Luni, administraţia locală a invitat reprezentanţii Asociaţiilor de Proprietari, dar şi proprietarii individuali din blocurile de locuinţe din municipiu, care au executat acoperişuri tip şarpantă, la o discuţie, după avariile produse de vântul puternic din zilele de 5 şi 6 februarie. Întâlnirea a vizat găsirea de soluţii, ca astfel de evenimente nedorite, acoperişuri smulse de vânt, să nu se repete. Conducerea Primăriei vrea ca acoperişurile care au fost degradate de vijelie să fie refăcute, dar legal, cu documente şi autorizaţii. Plus că celor care locuiesc la ultimul etaj le-a fost sugerat faptul că ar fi mai sigură izolaţia plafonului cu bitum sau alte soluţii mai eficiente.
Vizavi de pagube, administraţia susţine că nu poate interveni pe proprietăţile private. „O să avem un auditor pe partea de consultare şi pe partea coordonare, o să fie şi un jurist, să venim şi să vă ajutăm pe această parte. Sper ca de la 1 martie să intru în contract cu ei şi atunci îi pun la dispoziţie, o să venim la fiecare în parte şi o să încercăm să vă rezolvăm problemele pe care le aveţi. Să ştiţi că noi, ca instituţie, ca Primărie, putem să vă dăm la toţi amenzi că aţi construit ilegal, să vă mai băgăm la nişte cheltuieli suplimentare.”, a transmis reprezentantul Primăriei Câmpulung.
Proprietarii care vor să-şi ridice învelitoare sau cei care deja au şi vor să intre în legalitate trebuie să facă documentaţia, să o prezinte la Urbanism, iar de acolo li se spune ce documente le mai trebuie, ce avize trebuie să-şi scoată. „Luaţi avizele şi vă băgăm în legalitate, să le aveţi autorizate, să le puteţi asigura, ca în situaţii de acest fel să puteţi fi despăgubiţi. Măcar acum, când le refaceţi, să fie în ordine şi cu autorizaţie, cu tot. Ceilalţi să intre în legalitate, să ne dea documentaţia când sunt ancorate bine, că au un proiect sau că nu au un proiect, că nu avem ală soluţie împreună. Problema banilor… Vă spun o singură treabă, un singur lucru e cert: Primăria nu vă poate da bani pentru proprietăţile particulare. Dacă va fi, putem noi să ne ocupăm doar de partea de anvelopare, care nu am făcut-o nici până acum niciodată, fiindcă nu am avut banii să ne implicăm şi, o să vă spun eu, anveloparea şi implicarea Primăriei vă duce la cheltuieli mult mai mari decât aţi fi făcut-o singular.”, a continuat angajatul Primăriei.
Referitor la refacerea şi izolarea faţadelor, o doamnă prezentă la dezbatere, Ilie, a transmis: „Vă reamintesc că în 2016 a existat un proiect european, care era gratis ca proiect. Am lucrat o lună, nu mi-aţi aprobat-o, deşi era rectificare bugetară, soluţia aceasta e una singură: să găsiţi dumneavoastră un om care este capabil să acceseze fonduri europene şi să se facă nu anvelopare, reabilitare, aşa cum scrie la lege, să ştiţi că fondurile europene stau acolo la dospit, m-au rugat să iau şi nu am putut fără aprobarea Primăriei, asta este soluţia, nu mai dă jupâne, mai lasă stăpâne, mai dă o tablă, mai pune un căprior, asta este soluţia. Şi vă spun un lucru, vin alegerile, fonduri europene acum se iau, că toată lumea are de câte ceva de rezolvat.”
Unii locatarii, care deja s-au apucat de refacerea acoperişurilor, au întrebat administraţia ce să facă cu restul materialelor care nu mai pot fi refolosite: „Noi ne-am apucat deja de reparat, ce putem face cu tot materialul, cu plăcile de azbociment care le-am dat jos de acolo.” Cei de la Primăria le-au promis că vor lua ei mizeriile, prin serviciul ADP, doar proprietarii să-şi facă proiect pentru învelitoare, pe care Primăria să-l autorizeze, pentru că nu vor mai trece cu vederea, cum au făcut până acum şi nu a tras pe nimeni la răspundere pentru lucrările făcute pe blocuri.”
Unul dintre administratorii prezenţi la întâlnire a cerut Primăriei să transmită Asociaţiilor o adresă, care să fie o bază legală pentru atenţionarea celor care au învelitori făcute empiric: „Eu vreau să scrieţi o adresă către Asociaţii, prin care să conştientizăm oamenii de pericolul acestor acoperişuri, aceste bombe cu ceas. Probleme de acest fel se întâmplă şi se vor mai întâmpla, deşi toate au fost făcute ilegal, este cunoscut faptul acesta de toată lumea. Răspunderea, în momentul în care se întâmplă pagube, Doamne ajută că nu au fost victime, se îndreaptă către noi, ca asociaţie de proprietari, că suntem direct răspunzători.”
