4 C
Campulung Muscel
08/12/2024

Un băieţel a ajuns cu capul spart la spital, după ce s-a lovit de un pătuţ

Scandal la Grădiniţa cu Program Prelungit „Sfânta Marina” din Câmpulung 

Părinţii dau vina pe educatoare şi o acuză de neglijenţă = Conducerea grădiniţei susţine, însă, că a fost un accident regretabil

Grădiniţa cu Program Prelungit „Sfânta Marina” din Câmpulung se află în mijlocul unui scandal, după ce un băieţel de patru ani a căzut, în timpul programului, şi s-a lovit la cap. Copilul s-a ales cu o rană deschisă, destul de urâtă, şi a avut nevoie de îngrijiri medicale, la Spitalul de Pediatrie Piteşti. Părinţii micuţului dau vina pe educatoare pentru ceea ce s-a întâmplat, acuzând-o că nu i-a supravegheat pe copii suficient de atent, şi au depus o plângere la Poliţie. Conducerea grădiniţei spune că a fost un accident regretabil, care i se putea întâmpla oricărui. Din fericire, starea de sănătate a băieţelului a evoluat favorabil, însă, probabil, pentru o vreme, va rămâne marcat de acest incident.

A alunecat şi s-a lovit de colţul unui pătuţ

Totul s-a petrecut vinerea trecută, în jurul prânzului, în timp ce copiii se întorceau de la masă, în sala unde-şi desfăşurau activitatea şi dormeau. În acel moment, un băieţel ar fi alunecat, lovindu-se cu capul de un pătuţ. Lovitura a fost destul de puternică şi i-a cauzat o rană deschisă deasupra sprâncenei drepte. A fost solicitată o ambulanţă şi copilul a fost transportat, în primă fază, la spitalul din Câmpulung, după care s-a decis transferul la Spitalul de Pediatrie Piteşti, în condiţiile în care unitatea medicală din urbea musceleană nu are competenţe pentru Chirurgie Pediatrică. „Copiii se întorceau de la masă însoţiţi de doamna educatoare. Au intrat în sala de grupă şi fiecare se îndrepta spre pătuţul lui să se schimbe. Andrei a alunecat şi s-a lovit cu capul de colţul unui pătuţ. Doamna educatoare era în clasă, era lângă ei, a fost un accident regretabil, un eveniment nefericit, din păcate, suntem expuşi la astfel de evenimente zilnic. Am chemat salvarea, au venit părinţii, i-a sunat doamna educatoare. În primă fază, au spus că nu pot să vină – vă spun ce mi-a spus doamna educatoare -, după care doamna educatoare a revenit cu un telefon şi le-a spus părinţilor să vină, că este grav, am chemat salvarea. Atunci, i-a auzit pe părinţi zicând ceva de genul: „Hai să mergem, că este grav”. Au venit părinţii, dar nu era momentul potrivit să discut cu ei mai multe. Le-am spus că, după ce va trece evenimentul, o să discutăm şi că îi rog să trateze cu înţelepciune, pentru că ei, imediat, au avut un ton puţin mai ridicat la adresa doamnei educatoare. Probabil că este normal în astfel de situaţii, că niciunui părinte nu-i convine şi nu este un lucru plăcut să-ţi vezi copilul lovit. Domnul de la salvare, la fel, a încercat să le explice că astfel de incidente se pot întâmpla chiar şi în casă, de faţă cu părinţii, şi, la fel, i-a rugat să trateze cu înţelepciune, în măsura în care se poate. Copilul a fost dus la spital, la Câmpulung, şi eu i-am rugat pe părinţi să mă ţină la curent cu starea sănătăţii lui şi cum evoluează lucrurile. Am vorbit şi la telefon, şi prin mesaje, cu domnul Chirilă, mi-a spus că nu opresc copilul la spital, la Câmpulung, ci îl duc la Piteşti. Ulterior, după ce m-am interesat, am aflat că aici nu se bagă pe Chirurgie Pediatrică şi a fost trimis la un spital la Piteşti.”, ne-a declarat directoarea grădiniţei, Mariana Şerban.

