De duminică, 17 februarie, şi până miercuri, 19 februarie, în Capitală a avut loc Adunarea Generală, în cea de-a XXIII-a sesiune ordinară a Asociaţiei Comunelor din România. Au fost dezbătute problemele cu care se confruntă administraţiile publice locale din mediul rural, dar s-au acordat trofee şi diplome: „Nicolae Sabău”, „Corneliu leu”, „Ivan Patzachin”, „Zetea”, „Dinu Săraru”, şi „Echipa longevivă primar şi viceprimar”.
Printre cei 600 de edili din România, 20 au fost din Argeş, de la Lereşti, Stoeneşti, Boteni, Schitu Goleşti, Aninoasa, Coşeşti, Valea Iaşului, Miceşti, Recea, Rociu, Mărăcineni, Budeasa, Suseni, Râca, Bascov, Albota, Domneşti, Bogaţi, Bârla, unii la prima participare. Primarii din Muscel şi Argeş au fost interesaţi să afle despre proiectele care au fost depuse pe diferite axe de finanţare, au fost declarate eligibile, dar fără finanţare. Edilii de la Stoeneşti şi Boteni, Ion Marin şi Vasile Leau, au primit distincţii pentru „Echipa primar-viceprimar cu cele mai multe mandate”. Întâlnirea a debutat duminică, cu Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor din România. Dar sesiunea oficială, „Satul românesc, parte integrantă a ruralului european”, a fost luni, la care au participat membri ai Guvernului, primul ministru interimar Ludovic Orban, viceprim-ministrul interimar Raluca Turcan, miniştri, secretari de stat, dar şi reprezentanţi din partea Congresului Autorităţilor Locale din Republica Moldova. Inclusiv preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat la întâlnirea oficială a reprezentanţilor ACoR.
Cea mai interesantă şi „productivă” a fost ziua de marţi, 18 februarie, când primarii şi-au prezentat problemele cu care se confruntă comunele pe care le conduc şi care au fost analizate împreună cu reprezentanţii autorităţilor publice centrale. În a doua parte a zilei de marţi, au fost înmânate distincţiile. Au fost conferite titluri, trofee şi diplome de excelenţă pentru „Primar de 3 stele”, ca răsplată a meritelor importante şi în semn de apreciere deosebită pentru alegerea de trei ori în această funcţie, începând cu anul 1992, precum şi cele de „Primar de 4 stele”, „Primar de 5 stele”, „Primar de 6 stele” şi „Primar de 7 stele”, edililor comunelor din România, care nu au fost prezenţi la sesiunile ordinare din anii 2017-2019.
Ziua de miercuri a fost dedicată concluziilor privind acţiunile întreprinse de Asociaţia Comunelor din România.
Marian Toader, primarul comunei Lereşti
„Sunt 20 de primari din judeţul Argeş, din Asociaţia Comunelor. Putea să vină cine vrea, contra cost. E bine să vii, că afli lucruri interesante, generale, dar şi punctuale, după ce fiecare îşi spune of-ul. De exemplu, eu m-am interesat de cadastrarea gratuită, pe POR, pe extravilan şi intravilan. Am înţeles că s-ar fi terminat licitaţia şi s-ar fi semnat şi contractul pentru Lereşti. Urmează să ne cheme în cinci zile, dar nu ştiu cât e de oficial. Important este că, anul acesta, va începe cadastrarea gratuită, pe intravilan şi extravilan. Afli lucruri care chiar te ajută în administraţie. E şi un târg cu produse şi servicii pentru administraţie, firme care se ocupă de iluminatul stradal cu lămpi cu LED, Monitorul Oficial local, registre agricole, cu partea electronică, arhivare, cam tot ce achiziţionăm noi prin SICAP. Faci schimb de experienţă, pentru că te întâlneşti cu primari din toată ţara. Astăzi, asta se discută, probleme aplicate. Cu carneţelul îţi ei notiţe. Ridică un primar de la Timiş o problemă şi poate o să am şi eu o astfel de speţă la nivelul comunei. E un schimb bun de experienţă şi îţi îmbunătăţeşti mult cunoştinţele. A fost o întâlnire, „România Educată”, cu problemele pe care le avem cu şcolile, adică să nu mai fie plata per elev în mediul rural. La o clasă în oraş sau municipiu, unde sunt 25 de copii, nu o poţi compara cu una din mediul rural, unde, dacă nu ai 12 elevi, nu poţi să faci clasa. Probabil, se va mări plafonul, adică să scoată costul per elev, şcoala din mediul rural să fie ca şi cea din mediul urban, cu aceleaşi drepturi. Introducerea mesei calde, cu susţinere de la Guvern, nu din bugetul local. Cu asistenţii sociali şi cu indemnizaţiile, care ne mănâncă şi nouă mare parte din buget, să fie preluate de o agenţie, de un minister, să nu ne mai îngreuneze. Cu ajutoarele sociale, cu avizele pe care le luăm de la diferite instituţii şi stăm luni până reuşim să luăm o semnătură. E o experienţă foarte bună.”
