0.2 C
Campulung Muscel
06/12/2024

Stare de urgenţă, din cauza coronavirus. Cozi interminabile în magazine, bănci şi farmacii, la Câmpulung

Românii au început să cumpere masiv alimente, speriaţi de o eventuală criză generată de coronavirus. Mai multe imagini primite pe adresa redacţiei, în ultimele zile, arată că rafturile supermarketurilor şi hipermarketurilor din ţară, inclusiv la Câmpulung, sunt aproape goale, după ce oamenii intră buluc să se aprovizioneze cu cantităţi uriaşe de alimente şi apă. Nici pe străzi nu se mai circulă ca în vremurile bune, semn că oamenii conştientizează pericolul şi stau în casă. De ieri, în România a fost instituită starea de urgenţă, urmând ca oamenii să respecte o serie de măsuri. Prima stare de urgenţă de după Revoluţia din 1989 a fost dată de Guvernul Radu Vasile în anul 1999, din cauza mineriadelor, însă acum lucrurile stau mult mai rău.

Preşedintele a decretat starea de urgenţă

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, sâmbătă, că a decis să decreteze starea de urgenţă în România, începând de săptămâna aceasta, pentru a permite o luptă mai eficientă cu epidemia de coronavirus. În acest fel, se pot lua decizii şi măsuri rapid. „Am decis să decretez stare de urgenţă la începutul săptămânii viitoare.”, a anunţat preşedintele României, Klaus Iohannis, în contextul epidemiei de coronavirus. El a detaliat: „Această stare de urgenţă va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei. În acest fel, Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulţi bani domeniului Sănătăţii pentru medicamente, pentru aparatura medicală absolut necesară. Această situaţie va permite să se realizeze achiziţii într-un timp foarte scurt, cu proceduri simplificate, punând astfel la dispoziţia Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona în modul cel mai eficient criza generată de coronavirus”. „Dragi români, singuri nu vom reuşi să facem decât o parte din treaba care trebuie făcută. Avem nevoie de voi ca să respectaţi îndrumările, indicaţiile autorităţilor, avem nevoie să respectaţi regulile de igienă transmise pe canalele publice şi, da, avem nevoie să evitaţi contactele care nu sunt absolut necesare, ştiu că acest lucru este puţin mai greu şi, da, avem nevoie să vă informaţi corect din surse publice, direct de la autorităţi.”, a transmis preşedintele.

În Argeş, nici un caz confirmat

În Argeş, 82 de persoane în carantină instituţionalizată şi 275 de persoane în izolare la domiciliu, este statistica DSP Argeş, şi nicio persoană diagnosticată. Până ieri, în jurul prânzului, pe teritoriul României, au fost confirmate 158 de cazuri de persoane infectate cu virusul covid-19 (coronavirus). Dintre cei care au contactat virusul, nouă sunt declaraţi vindecaţi şi au fost externaţi. Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată erau, până ieri de dimineaţă, 3.008 persoane, pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat covid-19. Alte 15.546 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală, iar cifrele cresc de la o zi la alta. Până pe 15 martie, la nivel naţional, au fost prelucrate 3.205 teste. Dintre acestea, 3.066  au fost cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu covid-19. Testele au fost prelucrate în 6 unităţi sanitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Craiova şi Constanţa. Până în prezent, au fost înregistrate 36 de dosare penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. La nivelul judeţului Argeş, luni dimineaţă, erau 82 de persoane în carantină instituţionalizată şi 285 de persoane în izolare la domiciliu. Judeţul nostru se numără printre cele în care, până ieri, nu fusese confirmat niciun caz de coronavirus. În centrele de carantină sunt duşi toţi cetăţenii care vin din zonele roşii, cei mai mulţi provenind din Italia. Tuturor le sunt prelevate teste pentru depistarea covid-19. Acestea sunt prelucrate la Institutul “Matei Balş”, iar rezultatele vin mai greu, având în vedere numărul foarte mare de probe respiratorii superioare (exudat nazal sau faringian) care sunt recoltate zilnic.

Persoane în carantină, recalcitrante

Guvernul are în vedere suplimentarea centrelor de testare pentru depistarea infecţiilor cu coronavirus. „Încercăm să achiziţionăm un aparat. Nu este atât de simplu, fiind o achiziţie la nivel internaţional. Este o problemă cu furnizorii. Se are în vedere înfiinţarea a 7 noi centre de testare, printre acestea fiind şi judeţul nostru. Facem demersuri pe mai multe planuri să reuşim.”, a declarat prefectul Emanuel Soare în acest sens. Acesta a confirmat faptul că în primele zile, anumite persoane din centrele de carantină din Argeş au fost mai recalcitrante, refuzând să admită ideea că vor fi nevoiţi să stea 14 zile în cameră. Există informaţia că anumiţi indivizi au înjurat, au scuipat şi s-au purtat extrem de grosolan cu jandarmii şi cu cadrele medicale care urmau să recolteze probe. „Au înţeles că trebuie să coopereze. Avem pază şi i-am atenţionat în ceea ce priveşte comportamentul lor. Încă de la intrarea în carantină, fiecare persoană primeşte o listă cu responsabilităţi şi sancţiuni. În plus, au înţeles că dacă într-o locaţie de carantinare este confirmat un singur caz pozitiv, toţi cei din acel centru vor trebui să stea din nou 14 zile în carantină, perioada prelungindu-se.”, a precizat prefectul Soare.  