„Doamna educatoare stătea la catedră, pe telefon”

De partea cealaltă, părinţii băiatului acuză educatoarea de neglijenţă, susţinând că aceasta se afla la catedră, cu ochii-n telefon, lăsând copiii în grija a două supraveghetoare. Totodată, oamenii spun că li s-a reproşat că băiatul lor este tot timpul agitat, iar la un moment dat, acesta i-ar fi aruncat educatoarei un scaun în cap!  „S-a întâmplat vineri, 6 martie. Copiii au venit de la masa de prânz pe la 11.30, că, în jur de ora 12.00, ne-au sunat pe noi, după ce au sunat ambulanţa, ca să venim până la grădiniţă, că s-a lovit copilul. M-a sunat soţia, că eu eram plecat şi am ajuns cât am putut de repede. Era salvarea acolo, cu doamna educatoare, cu doamna directoare, asistenta grădiniţei şi cu cei de pe salvare. S-au băgat în faţa mea, să nu văd cum arată copilul, mi-au spus că e o lovitură uşoară, prima dată, să nu ne panicăm. Doamnele au spus că l-au ţinut de mână, însă eu am sunat alţi părinţi, care şi-au întrebat copiii cum s-a întâmplat. Patru persoane mi-au spus că doamna educatoare stătea la catedră, pe telefon, iar două îngrijitoare, care sunt în clasă, au stat, bine mersi, sprijinite de dulap şi se uitau la ei. S-au alergat şi copilul meu s-a lovit de un pătuţ. Îl avem de doi ani şi jumătate acolo, nu a păţit nimic până acum, doamna educatoare este nouă. Doamna directoare a încercat să aplaneze situaţia cât de cât, a spus că putem să facem orice demers care ne stă în putinţă, adică putem să facem orice. L-a luat salvarea şi l-a dus la Câmpulung, la spital, am aşteptat mai bine de o oră, pentru că ne-a spus domnul doctor că nu poate să-l coasă aici, fiind plaga foarte mare. Ne-a trimis la Piteşti, la Spitalul de Pediatrie, şi l-a cusut acolo. Nu am stat internaţi, mergem din două în două zile la control. Ne-au chemat să-i scoată firele la 11 zile. Doar doamna director m-a sunat să încerce să aplaneze situaţia, că se poate întâmpla oricui. L-am avut atâta timp pe băiat acolo, era altă educatoare, dar de când a venit educatoarea cea nouă, nu suntem mulţumiţi, trebuia să-şi dea tot interesul, să aibă grijă de copii, au fost trei incidente în trei zile. Doamna directoare a încercat să-i ia apărarea. I-am zis că doamna educatoare este de vină şi a zis că nu are nicio vină doamna, că este un copil mai agitat, că copilul meu i-a aruncat cu scaunul în cap educatoarei! Noi nu am ştiut nimic, cum puteţi să-mi spuneţi mie treaba asta, acum, după ce s-au întâmplat chestiile astea, să îmi acuzaţi copilul pentru problemele care s-au întâmplat! Am depus o plângere la Poliţie!”, ne-a mărturisit Dragoş Chirilă, tatăl copilului.

