Cei doi musceleni au contestat condamnările primite pentru ultraj
În toamna anului trecut, doi musceleni au fost condamnaţi la închisoare cu executare, după ce au agresat poliţişti aflaţi în timpul serviciului. În octombrie, şi-a primit pedeapsa un individ din Bughea de Sus, iar o lună mai târziu, celălalt, din Vultureşti. Deciziile Judecătoriei Câmpulung au fost atacate de cei doi agresori, Curtea de Apel pronunţându-se doar în cazul unuia, celălalt având termen în luna aprilie.
Gabriel Cruceru a spus în faţa instanţei că a ameninţat cu toporul ca să se afirme, nu să facă rău cuiva
Gabriel Cruceru, de 39 de ani, din Bughea de Sus, a fost condamnat de Judecătoria Câmpulung, pe 25 octombrie 2019, la aproximativ trei ani şi două luni de închisoare cu executare în regim privativ de libertate. Bărbatul a fost pus să-i plătească agentului pe care l-a ameninţat cu toporul, Cosmin Ionuţ Niculescu, suma de 30.000 lei, cu titlul de daune morale, plus să suporte cheltuielile judiciare către stat, de 1.500 lei. Bugheanul a contestat decizia instanţei de la Câmpulung, Curtea de Apel Piteşti amânând cauza de mai multe ori, iar el este arestat preventiv şi se află în Penitenciarul Mioveni. Următorul termen de judecată a fost fixat pe 27 aprilie 2020.
Conform rechizitoriului, pe 6 iunie 2019, Gabriel Cruceru, aflat în stare de ebrietate şi însoţit de fratele său, s-a oprit la un magazin din apropierea locuinţei sale, din zona „La Dobrescu”, comuna Bughea de Sus, unde l-a agresat fizic pe un consătean. Acesta din urmă a reuşit să fugă şi să refugieze în casa sa, de unde a cerut ajutorul Poliţiei. În scurt timp, la faţa locului a ajuns o echipă de intervenţie formată din doi poliţişti, care au iniţiat un dialog cu victima şi membrii familiei sale pentru a culege datele necesare.
Văzând maşina de Poliţie, Gabriel Cruceru, care se afla în continuare în zona magazinului, s-a apropiat şi a început să-i înjure pe agenţi, în pofida tuturor încercărilor tatălui său de a-l calma. Unul dintre poliţişti, care a fost parte vătămată în proces, Cosmin Ionuţ Niculescu, aflat în autospecială, le-a cerut celor doi fraţi Cruceru să se îndepărteze, dar aceştia s-au înfipt direct în bărbatul pe care-l bătuse mai devreme. În aceste condiţii, agentul a coborât din maşină, a pulverizat spray lacrimogen către cei doi agresori şi l-a împins pe Gabriel Cruceru pentru a-l îndepărta de echipaj. Agresorul a fost iritat şi la propriu şi la figurat, a început să-l ameninţe pe poliţist că-l omoară, că-i ia gâtul, că-i omoară familia şi a părăsit locul incidentului la insistenţele familiei sale. Ajuns acasă, însă, bugheanul a luat un topor şi a fugit în stradă, continuând să-l înjure şi să-l ameninţe pe poliţistul Niculescu, care l-a somat de mai multe ori să oprească, a executat foc în plan vertical şi spre pământ, în timp ce agresorul continua să-l înjure şi ameninţe cu moartea. Cruceru a recunoscut în faţa instanţei că s-a întors cu toporul, spunând că nu dorea să facă rău nimănui, doar dorea să se afirme.
Observând că nu se potoleşte, agentul a tras mai multe focuri de armă în zona picioarelor, unul dintre acestea atingându-l pe Cruceru, care s-a oprit din înaintare, dar din gură continuau să-i iasă ameninţări, în cele din urmă, fiind condus la domiciliu de familia sa. Fiind evidentă intenţia lui Cruceru de a folosi toporul, şi celălalt poliţist a scos arma din toc, temându-se pentru viaţa colegului său, dar nu a folosit-o.
După stingerea conflictului, soţia lui Cruceru a chemat salvarea, care, ajunsă la faţa locului, i-a acordat îngrijiri medicale, dar cel atins de glonţ a refuzat să plece cu cadrele medicale la spital, unde a ajuns mai târziu, condus de familia sa.
În faţa magistratului, Gabriel Cruceru s-a apărat, invocând lipsa vinovăţiei ca urmare a discernământului diminuat, motiv pentru care a fost supus unei expertize medico-legale, din care a rezultat că suferă de tulburare organică a personalităţii cu decompensări psihotice pe fondul consumului de alcool, având discernământ diminuat. În declaraţia dată în faza de urmărire penală, Cruceru a spus că nu are voie să consume alcool, iar atunci când o face, se comportă ca un drogat şi nu-şi aminteşte ce face, dar a recunoscut că la data incidentului era în stare de beţie voluntară avansată. În consecinţă, instanţa a stabilit că discernământul diminuat nu este echivalent cu lipsa lui şi, prin urmare, acest motiv al apărării nu a putut fi înregistrat.