Provizii ca de sărbători

De teama coronavirusului, muscelenii, ca de altfel milioane de oameni din întreaga ţară, şi-au făcut provizii mai ceva ca de sărbători. De la conserve, ulei, mălai, carne şi făină, până la produse de igienă, nimic nu a lipsit din coşurile de cumpărături. Astfel că, până la sfârşitul programului, zile la rând, rafturile au rămas goale. Pentru a face faţă cererii foarte mari, magazinele au desemnat special angajaţi care să umple rapid rafturile golite, ca să arate că au marfă pentru toată lumea. „Încurajăm achiziţia responsabilă. A face stocuri mari acasă ar putea la un moment dat să se transforme într-o problemă pentru că toate acestea au termene de valabilitate”, a declarat George Bădescu, director general al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, potrivit Mediafax.

În ciuda recomandării autorităţilor de a evita aglomeraţia, câmpulungenii şi muscelenii au stat la cozi interminabile, atât la farmacii cât şi în hypermarketuri. Unii s-au temut că rămân fără medicamentele de care au nevoie pentru bolile cronice de care suferă, în timp ce alţii şi-au făcut provizii de alimente şi de produse sanitare. În premieră, în unele farmacii, oamenii au fost lăsaţi să intre doar în grupuri mici, pentru a se păstra distanţa de un metru între clienţi.

Hipermarketurile şi farmaciile au fost luate cu asalt, deşi măşti se găsesc foarte greu şi preţul ajunge până la 7 lei bucata. Dezinfectantele din farmacii au dispărut de câteva zile, la fel şi mănuşile. Oamenii îşi fac, însă, stocuri de medicamente de urgenţă, iar cei cu boli cronice îşi cumpără reţetele şi pentru câteva luni. Duminică dimineaţă, erau cozi la Kaufland şi la alte centre comerciale. S-au primit directive ca doar 20 de persoane la fiecare 30 de minute să intre in interior. Aşa se face că s-au mutat afară cozile. Ieri, în municipiul Câmpulung, erau cozi la CEC Bank, Casa Pensiilor,  Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Farmacia Catena, Digi, BRD, Centrul de Analize Medicale, Cablu Pristavu, Orange Shop, Vodafone, BCR şi Primărie, semn că oamenii nu vor să rămână cu restanţe la plata ratelor bancare sau a altor facturi. Autorităţile îndeamnă, însă, oamenii la calm. Sfaturile celor de la Ministerul Sănătăţii este să evităm locurile aglomerate, să ne spălăm pe mâini mai frecvent şi să folosim dezinfectaţi. În acelaşi timp, persoanele care se întorc dintr-o ţară unde este focar de coronavirus sunt îndemnaşi să se autoizoleze la domiciliu, să sune medicul de familie, iar dacă au simptome de gripă sau răceală şi starea lor se agravează, să sune la numărul de urgenţă 112.

Şcolile rămân închise

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a vorbit, duminică, despre situaţia din unităţile de învăţământ, atât la nivel preuniversitar, cât şi universitar, în contextul epidemiei de coronavirus. Monica Anisie a precizat  că unităţile de învăţământ, atât cele la nivel preuniversitar, cât şi universitar, din România vor fi închise. Ministrul susţine că urmează să se stabilească în perioada următoare cât timp vor fi cursurile suspendate. „Suspendarea cursurilor va continua. În hotărârea 6 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, deja era prevăzută modalitatea în care am putea prelungi perioada în care cursurile erau suspendate în toate unităţile de la nivel preuniversitar şi universitar. În urma analizei situaţiei şi a evoluţiei în care ne aflăm, vom stabili până când vom ţine cursurile închise. Preocuparea Ministerului este în special pentru prevenirea îmbolnăvirii copiilor. De aceea cred că e oportun să păstrăm cursurile suspendate”, a precizat Monica Anisie. 

Târgurile săptămânale din Muscel, suspendate

Conform Hotărârii nr. 7 din 10 martie 2020, articolul 3, a Consiliului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, s-a dispus suspendarea activităţilor târgurilor din judeţ. Astfel, din 11 martie şi până pe 31 martie, cu posibilitatea de prelungire a duratei, în funcţie de evoluţia fenomenului covid-19, a fost suspendată activitatea în târgurile care se derulau săptămânal în Muscel. Este vorba de târgul de la Voineşti (Lereşti), de la Stâlpeni, de la Lăzăreşti (Schitu Goleşti), Lăicăi (Cetăţeni), Rucăr. Ama IVAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!