După dezastrul de acum două săptămâni, când zeci de acoperişuri ale blocurilor, dar şi caselor au fost luate de vânt, unele producând pagube însemnate în cădere, câmpulungenii şi-au spus nemulţumirile pe Facebook. Vă prezentăm în continuare câteva opinii.
-Ştefan Ştef: „Astfel de lucrări trebuiesc făcute cu răspundere şi cu condiţia să reziste, să ofere siguranţă.”
-Tatiana Grecu: „La vântul care a fost, timp de 12 ore, cât să reziste? La P13 au fost respectate toate astea, a rezistat în 2005, dar forţa naturii nu poţi să o prevezi şi s-o estimezi. Aşa că jocul de cuvinte e de prisos! Acoperişul de la blocul P13, aflaţi că are autorizaţie, proiect, certificat de urbanism, toate avizele. Au fost chemaţi pompierii pentru a ajuta la îndepărtarea acestei părţi de acoperiş, dar nu au rezolvat mare lucru. Au dat jos ceva burlane, au constatat că dacă îl dă jos aruncându-l pe lângă bloc, face mai multe stricăciuni, aşa că l-au ancorat ei într-un fel anume, au pus acea bandă de avertizare, pe care trecătorii au îndepărtat-o. O să înceapă lucrările de reconstruire ale acoperişului şi va fi îndepărtată acea parte care atârnă. Şi, dacă e vorba de o calamitate, de ce să nu avem pretenţia să fim ajutaţi de Primărie? Nu-l aşteptăm pe primar, dar, da, ajutorul Primăriei îl aşteptăm, şi se pare că analizează deja cum să o facă.”
-Ştefan Ştef: „Acoperişurile astea sunt agăţate de bloc superficial. Când se construieşte un bloc prevăzut cu acoperiş sunt nişte proceduri tehnice prin care grinzile vin legate cu sârmă (mustăţi, cum se spune) din placa de beton sau centură, de obicei din metru în metru. Pe când aici poate sau băgat dibluri sau ancore, dar nu sunt rezistente după cum s-a văzut.
-Alina Georgiana: „Eu am amândouă maşinile făcute praf, pagubă serioasă, cei de la Primărie nu ne despăgubesc”.
-Alin Dumitrescu: „Câmpulungenii nu aşteaptă primarul să vina să îi ajute, îl aşteaptă să termine de băut. Sunt blocuri care au probleme cu hidroizolaţia, unde există lipsă de implicare. Oamenii sunt obligaţi să îşi rezolve mediul acvatic din locuinţe, aşa cum îi duce capul! De ce? Pentru că cei răspunzători de organizarea urbanistică nu se implică nici legislativ şi nici altfel. În Câmpulung nu există cooperare. Avem un primar care nu reuşeşte să unească vocile oamenilor, să construiască ceva în folosul lor. În timp ce pădurile „străbat” zilnic municipiul, oamenii au acoperişuri făcute din surcele, care zboară la prima adiere! Domnule primar, opriţi 2-3 camioane destinate turcilor şi ajutaţi cetăţenii să îşi consolideze acoperişurile.”
-Vladislav Bubone: „Care primar? Mă faceţi să râd! Nu am văzut în ultimi 10 ani un primar competent, toţi sunt la fel, doar numele face diferenţa.”
-Iulian Nania: „În principiu, în Câmpulung foarte multe asociaţii de locatari nu funcţionează logic. Adică, dacă e problema la subsol, etajul x, toată lumea plăteşte. Însă, la acoperiş, doar cel de la etajul 4 îl face, că de, doar deasupra lui e şi, logic că oamenii au ales financiar să apeleze la nea Caisă ca să nu le mai plouă în casă.”
-Daniel Raiciu: „Să aducă şi autorizaţiile de construcţii (să vedeţi dacă sunt legale şi cine le-a eliberat/semnat), precum şi proiectul de structură şi rezistenţă. Vânt puternic sau mai puternic este şi în alte localităţi unde nu se întâmplă anual ce se întâmplă la Câmpulung. Vedeţi şi cine sunt firmele de construcţii şi garanţia lucrărilor făcute. „Succesuri!””
-Andrei Li: „Pune Primăria pe banii ei unele mai performante? Lumea e săracă şi şi-a făcut CAR ca să cârpească acoperişul.”
-Mareş Mareşal: „Datorită Primăriei, persoanele care trăim sub pragul sărăciei suntem obligaţi să plătim mofturile celor bogaţi, care au bani, şi au introdus forţat asociaţiile de proprietari, ca să fim furaţi legal şi obligaţi ca, de două, trei ori pe an să plătim zugrăveli, acoperişuri, mulţi dintre noi nu avem bani nici de pâine şi 90 la sută nu avem copii sau nepoţi, care să zgârie pereţii. Aceasta este conducerea Primăriei, în frunte cu administratorii, care ne-au furat bani ani la rând fără a avea dreptate.” Ama IVAN