Scandal în trafic, pe seama pandemiei de coronavirus, la Bughea de Sus
Un tânăr, care a avut tupeul să-i reproşeze unui poliţist că nu respectă regulile de prevenţie şi proximitate în contextul pandemiei de coronavirus, a fost amendat şi s-a ales cu permisul şi talonul reţinute. Poliţistul s-a enervat la culme în momentul în care i s-a atras atenţia că nu poartă mască de protecţie şi caschetă, arătându-se, totodată, deranjat de faptul că documentele i-au fost prezentate prin geam, deşi aceasta este şi recomandarea Poliţiei Române în această perioadă. Instantaneu, poliţistul a devenit miliţian şi a trecut la ameninţări.
„Te scot cu forţa dacă nu-mi dai actele, îţi dau cu spray şi ieşi singur…”
Incidentul s-a petrecut luni, 30 martie, în jurul orei 18.30, în comuna Bughea de Sus. Mihnea Ciolan se afla în maşină cu prietena sa, iar în momentul în care a fost tras pe dreapta de un agent de la Secţia de Poliţie Rurală din comuna Valea Mare Pravăţ i-a spus acestuia că fusese în vizită la bunica lui şi mergea să cumpere nişte cartofi. Asta scria, de altfel, şi în declaraţia pe care tânărul o avea completată pe telefon. Lucrurile au ieşit de sub control atunci când poliţistul a pus mâna pe telefonul tânărului, ca să verifice cele relatate de acesta. „Chiar dacă aveţi mănuşi, aţi atins şi alte lucruri… Dacă iau coronavirusul?”, a întrebat Mihnea Ciolan. „Asta e, nu mai fii aşa tupeist”, a fost răspunsul poliţistului, care, atunci când a fost întrebat cum se numeşte, a răspuns: Pahonţu. Cu haina deschisă, fără grade şi mască de protecţie, dar cu căştile în urechi, poliţistul a continuat să-i ceară tânărului toate actele la control: buletinul, permisul şi talonul de asigurare. Agentul nu a vrut să se uite la documentele prezentate de conducătorul auto pe geamul lateral, spunând că nu vede bine. Şoferul a refuzat să-i înmâneze actele şi au apărut ameninţările. „Vă rog să-mi prezentaţi documentele CARE vi le-am cerut… nu văd să citesc”, a insistat poliţistul, după care a replicat: „Te scot cu forţa dacă nu-mi dai actele, îţi dau cu spray şi ieşi singur… Îţi iau şi talonul pentru că aşa vreau eu!”. Tânărul a încercat să-i explice că face un abuz, dar nu a fost luat în seamă. Poliţistul o tot ţinea pe-a lui că-i va lua talonul, invocând tot felul de motive: că nu are luminile aprinse (s-a dovedit contrariul), că are geamuri fumurii (un alt neadevăr), apoi că nu i-a plăcut cum s-a comportat în trafic, iar, până la urmă, i-a căşunat pe cauciucuri.
Disperat, şoferul a sunat la 112 şi a cerut ajutor. Poliţistul care a preluat apelul l-a sfătuit, însă, să facă ceea ce i se spune, iar apoi, dacă este nemulţumit, să formuleze o plângere către superiori. Într-un final, Mihnea Ciolan a fost condus la sediul Poliţiei Câmpulung.
