Neprevăzutul cauzator de pagube, din 5-6 februarie, a generat cheltuieli atât în municipiu, cât şi în comunele măturate de urgia de Cod Roşu. În cazul şcolilor care au suferit stricăciuni, nu se discută obligaţia Primăriilor de a disloca fonduri pentru reparaţiile urgente. Vă amintim că municipalitatea a folosit 59.000 lei din excedentul bugetul local, pentru lucrările de remediere a acoperişului-şcoală al Colegiului Tehnic, afectat de vijelie. Bani care, iniţial, fuseseră prevăzuţi pentru a plăti investiţia de extindere a reţelei de gaz pe strada Maramureş, beneficiară a 138.000 lei în bugetul acestui an. Dar dacă Consiliul Judeţean s-a angajat să asigure 130.000 lei, pentru infrastructura de gaz din zona Industrialului, autorităţile noastre au direcţionat banii către alte scopuri: acoperişul de la Industrialul de sus şi reţeaua de gaz pe Şoseaua Naţională, care a primit diferenţa de 71.000 lei. După Câmpulung, şi edilul de la Albeştii de Muscel s-a văzut obligat să umble la rezerva locală, pentru a pune la punct şcoala centrală, rămasă fără învelitoare pe imobilul nou. Lucrarea de refacere a acoperişului Şcolii Gimnaziale Albeştii de Muscel o execută firma câmpulungeană Siacons Eurotrust SRL, la preţul de 65.858,84 lei, iar cea de demontare a coşului vechi, distrus de vânt, şi montarea unui coş nou o asigură tot o firmă din Câmpulung, Andsecom Intexim, la preţul de 18.694 lei. Cele două contracte au impus o cheltuială de 84.553 lei, pe care Primăria a fost obligată s-o întreprindă în regim de urgenţă. Se alătură administraţiilor cu instituţii afectate de furtuna de o violenţă nemaivăzută în Muscel şi Primăria Stoeneşti, care le-a înaintat consilierilor locali o solicitare de aprobare a 17.000 lei din fondul de rezervă, pentru renovarea acoperişului bisericii din satul Slobozia.
Primarul a şi convocat o comisie de lucru, pentru a ajuta comunitatea religioasă de la Slobozia
Între documentele care argumentează necesitatea acestei cheltuieli se află o cerere a Consiliului Parohial al Bisericii Bădeni-Ungureni, din satul Slobozia, adresată Consiliului Local, în vederea sprijinirii comunităţii religioase deservite de locaşul de cult. Mai exact, preşedintele Consiliului Parohial, care este preotul Gheorghe Bălăşoiu, şi consilierii respectivei parohii, Eugen Pietrăreanu, Marius Neguleţ, Gheorghe Banu şi Cătălin Andreiu, au apelat la înţelegerea gestionarilor veniturilor localităţii de a-i sprijini cu materialul necesar, „pentru a acoperi sfânta biserică, în urma furtunii ce s-a abătut asupra întregului sat.” „Vă informăm că jumătate din suprafaţa totală a fost distrusă. Vă cerem ajutor, întrucât puterea economică a sătenilor este scăzută, abia să putem strânge fondurile ca să plătim costul lucrării.”, le scriu responsabilii Parohiei reprezentanţilor cetăţenilor la nivelul administraţiei publice locale.
Adresa primită la Primărie a declanşat o întâlnire a părţilor, Primărie, Consiliul Local, Biserică şi constructor, în următoarea componenţă: primarul Paul Ion Marin, viceprimarul Ion Luca, Păuniţa Mâzgaciu, din partea Consiliului Local, constructorul Paul Brănescu, preotul Gheorghe Bălăşoiu şi ajutoarele sale din Consiliul Parohial, Eugen Pietrăreanu, Marius Neguleţ şi Cătălin Andreiu. Comisia prezentată a constatat că: „În noaptea de 5 spre 6 februarie, vântul puternic a zburat acoperişul bisericii în proporţie de peste 50%. Vechiul acoperiş nu se mai poate repara, necesitând înlocuirea acestuia cu tablă LINDAB.”
Constructorul Paul Brănescu i-a lămurit pe cei implicaţi în viitoarea lucrare ce materiale şi ce cantităţi sunt necesare: 50 bucăţi de foi de tablă LINDAB de 3 m; 35 bucăţi de foi de tablă LINDAB de 2,5 m; 45 ml jgheaburi; 4 bucăţi capace; 6 m racorduri; 7 bucăţi burlane de 1 m; 5 bucăţi burlane de 3 m; 18 bucăţi caturi; 10 bucăţi prinderi perete burlane; 8 bucăţi brăţări jgheaburi; 33 bucăţi şorţ streaşină; 20 bucăţi parazăpezi; 6 bucăţi colţari exteriori; 50 bucăţi cârlige; 2 bucăţi suluri folie; 4 bucăţi laterale; 4 bucăţi foi lise;835 bucăţi coame; diferite şuruburi de prindere; 20 kilograme cuie.
În faţa celor care au analizat necesitatea reparaţiilor la Biserica Bădeni-Ungureni, primarul Paul Marin s-a angajat să lanseze propunerea în Consiliul Local, pentru „aprobarea aprovizionării cu toate materialele necesare pentru execuţia acestei lucrări, materiale ce vor fi aprovizionate prin SICAP. Iar manopera va fi achitată de Consiliul Parohial al Bisericii Slobozia.”, precizează materialul care argumentează proiectul de hotărâre pregătit pentru şedinţa ordinară derulată pe 11 martie.
Dislocarea celor 17.000 lei din rezerva locală a generat o reacţie publică, înainte de dezbatere, a liberalului Cătălin Iosifescu, al cărui punct de vedere nu poate fi ignorat, dacă se dovedeşte întemeiat. „Auzind că această biserică a fost construită pe la 1800, aş vrea să ştiu dacă cumva are regim de monument istoric, cum este cea de la Coteneşti, pentru că, dacă este aşa, aceasta nu poate fi renovată/reparată în orice condiţii.”, susţine acesta. Condiţii care implică nişte aprobări de la Monumente, pentru aşezămintele de cult cu regim special, un anumit tip de materiale a căror folosire este permisă şi constructor cu experienţă în materie de restaurări de imobile protejate prin lege. Procedură de durată care, în lipsa unei jumătăţi din acoperiş, poate agrava stricăciunile la edificiul de cult, în caz că ploile acestei primăveri îi afectează şi interiorul. Aşa că bunele intenţii ale autorităţilor laice şi religioase de a urgenta efectuarea lucrării s-ar putea să nu coincidă cu rigorile obligatoriu de respectat în domeniul monumentelor istorice. „E.M.”