Una dintre recentele achiziţii întreprinse de primarul Paul Marin a fost inspirată – cel puţin, aşa reiese lecturând rezumatul discuţiilor între aleşii de la Stoeneşti, de luna trecută – de dorinţa unui grup de cetăţeni participanţi la dezbatere. Locuitori ai satului Lunca Gârtii, aceştia au avut o listă stufoasă de nemulţumiri, printre care lipsa totală a asfaltului în aşezarea lor, alimentarea cu apă care nu este funcţională, conducta amplasată greşit, cauză din care îngheaţă în permanenţă. Plus alte revendicări precum lipsa plăcuţelor inscripţionate cu numele localităţii, lipsa lămpilor de iluminat, dificultăţi în colectarea gunoiului din punctele cu acces anevoios şi necesitatea montării unui gard în zona în care întorc TIR-urile. Lipsurile care i-au determinat pe săteni să reacţioneze în faţa autorităţilor locale sunt puse de aceştia pe seama faptului că Lunca Gârtii nu are reprezentare în Consiliul Local al comunei, situaţie care ar trebui pe ei, ca alegători, să-i determine nu mai voteze un partid care nu include pe lista de aleşi pe unul de-al lor.
E bine că lumea a venit la şedinţă ca să ceară. Lămpile stradale, necesare şi la Lunca Gârtii, au fost cumpărate
În replică la doleanţele cetăţenilor, şeful administraţiei publice locale a susţinut că nu li se impută oamenilor plata apei de care nu beneficiază. Însă pe cetăţeni îi doare că n-au apă, nu că le-ar fi impusă achitarea unui serviciu care nu le este asigurat. Aşadar, localnicii vor remedierea carenţei, nu apărări neconvingătoare, conform cărora nu li se cer bani pe ceva ce nu li se oferă. În privinţa plăcuţelor a căror absenţă a fost, de asemenea, reclamată de consătenii săi, Paul Marin a anunţat că a fost lansată comanda pentru acestea. Asfaltarea, capul de afiş al doleanţelor, se va executa în acest an, asigură conducătorul comunei care trebuie să recunoască amânarea investiţiilor în această parte izolată a localităţii, faţă de care politicienii se comportă de parcă nici n-ar aparţine Stoeneştiului. Adică, din ce reclamă oamenii, n-au de niciunele şi asta numai din vina autorităţilor locale preocupate de satele concentrate în jurul celui de reşedinţă.
Tot de viitor – unul apropiat, trag nădejde beneficiarii – ţine şi iluminarea satului. „Se trece la modernizarea iluminatului public la periferia comunei, se montează becuri economice, deja au fost montate 250 de astfel de becuri şi se montează în continuare. Echipa de mentenanţă se deplasează în satul Lunca Gârtii.”, astfel a sunat comunicarea primarului Marin, consemnată de procesul verbal al şedinţei. După ce vor fi achiziţionate alte lămpi de iluminat, montarea urma să se producă înainte de Sărbătorile Pascale, a adăugat şeful Executivului, ale cărui planuri nu se opresc aici. „Se analizează posibilitatea instalării de panouri solare fotovoltaice pentru locurile unde nu există alimentare cu energie electrică.”, şi-a propus edilul, de la care oamenii aşteaptă şi fapte. Ca o paranteză, odată cu punerea la punct a iluminatului la Lunca Gârtii, se va achita de sarcini şi faţă de cei din Valea Jocilor, zonă despre care lumea a susţinut la şedinţă că are nevoie de două lămpi de iluminat.
Pe 3 martie, lămpile despre care primarul Paul Marin susţinea că vor fi achiziţionate au fost comandate prin SICAP, iar tranzacţia s-a încheiat, prin atribuire directă a contractului, cu o firmă din Iaşi, SC Urbioled SRL. Furnizorul va livra Primăriei Stoeneşti 70 de lămpi stradale led (24w), la 315 lei bucata, preţ care conduce la un total al achiziţiei de 22.050 lei. Cum SICAP face menţiunea că preţurile achiziţiilor sunt specificate fără TVA înseamnă că nota de plată se cifrează la 26.239,50 lei.
