”, ne-a spus edilul Ion Pădureanu.

Liviu Ţâroiu: „Am cerut obligativitatea purtării măştii de protecţie pe raza municipiului”

Şi Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă de la Câmpulung a fost pus de Prefectură să transmită ce măsuri crede că ar trebui luate pentru a împiedica răspândirea coronavirusului. Pe lângă obligarea câmpulungenilor să poarte mască atunci când ies din case, s-a cerut carantinarea celor două comune, Godeni şi Bughea de Jos, care au „furnizat”, sâmbătă spre duminică, 13 cazuri de persoane confirmate cu COVID-19 din Argeş. „Am transmis câteva solicitări, în sensul de a face carantinarea Godeniului, a satului Malu, a comunei Bughea de Jos, fiindcă au cazuri, Bughea nu are prea multe, dar la Godeni sunt mai multe, 10 confirmaţi. De asemenea, am cerut obligativitatea ca pe raza municipiului Câmpulung toată lumea să poarte mască de protecţie.”, ne-a spus primarul Liviu Târoiu, după întrunirea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă.

Suspecţii de COVID-19 sunt trimişi direct la Piteşti, la Câmpulung rămânând doar cei cu comorbidităţi, iar luni, la Infecţioase erau internate circa 14 persoane. Tot de la edil am aflat că va continua acţiunea de dezinfecţie a străzilor, urmând să apeleze şi la ajutorul celor de la unitatea CBRN, care au utilaje mari, care vor face spălarea străzilor mai largi. Pulverizatoarele şi soluţiile dezinfectante au fost distribuite către administratorii asociaţiilor de proprietari, care le vor monta la intrarea în fiecare scară de bloc, le vor alimenta şi supraveghea să nu dispară.

La Hotel „Muscelul” sunt deja mai mulţi asistenţi medicali şi mai puţini doctori de la Spitalul Municipal, care au ales această locaţie pusă la dispoziţie de administraţia locală pentru o pauza între gărzi, cu scopul de a-şi proteja familiile.

Decesul 160, din România, o bătrână din Bughea de Jos

„Deces 160: femeie, 89 ani, judeţul Argeş. Pacientă internată în Spitalul Municipal Câmpulung – Boli Infecţioase în 3 aprilie 2020. Confirmată cu COVID-19 în 4 aprilie 2020. Decedată în 6 aprilie 2020. Comorbidităţi: infarct miocardic în antecedente, insuficienţă cardiacă, bloc de ramură stânga, HTA, BPOC.”, sună sec comunicatul autorităţilor cu privire la moartea primului argeşean infectat cu coronavirus.

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!