0.2 C
Campulung Muscel
06/12/2024

Angajaţii Primăriei Câmpulung rămân fără vouchere de vacanţă. Banii se dau spitalelor, care sunt total nepregătite pentru COVID-19

Măsura neplăcută le-a dat frisoane bugetarilor cu gândul la litoral

În regim de urgenţă, marţi după amiază, când s-a ţinut şedinţa Consiliului Local aferentă lunii martie, aleşii municipali au luat o hotărâre iritantă pentru angajaţii Primăriei Câmpulung: bugetărimea din administraţia publică locală nu primeşte în acest an vouchere de vacanţă, fiind nevoie de bani pentru cele două spitale, care sunt total nepregătite să înfrunte COVID-19. Şi aşa… adio vacanţe!, dacă se adeveresc estimările specialiştilor, potrivit cărora contaminarea cu coronavirus, chiar dacă mai lentă, va continua inclusiv pe perioada verii. Prin urmare, autorităţile municipale vor folosi integral sumele care susţineau din banul public concediile bugetarilor din subordine atât pentru solicitările primite târziu de la spitale, cât şi pentru punerea în practică a responsabilităţilor proprii, impuse de ordonanţele militare. Lentoarea managerilor Nicolae Alexe şi Ionela Costinela Dună de a tăbărî cu cereri financiare peste Primărie denotă chiar dezinteres, nu doar nepricepere, în pregătirea din vreme pentru greul ce va urma. Directorul Spitalului Municipal s-a adresat, prin presă, societăţii civile să-i doneze aparatură, echipamente de protecţie şi bani, însă – n-am înţeles de ce – n-a cerut mai întâi Primăriei să-i finanţeze dotările necesare primirii şi tratării bolnavilor infectaţi. După confirmarea primelor două cazuri de coronavirus, directorii de spitale, împreună cu Primăria şi Consiliul Local, încep organizarea sistemului medical local cu o sumă modestă, de nici 400.000 lei în cap.     

Directorii Spitalului Municipal şi Spitalului TBC s-au mişcat cu greutate în comunicarea cu Primăria şi Consiliul Local 

Înainte de a intra în ordinea de zi a primei şedinţe de Consiliu transmise online, prin videoconferinţă, la Câmpulung, primarul Liviu Ţâroiu şi-a anunţat colegii că are nevoie de votul lor pentru o urgenţă apărută cu puţin timp înainte. Propunerea de completare a rectificării de buget cu sumele cerute de Spitalul Municipal şi Spitalul de Pneumoftiziologie Câmpulung se prezenta astfel: 303.000 lei, alocaţi Spitalului Mare şi 90.000 lei, TBC-ului. 

Nemaiavând disponibil în excedentul bugetar, iar fondul de rezervă va fi folosit pentru acţiunile proprii ale Primăriei în lupta cu COVID-19, cei 393.000 lei se iau de la voucherele de vacanţă ale salariaţilor din administraţia publică locală. Primărie plus instituţii subordonate. Iată cum a prezentat primarul subiectul, care nu se poate să nu le fi dat fierbinţeli subalternilor cu gândul la mare sau la munte. „O să venim cu o propunere, pentru că, atunci când am făcut materialele, n-am avut solicitările, nici de la Spitalul Municipal, nici de la Spitalul de Pneumoftiziologie. Venim cu solicitările lor, pentru a le introduce în rectificarea de buget propusă. Aceşti bani se vor lua din fondul de salarii, în special, din vouchere, şi mai vedem ce altă variantă găsim. Conform Ordonanţei 29, într-o situaţie de urgenţă, putem să luăm acest ajutor pe care îl dă statul pentru funcţionari, să renunţăm la vouchere şi să le dăm ca ajutoare către Spital.”, este comunicarea lui Liviu Ţâroiu, potrivit căruia a onorat cererile unităţilor sanitare în integralitatea sumelor cerute.

Ce rămâne de la voucherele de vacanţă se foloseşte la dezinfecţia blocurilor  

Faptul că principala instituţie din oraş ia o decizie corectă, de a tăia distracţia bugetarilor, fiind în joc viaţa noastră, şi a direcţiona fondurile către spitalele într-o nevoie teribilă de dotări este un lucru bun. Ce frapează este mişcarea în reluare a directorilor spitalelor, care, înainte să se aşeze consilierii în faţa camerelor video, s-au trezit să le ceară bani, căci sunt cu buzunarele goale înaintea COVID-19! Într-o lume normală, autorităţile renunţau la serviciile lui Alexe şi Dună şi puneau în locul lor nişte oameni energici, rapizi, responsabili, care îngropau administraţia locală în cereri financiare cum apărea primul caz în România! Or, la noi, alocările de la buget se produc după primele două femei infectate, la Câmpulung! 

Directoarea economică Violeta Iarca a confirmat că, neavând din timp adresele managerilor de spitale, n-a putut adapta documentaţia de şedinţă doleanţelor acestora. „În cursul acestei seri (n.r. marţi, 31 martie), faţă de documentaţia primită, veţi primi un referat de suplimentare cu sumele propuse, de disponibilizare şi de virare de credite bugetare de la voucherele de vacanţă către cele două spitale, în funcţie de necesităţi. Vorbim despre suma de 303.000 lei, care merge către Spitalul Municipal Câmpulung, şi suma de 90.000 lei, care va merge către Spitalul TBC, sumă la nivelul solicitărilor.”, a anunţat aceasta cât cer spitalele. 

537.900 lei reprezintă valoarea voucherelor din bugetul local şi bugetul de venituri proprii şi subvenţii ale subordonaţilor. Ce rămâne după utilizarea celor 393.000 lei în favoarea spitalelor intră în fondul de rezervă bugetară. De aici, resursele vor fi folosite de Primărie, ulterior, în funcţie de cât de tare se va complica situaţia la Câmpulung. În principal, diferenţa va fi destinată acţiunilor de dezinfecţie, căci 100.000 lei, luaţi din fondul de rezervă pentru cheltuielile de până acum, pentru echipamente de protecţie (măşti, combinezoane, dezinfectanţi), necesare angajaţilor Primăriei, şi pentru igienizarea parcurilor şi străzilor, nu ajung nici pe o măsea, la rapiditatea cu care atacă virusul. Magda BĂNCESCU 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!