„Câinii latră, ursul bese”, cam asta este lozinca după care se orientează sălbăticiunile în comuna Rucăr şi nu numai. Primăvara nici nu a venit, dar ursul, în lipsă de hrană, face ce ştie el mai bine: atacă animalele oamenilor. Să nu mai vorbim de coronavirus.
Medicul veterinar Ion Falcă, pe lista păgubiţilor
Un cioban din Rucăr a rămas fără o vacă, gestantă cu doi viţei, după ce un urs i-a atacat cireada pe proprietatea sa. S-a întâmplat asta în Săticul de Sus, vineri de dimineaţă. „Eram cu vacile şi oile într-o grădină, lângă Râul Dâmboviţa. O vacă a intrat în travaliu şi a rămas în urmă, să fete. A venit o namilă de urs şi a omorât-o, şi pe ea, şi pe cei doi viţei pe care-i avea. N-am putut să fac nimic!”, ne-a declarat bărbatul. Crescătorii de animale sunt exasperaţi de această situaţie, care persistă de ani buni, şi nu ştiu ce demersuri să mai facă pentru a scăpa de sălbăticiuni, în condiţiile în care răspunsurile autorităţilor nu sunt unele deloc încurajatoare. Printre victimele urşilor se numără şi medicul veterinar Ion Falcă. Sălbăticiunile i-au omorât patru ponei şi şapte porci în ultima perioadă. Urşii au ajuns să facă poteci din pădure până la adăposturile de animale şi nu se mai sperie nici de om şi nici de câinii ciobăneşti. Oamenii spun că ar fi vorba despre acelaşi urs care le-a mai făcut necazuri şi în anii trecuţi, dar care acum a prins gustul cărnii de porc domestic şi caută să se servească din gospodăriile rucărenilor. „Mi-a rupt grajdul, a intrat, a omorât patru porci, ziua-n amiaza mare. Eu am fost plecat până în vale, băiatul pe care-l aveam acolo era cu animalele, aşa că ursul a rupt uşa, a omorât porcii şi i-a mâncat. De trei ani îmi face necazuri, anul trecut mi-a mâncat doi măgari. E acelaşi urs… L-am văzut de mai bine de 50 de ori, nu o dată. Ăla i-a mâncat şi lui Falcă, şi lui Ţintoiu, e din parcul naţional (n.r. Parcul Naţional Piatra Craiului). Dar ei cum au înfiinţat parcul, fără să întrebe pe nimeni, pe proprietatea mea?! Eu stau şi iarna, şi vara, aici e casa mea!”, se plânge Nicolae Cioplei, care locuieşte tot în Sătic, în zona Valea Largă. Crescătorii de animale sunt disperaţi şi cer ajutor autorităţilor competente, însă, până acum, nimeni nu i-a băgat în seamă. Mai mult, cei care ar trebui să rezolve problema arată cu degetul tot spre fermieri. Oamenii sunt hotărâţi să ia singuri măsuri pentru a preveni şi alte atacuri, chiar dacă asta înseamnă să încalce legea.
Legea, de partea urşilor
Cel mai probabil, coşmarul crescătorilor de animale din Rucăr şi nu numai se va prelungi, asta pentru că, în România, legea interzice uciderea urşilor. Nici în cazul vreunui atac al ursului, autorităţile nu au voie să-l împuşte, pentru că îşi riscă libertatea. Dacă se recurge la capturarea fiarelor, vânătorii au nevoie de o autorizaţie eliberată de Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale. Altfel, nimeni nu poate să se atingă de urşi, nici chiar dacă sunt agresivi. Pe de altă parte, o prevedere cel puţin discutabilă afectează crescătorii de animale: potrivit Legii Vânătorii, un cioban poate avea, la o stână, cel mult trei câini. Mai mult, ciobanii spun că, deşi anual înregistrează pierderi însemnate din cauza animalelor sălbatice, pe ei nimeni nu îi despăgubeşte, nici chiar în cazul în care ajung desfiguraţi şi schilodiţi, în urma atacurilor sălbăticiunilor. Ama IVAN