-0.4 C
Campulung Muscel
10/12/2023

Primăria Berevoeşti vrea să recupereze contribuţiile pentru asigurările sociale şi impozitul pe salariu, plătite lui Gigi Fănel Proca şi lui Florin Bogdan Proca, cât au fost consilieri personali

Concomitent, la Judecătoria Câmpulung se derulează dosarele în care actualul primar de la Berevoeşti, Florin Bogdan Proca, şi tatăl său, fostul edil Gigi Fănel Proca, sunt judecaţi pentru conflict de interese. Acţiunile au fost deschise în toamna anului trecut şi în această primăvară, în baza rechizitoriilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti. Parte vătămată este Primăria Comunei Berevoeşti.

În cazul actualului primar, Florin Bogdan Proca, s-au derulat deja două termene. La primul, din 20 iunie 2019, instanţa a luat act că partea vătămată, Primăria comunei Berevoeşti, s-a constituit parte civilă cu suma de 5.371 lei, reprezentând contribuţiile pentru asigurările sociale şi impozitul pe salariu, sumă care a fost achitată de administraţia locală către bugetul de stat. Înfăţişarea din 27 iunie s-a încheiat cu o amânarea a cauzei pentru 26 septembrie.

Cum dosarul fostului edil Gigi Fănel Proca a fost pus pe rol la începutul acestui an, nu a fost stabilit un prim termen de judecată. În schimb, în Camera Preliminară, luni, 9 septembrie 2019, au fost analizate cererile şi excepţiile formulate de Gigi Fănel Proca. Acesta a susţinut că Judecătoria Câmpulung nu are competenţă materială şi teritorială să judece cauza. Instanţa a respins solicitările inculpatului, în acelaşi timp, constatând legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti, din data de 6 februarie 2019, emis în dosarul nr. 410/P/2018, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală a lui Gigi Fănel Proca, privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese.

Aceleaşi nemulţumiri le-a reclamat şi fiul, Florin Bogdan Proca, şi, la fel, instanţa de la Câmpulung le-a respins, inclusiv Tribunalul Argeş, unde s-a judecat recursul formulat de tânărul primar.

În primăvara anului 2012, actualul primar al Berevoeştiului, Florin Bogdan Proca, a făcut cerere de angajare la Primăria comunei, acolo unde chiar tatăl său, Gigi Fănel Proca, era primar. Acesta din urmă, după cum spun anchetatorii, „în loc să se abţină de la rezolvarea cererii, întrucât se afla într-o vădită stare de conflict de interese”, a dispus angajarea fiului pe postul de consilier personal. Florin Bogdan Proca, fiul edilului, a primit un salariu lunar de 950 de lei, plus sporuri de 10%, în perioada martie-iulie 2012, valoarea prejudiciului fiind calculată la 4.892 lei. 

După alegerile din iunie 2012, Florin Bogdan Proca a fost ales primar la Berevoeşti. La o lună de la alegeri, pe 4 iulie 2012, prima dispoziţie pe care a semnat-o a fost aceea de a se demite singur din funcţia de consilier personal al tatălui său. A doua zi, pe 5 iulie 2012, tânărul edil emitea o altă dispoziţie prin care îl angaja pe tatăl său, Gigi Fănel Proca, fostul primar, în funcţia de consilier personal, încadrându-l cu un salariu de 1.166 lei, pe care „seniorul” l-a încasat până în martie 2013, paguba în acest caz ridicându-se la 9.484 lei.

Adevărul.ro a scris că procurorii au audiat mai mulţi martori, actuali şi foşti angajaţi din Primăria Berevoeşti, aceştia declarând fie că au atras atenţia asupra situaţiei ilegale create prin angajări, fie că nu li s-a cerut opinia în momentele în care s-a dispus cooptarea rudelor de gradul întâi în aparatul primarului.

Adrian TĂNASE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!