Paul Ion Marin, primarul comunei Stoeneşti
„Am un premiu, pentru cuplul primar-viceprimar, cu patru mandate. Cel mai longeviv a fost cu cinci mandate. Să văd dacă mă încadrez şi la „stele”. Am participat la mai multe ediţii, localitatea Stoeneşti este una dintre membrele fondatoare la nivelul Argeşului, din anul 1997, când s-a înfiinţat. Este o asociere foarte bună. Câştigăm experienţă unul de la altul şi, în afară de asta, se discută şi foarte multe lucruri importante şi interesante. Avem o asociaţie prin care putem să spunem şi bune, şi rele. Ieri (nr. luni, 17 februarie) am avut o intervenţie pe tema gazelor, cu FDI. Din cele discutate cu cei în măsură să-mi dea explicaţii, se presupune că cei care au semnate contractele şi au intrat la finanţare, şi au primit bani, să meargă înainte. Şi, dacă nu, o parte dintre ele să treacă pe PNDL III. Oricum, se continuă, mai puţin pentru cei care n-au semnat contractele.”
Vasile Tudorel Miriţă, primarul comunei Schitu Goleşti
„Sunt pentru prima dată şi am multe probleme de ridicat, dar toate problemele care se discută aici ne interesează şi pe noi. Se vorbeşte şi despre următorul exerciţiu financiar 2021-2027, se discută şi despre proiectele care au fost depuse pe diferite axe de finanţare şi au fost declarate eligibile fără finanţare. Sunt şi eu interesat, cu sala mea de sport de la Şcoala Lăzăreşti, de asemenea, am Căminul Cultural în lucru, şi alte probleme, care ţin de activitatea noastră. Ghidurile astea stufoase, care sper să nu mai fie în exerciţiul financiar 2021-2027 pentru infrastructura şi pentru obiectivele de interes public. E bine să vii la sursă, unde se discută, unde se fac strategii, se fac programe.”
Claudius Ciobanu, primarul comunei Cetăţeni
„Am fost şi anul trecut, dar doar la ultimele două zile. Mi-am dorit anul acesta să fiu prezent la întreaga activitate desfăşurată de Asociaţia Comunelor. Comuna Cetăţeni este angrenată în desfăşurarea unor proiecte cu diferite forme de finanţare, în primul rând, cu cele care sunt pe PNDL, care sunt în execuţie. Avem extindere – reabilitare – modernizare reţea cu apă, la care se lucrează, finanţată prin PNDL II, care merge normal înainte. Noi am mai semnat un contract cu Comisia Naţională de Prognoză, pe Fondul de Dezvoltare Investiţii, proiectul de canalizare ape uzate, în valoare destul de mare, avem contractul semnat. Am venit pentru că apărut diverse zvonuri, că se anulează, că nu se mai finanţează, dar semnăm ca cei care au semnat, au contractele semnate, să fin transferaţi la Ministerul Dezvoltării şi să meargă treaba, mai ales că noi avem licitaţia terminată, contract de proiectare – execuţie încheiat, cred că zilele acestea trebuia predată lucrarea de proiectare. Problema cea mai stringentă, alimentare cu gaze. Nu pot să zic că am făcut un proiect împreună cu Paul Marin, de la Stoeneşti, dar suntem legaţi unul de celălalt, pentru că dânsul a impus o dimensionare a conductei de pe teritoriul comunei, magistrala, eu mă duc la 1.535 de metri pe teritoriul dumnealui ca să mai diminueze din valoare. A impus redimensionarea conductei şi pentru că mai sunt încă două comune după Cetăţeni, Malu cu Flori şi Văleni. Văd că Guvernul pune mare accent pe tema de alimentare cu gaze în România, extinderea, şi, mai mult ca sigur, vreau să ne găsească pregătiţi. Studiul de fezabilitate îl avem, avizele le avem luate în totalitate, inclusiv de la Drumurile Naţionale. Aşteptăm finanţarea, deschiderea liniei, că o fi pe PNDL III sau pe fonduri europene, vrem să fim pregătiţi şi în prima linie. Plus că noi mai aveam un proiect depus la ei, cu modernizarea a 13,7 kilometri de drumuri în comuna Cetăţeni şi, dacă ar ieşi acestea două, aş termina într-un mandat problemele mari şi stringente ale localităţii.
Mai avem câteva proiecte pe fonduri europene: înfiinţarea unui centru de recreere, centrul civic, care este în execuţie; dotare cabinet dentar, pe GAL Muscel; încă un proiect în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, construcţia unei grădiniţe cu două săli de clasă, deocamdată cu program normal, pentru că la grădiniţa veche nu mai aveam aviz de la DSP de vreo trei, patru ani, era veche, am demolat-o. Mai avem câteva proiecte pe infrastructura socială: Crearea şi implementarea serviciilor comunitare integrate pentru combaterea sărăciei şi excluziunii sociale. Noi suntem deja în derulare, pentru că este în parteneriat cu Ministerul Justiţiei, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Sănătăţii, sunt patru comune în judeţul Argeş: Cetăţeni, Aninoasa, Berevoeşti, Mălureni. Implicit, suntem şi pe altă listă, eligibili cu construcţia unui centru comunitar integrat, în valoare de 100.000 de euro. Astea vin unele după altele. Plus că mai am depus un proiect de un milion de euro, gen POCU, cu este cel de la Schitu Goleşti, am primit că suntem eligibili şi suntem în a doua etapă. Ne preocupă şi iluminatul public, aşteptăm o linie de finanţare pe fondul de Mediu. Aici primeşti informaţii la „firul ierbii”, cum se zice. Ieri (n.r. luni, 17 februarie) a venit primul ministru, secretarii de stat, plus că, fiind 600 de primari din toată ţara, şi eu, fiind la primul mandat, mi se pun în faţă foarte multe probleme la nivel de ţară, unele care ne privesc, altele care nu ne privesc, dar e bine să ştim din greşelile altora, din experienţa altora să învăţăm. Câte zile avem trebuie să învăţăm.” Isabela FILIP