Vasile Tiberiu Fieraru nu a recunoscut că a tras-o de păr pe poliţistă şi i-a rupt uniforma de serviciu
Vasile Tiberiu Fieraru, de 31 de ani, din Vultureşti, a fost condamnat pentru ultraj la 12 lui de închisoare în condiţii privative de libertate. Tânărul a fost obligat să-i plătească agentei de poliţie, pe care a tras-o de păr şi i-a rupt uniforma de serviciu, daune morale în valoare de 25.000 lei, dar să suporte şi cheltuielile judiciare către stat, în sumă de 2.000 lei. Hotărârea Judecătoriei Câmpulung, din 26 noiembrie 2019, a fost contestată de bărbat, Curtea de Apel Piteşti respingând apelul bărbatului, ca nefondat. Decizia definitivă a fost emisă pe 24 februarie 2020 şi în ea s-a mai consemnat că se deduce măsura arestului la domiciliu, de la data de 26 noiembrie 2019 şi până la 8 ianuarie 2020, constatând încetată de drept măsura controlului judiciar luat faţă de inculpat.
În actul se sesizare al instanţei se arată că, pe 21 mai 2019, Poliţia Municipiului Câmpulung a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung, arătând că, în cursul acestei zile, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, urmare unei intervenţii solicitate prin intermediul apelului 112, pe raza localităţii Vultureşti, sat Mâzgana, poliţista Andreea Gabriela Teodorescu, din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Hârtieşti, a fost agresată fizic, trasă de păr şi i-a fost ruptă uniforma de serviciu.
În ziua respectivă, agentul şef adjunct Andreea Gabriela Teodorescu îşi desfăşura activitatea în schimbul doi împreună cu un agent principal, din cadrul aceleiaşi Secţii Rurale. La ora 19.05, poliţiştii au fost direcţionaţi, ca urmare a unui apel la 112, făcut de un bărbat, să se deplaseze în comuna Vultureşti, cătun Mâzgana, unde exista o persoană leşinată. Ajunşi la locul indicat, agenţii au găsit pe stradă mai multe maşini oprite şi foarte multe persoane strânse la un loc, împărţite în două tabele, una în stradă, iar cealaltă într-o curte. La scurt timp a sosit şi o ambulanţă, iar un bărbat a ieşit din curtea sa cu concubina sa, pe care o ducea în braţe spre salvare. Localnicii din stradă au încercat să-l împiedice pe bărbat să-şi ducă consoarta la ambulanţă, acesta fiind şi momentul în care agentul de poliţie s-a interpus între ei. Femeia a fost urcată de echipajul SMURD în ambulanţă, dar combatanţi din tabăra adversă au încercat să se urce în autospecială spre a o da jos. Agenta Teodorescu, fiind în faţa uşii, a prins-o de o mână pe o individă, spunându-i să nu o împingă deoarece este însărcinată. Pe moment, agresoarea s-a potolit, iar apoi a început din nou să ţipe şi să încerce să o dea la o parte pe poliţistă pentru a ajunge la ambulanţa ce se pusese în mişcare, fapt pentru care agenta a folosit sprayul din dotare, pulverizând un jet spre acesta pentru a o determina să se oprească. O parte dintre persoanele prezente au venit spre agenta de poliţie, întrebând-o cu ce drept i-a dat cu spray femeii. Agenta Teodorescu a început atunci să se îndrepte cu spatele către colegul ei şi cu faţa către masa nemulţumită. În acel moment, din spate a venit Vasile Tiberiu Fieraru, care a prins-o de păr pe poliţistă, a tras-o înspre el şi apoi a împins-o în faţă câţiva paşi şi, pentru că a prins-o se umărul drept, i-a desprins mâneca uniformei. Simţindu-se ameninţată, tânăra poliţistă a pulverizat spray către Fieraru, dar şi spre o altă persoană îmbrăcată în negru, care avea o atitudine agresivă, identificată ulterior ca fiind soţia agresorului. În faţa instanţei, o martoră chiar a susţinut că şi soţia agresorului a îmbrâncit-o pe poliţistă, dar dintr-o filmare făcută de alt martor s-a văzut că doar Fieraru a împins-o din spate pe agentă.
În faţa magistratului, Vasile Tiberiu Fieraru nu a recunoscut fapta comisă, argumentând că ar fi fost imposibil să o fi atins pe poliţistă cu mâna când a încercat să se apere de jetul sprayului pe care acesta l-a pulverizat spre el. Adrian TĂNASE