Amendat cu 1.100 de lei
După ce a terminat cu oamenii legii, tânărul a postat pe pagina sa de Facebook filmuleţul cu discuţia pe care a avut-o cu poliţistul şi a menţionat într-un mesaj că a rămas fără permis şi talon, fiind amendat cu suma de 1.100 de lei. „Precizez că am făcut acest video clip public pentru siguranţa şi protecţia mea. Mi s-a reţinut permisul de conducere 30 zile, pe motivul că am prezentat actele pe geam şi nu le-am înmânat, iar talonul pentru cauciucuri, dar nu a verificat câţi milimetri este uzura, doar din ochi şi la mişto s-a folosit de cel mai mic motiv, aşa cum a precizat în filmare, că „aşa vrea el să-mi ia talonul (minutul 5:22). Acesta refuză să se uite pe actele pe care mi le-a cerut cu motivul că „nu vede bine” şi, încercând să mă prostească că am geamuri fumurii (se vede că nici pe spate nu am geamuri fumurii). Sunt foarte revoltat, deoarece în timpul pandemiei şi în timp ce organul ne învaţă cum să păstrăm distanta de 1 metru, el i-a smuls telefonul iubitei mele, cu forţa, din mână, după care i-a şi căzut pe fereastra maşinii şi, evident, s-a zgâriat colţul. Poliţistul nu purta mască de protecţie, cască, gradele. Am primit amendă, în timp ce el nu avea îmbrăcămintea corespunzătoare ce îi oferea abilitatea de a mă sancţiona. După această filmare am mers la staţia de poliţie, unde am luat contact cu mai mult de trei poliţişti care nu purtau măşti de protecţie şi se poate vedea pe camerele de supraveghere din Secţia de Poliţie Câmpulung Muscel (acolo l-am întrebat pe domnul poliţist din filmare: „Sunteţi satisfăcut că mi-aţi făcut rău şi mi-aţi luat permisul de conducere şi talonul pentru 30 de zile degeaba?” Iar el mi-a răspuns: „Da, am avut orgasm”. Aşa ceva este inadmisibil şi consider că trebuiesc luate măsuri în privinţa acestui organ de poliţie. Mi s-a reţinut permisul 30 zile (pentru că nu am prezentat actele, dar susţinea că nu vede şi că am geamuri fumurii, în timp ce se vede clar că nu e aşa). Talonul 30 de zile pentru „cauciucuri uzate”, amendă 1.100 lei.”, a scris Mihnea Ciolan pe pagina sa de Facebook (n.r. am păstrat întocmai ortografia şi semnele de punctuaţie din textul postat pe site-ul de socializare).
IPJ Argeş: „Poliţiştii interacţionează cu cetăţenii fără atingerea documentelor de către cadrele de poliţie, doar în cazul necesităţii efectuării de verificări suplimentare”
Nu vrem să comentăm măsurile luate în urma abaterilor constatate, dar vă prezentăm în continuare ce spune IPJ Argeş despre modul de desfăşurare a controalelor în trafic: „În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, poliţiştii interacţionează cu cetăţenii fără atingerea documentelor de către cadrele de poliţie, doar în cazul necesităţii efectuării de verificări suplimentare. Personalul abilitat să verifice documentele poate solicita conducătorului auto să i le prezinte, arătându-le la geamul lateral al portierei sau parbriz, acesta având dreptul să le fotografieze. În cazul în care este necesară semnarea unui document, se solicită persoanei în cauză să folosească un pix propriu, iar în cazul în care acesta nu are asupra sa, i se va pune la dispoziţie un instrument de scris, care în prealabil, a fost dezinfectat, iar după utilizare va fi dezinfectat sau aruncat. Având în vedere contextul actual, privind măsurile de limitare a răspândirii virusului gripal COVID-19, poliţiştii argeşeni au fost instruiţi cu privire la modul de efectuare a verificărilor şi au fost luate măsuri pentru echiparea cu mijloace de protecţie personală, constând în mănuşi, măşti şi viziere. Ca o situaţie particulară, trebuie menţionat că aplicarea unor sancţiuni pentru încălcarea normelor de circulaţie pe drumurile publice este o situaţie care impune verificări suplimentare efectuate de poliţist, cu atât mai mult în situaţia unor măsuri complementare de reţinere a permisului de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce sau de retragere a certificatului de înmatriculare, incidentă în situaţii care privesc punerea în pericol a siguranţei circulaţiei.” Alex BARBU