Gunoiul nu rămâne nici el nerezolvat. Primarul afirma, luna trecută – şi probabil că s-a conformat până la data acestei relatări -, că pune la dispoziţia satului containere mari pentru colectarea gunoiului din punctele greu accesibile. Iar o lucrare cu „două într-una” şterge gustul amar generat de lipsa apei şi întoarcerea camioanelor, manevră din cauza căreia a dispărut liniştea celor care credeau că, retrăgându-se la Lunca Gârtii, vor trăi ca în paradis. „Investiţia pentru realizarea unei noi captări de apă în satul Lunca Gârtii va aduce şi închiderea locului cu gard, astfel că nu se vor mai putea întoarce TIR-urile în locul menţionat.”, a conchis edilul pe acest subiect.
N-am înţeles de ce deficienţele sesizate de cetăţeni sau măcar o parte n-au fost puse la punct până în prezent, iar acum, dintr-o dată, se pot face toate: şi apa, şi iluminatul, şi gunoiul, şi gardul, până şi asfaltul care nu ne-ar mira să fie turnat până la alegeri, mai ales că se anunţă o primăvară cu temperaturi de vară. Existând o asemenea disponibilitate a autorităţilor de a-i asculta pe votanţi, lumea ar face bine să dea peste primar şi Consiliul Local şi la următoarele trei şedinţe care se vor mai ţine până la alegerile locale, ca să ceară una-alta. Căci acum e momentul în care politicienii cu ochii după funcţii pot face de toate.
În Piatra, încă este nevoie de asfalt
După locuitorii din Lunca Gârtii s-au făcut auziţi şi vecinii din satul Piatra, care au cerut şi ei îmbunătăţirea condiţiei căii de acces în zona Brăgeşti, prin asfaltare. Nici aici nu există alimentare cu apă, susţin petenţii – afirmaţie contrazisă de primarul Paul Marin -, carenţă amplificată de apariţia cu o frecvenţă deranjantă a întreruperilor în furnizarea energiei electrice şi de dificultăţile ridicării gunoiului. Spre deosebire de Lunca Gârtii, lipsită de o voce la nivelul Consiliului Local, care să ceară cu insistenţă punerea la punct a infrastructurii rutiere şi de utilităţi, Piatra îl are în forul legislativ al localităţii pe Alin Pojală, responsabil de această aşezare pitorească a comunei.
Din punctul de vedere al primarului, Piatra a fost, „în ultimii ani, prioritatea numărul 1 a Primăriei Stoeneşti”. Referitor la chestiunea apei, prima faţă de care conducătorul localităţii a avut o explicaţie în plenul întrunirii aleşilor, „nu este adevărat – susţine şeful Executivului – că nu există reţea de alimentare cu apă în zona Brăgeşti. Furnizarea apei – cităm din documentul care sintetizează dialogul părţilor – se face după un program bine stabilit, de către mecanicul de întreţinere, în funcţie de starea vremii. Atunci când este secetă, debitul apei scade.” Totuşi, oamenii au obţinut promisiunea primarului că va fi înlocuit un segment afectat de 100 de metri de conductă în satul Piatra.
Problemele legate de colectarea gunoiului – continuă justificarea şefului Primăriei – au apărut după desfiinţarea platformelor de colectare. De aceea o parte dintre locuitorii Stoeneştiului au cerut sistem mixt de colectare şi s-au şi strâns semnături pentru acest lucru. Decizia, însă, nu aparţine autorităţii locale, deoarece contractul de furnizare a acestui serviciu public s-a încheiat la nivel judeţean, de către Consiliul Judeţean Argeş, trecându-se astfel la sistemul de colectare “din poartă în poartă”.
Cât despre asfaltarea în zona indicată de cetăţeni, aceasta „se poate face numai după verdictul pus de expertiza proiectantului”, care va hotărî dacă se va putea asfalta acolo. „Primăria a făcut tot ce era posibil legal: s-a transformat o potecă de vaci în drum accesibil pentru autovehicule.”, s-a încheiat comunicarea primarului Marin. “E.M.”