„Andrei este un copil puţin mai năzdrăvan”

Directoarea grădiniţei recunoaşte că Andrei este un copil mai năzdrăvan, dar acest lucru nu are nicio legătură cu incidentul din 6 martie. A ţinut în permanenţă legătura cu tatăl micuţului şi susţine că încearcă să aibă o colaborare cât mai bună cu părinţii tuturor copiilor, pentru o cât mai bună educaţie şi siguranţă a lor, dar se pot întâmpla şi evenimente nedorite. „Eu am ţinut permanent legătura cu tatăl copilului, am încercat să-i explic, în măsura în care se înţelege, şi repet că doamna educatoare era în clasă, era în mijlocul copiilor. Andrei este un copil puţin mai năzdrăvan, evident că nu are neapărat legătură acest lucru, dar el a mai fost înscris la o grădiniţă a noastră, de la Piaţă, unde, la fel, ştiu de la doamnele educatoare că era puţin mai năzdrăvan, mai energic. Nu are asta nicio legătură cu incidentul petrecut, este un accident regretabil, ne pare rău, foarte rău, copilul are cinci copci, din ce am înţeles de la tată. Eu am vorbit cu tatăl vineri şi sâmbătă, ultima dată prin mesaje, alaltăseară (n.r. luni), când l-am întrebat ce face Andrei. Noi am încercat tot ce se poate, am acţionat imediat, am chemat salvarea, mi-am dat seama că nu este doar de competenţa asistentei noastre medicale. Are rana deasupra sprâncenei, a necesitat cinci copci, am înţeles de la tată că merg la Piteşti. Din păcate, iarăşi constat, noi încercăm să avem o colaborare foarte bună cu părinţii, dar evident că toţi suntem tentaţi, în primă fază, dacă suntem părinţi, şi cel mai tare ne doare când se întâmplă ceva copiilor noştri, să acuzăm, dar eu am sperat că după ce se vor linişti puţin lucrurile şi copilul va fi stabilizat, vor înţelege că nu a fost din neatenţie sau că nu a fost nimic intenţionat şi că, din păcate, aceste lucruri se pot întâmpla. Noi avem 300 de copii, avem copii de doi ani care zilnic merg în sala de mese. Noi avem toată bunăvoinţa, dar suntem expuşi zilnic unor astfel de incidente. Nu sunt de dorit, doamnele educatoare chiar au o grijă deosebită, eu le atrag atenţia în toate şedinţele, în consiliile profesorale: siguranţa şi integritatea copilului sunt mai presus de orice. Suntem instituţie de educaţie, dar cel mai mult contează siguranţa şi integritatea copiilor. Din păcate, constat că oricât încercăm noi să avem o colaborare bună, chiar foarte bună cu părinţii, nu reuşim. Mie nu mi-a spus tatăl de intenţia de a face alte demersuri, evident că este hotărârea dumnealui. El nu a înaintat nimic scris unităţii, măcar dacă solicita din partea instituţiei ceva oficial.”, a mai precizat directoarea Mariana Şerban.

O rană la nivelul capului va sângera sever

Loviturile la cap fac parte, din păcate, din gama de lovituri pe care un copil le poate avea. Fie la joacă, la grădiniţă, la şcoală sau chiar în casă. Aproape întotdeauna când astfel de incidente se produc în instituţiile de învăţământ, iese cu scandal, iar părerile în ceea priveşte vina cuiva sunt împărţite. Ce trebuie să se ştie, potrivit specialiştilor, e că tăieturile şi alte răni la nivelul capului, de regulă, se vindecă bine şi pot fi tratate ca răni din orice parte a corpului. Reţineţi că o rană superficială la nivelul capului va sângera sever, pentru că faţa şi scalpul au multe vase de sânge aproape de suprafaţa pielii. Chiar dacă sângerarea este alarmantă, adesea, rana nu este severă şi poţi opri tratamentul la domiciliu. Când sângerarea nu se opreşte, mergi cu copilului la medic, pentru că un copil mic poate pierde cantităţi mari de sânge de la o rană adâncă la nivelul capului. Cele mai grave răni la nivelul capului la copiii mici sunt cauzate de căderi şi de abuzuri (copii loviţi/zguduiţi). Loviturile serioase pot afecta creierul. Cu cât este implicată o forţă mai mare în acest tip de lovituri la cap, cu atât creşte probabilitatea ca rana să fie gravă. Ama IVAN

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!