17/03/2025

Liberalii au propus acelaşi lucru ca social-democraţii: reţelele de gaz, finanţate prin PNDL

Comisia condusă de Marin, apoi Senatul au respins-o, pe motiv că propunerea a fost votată o dată  

Într-o ediţie anterioară a ziarului nostru relatam despre legea care le dă autorităţilor locale posibilitatea de a accesa fonduri de la bugetul de stat pentru finanţarea sistemelor de distribuţie şi transport a energiei electrice şi a gazelor naturale. Iniţiativă a 42 de parlamentari PSD şi UDMR, alături de care au semnat şi doi colegi de la PNL, prin care s-au adus completări listei de investiţii finanţate din Programul Naţional de Dezvoltare Locală. După studiul acestei propuneri de către membrii Comisiei pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale, prezidată de senatorul câmpulungean Gheorghe Marin, raportul favorabil a ajuns la Senat. Pe baza concluziilor comisiei referitoare la completarea legii, în sensul de a adăuga reţelele de gaz şi de energie electrică pe lista investiţiilor sprijinite cu fonduri guvernamentale, Senatul a adoptat-o în cadrul şedinţei din 5 decembrie 2018. Mai precis, a fost adoptată Legea pentru completarea alineatului 1 al articolului 7 din O.U.G nr.28/2013, prin care a fost aprobat P.N.D.L. Aproape în acelaşi timp, au declanşat o iniţiativă similară, privitoare doar la posibilitatea finanţării reţelelor de gaz prin P.N.D.L. şi liberalii, numai că propunerea lor a fost respinsă de Senat, pe motiv că o adoptase pe cealaltă, care a conţinut şi sistemul de energie electrică.      

Iniţiativa PSD+UDMR, votată de Senat înainte de sfârşitul anului  

Articolul din lege completat este cel care enumeră obiectivele de investiţii care pot fi finanţate prin P.N.D.L., suplimentate la sfârşitul anului trecut cu două puncte noi, referitoare la construirea/ modernizarea/ reabilitarea/ extinderea reţelelor de transport şi distribuţie a energiei electrice şi a sistemelor de transport şi distribuţie a gazelor naturale. „Propunerea legislativă completează Ordonanţa nr.28, astfel încât autorităţile publice locale să poată accesa fonduri de la bugetul de stat pentru finanţarea construirii, modernizării, reabilitării, extinderii sistemelor de distribuţie şi transport a energiei electrice şi a gazelor naturale. Se realizează astfel o corelare cu prevederile Legii nr.123 a energiei electrice şi a gazelor naturale, astfel cum a fost ea modificată prin Legea nr.167/2018, lege care dă dreptul autorităţilor administraţiei publice locale să cofinanţeze din fonduri proprii sau din fonduri de la bugetul de stat investiţii în sistemele de distribuţie şi transport gaze naturale şi energie electrică.”, argumenta, în urmă cu două luni, în plenul Senatului, Gheorghe Marin, în calitatea sa de preşedinte al Comisiei pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale. 

Liberalii s-au trezit să propună şi ei aceeaşi modificare 

Toamna trecută, pe când erau în derulare aceste formalităţi despre care relatăm, 26 de deputaţi liberali, printre care îl regăsim şi pe argeşeanul Dănuţ Bica, au iniţiat o propunere legislativă cu acelaşi obiect: modificarea articolului referitor la investiţiile finanţate prin P.N.D.L., „în sensul de a introduce în rândul lucrărilor finanţabile prin intermediul acestui program şi realizarea/ extinderea/ reabilitarea/ modernizarea sistemelor de distribuţie a gazelor naturale.” „În contextul discuţiilor din ce în ce mai actuale privind deschiderea unei noi sesiuni de depunere de proiecte pe P.N.D.L., în anii următori, este necesară această modificare. Astfel, se oferă administraţiilor publice locale o posibilitate de finanţare a introducerii/ extinderii, reabilitării sau modernizării reţelelor de gaze, ca soluţie la una dintre cele mai mari probleme ale României.”, îşi argumentează aceştia propunerea.          

Interesant este că liberalii aduc ca argumente modificările legislative produse la iniţiativa senatorilor Marin şi Valeca. „(…) Parlamentul României a adoptat Legea 167/2018 de modificare a Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, prin care s-a reuşit mutarea concesiunii distribuţiei de gaze naturale de la Ministerul Energiei către unităţile administrativ-teritoriale.”

Comisia condusă de Marin a respins iniţiativa care fusese aprobată o dată 

Spre finalul anului trecut, propunerea legislativă a fost trimisă la Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale, care a depus un raport negativ pe marginea ei, în urma dezbaterilor din 18 decembrie 2018. Înscrisă pe ordinea de zi a plenului Senatului, pe 6 februarie 2019, a fost respinsă. A explicat de ce preşedintele comisiei, Gheorghe Marin: „Propunerea legislativă, aşa cum s-a menţionat, are ca obiect de reglementare modificarea Ordonanţei Guvernului nr.28, în sensul în care se introduc în rândul lucrărilor finanţate prin intermediul acestui program şi realizarea, modernizarea, reabilitarea, extinderea sistemelor de distribuţie a gazelor naturale. În urma dezbaterilor, membrii comisiei au hotărât, cu majoritatea voturilor senatorilor prezenți, să adopte un raport de respingere, având în vedere că, în data de 5 decembrie 2018, Senatul a adoptat o propunere legislativă care are ca obiect aceeași problematică, motiv pentru care prezenta propunere a rămas fără obiect, pentru că a fost promovată cealaltă iniţiativă. Iniţiativa legislativă se referă la introducerea, în cazul finanțării, şi să devină eligibile aceste proiecte prin Ordonanţa nr.28, care să ducă mai departe la posibilitatea extinderii reţelelor sistemelor de distribuţie şi transport, atât de energie electrică, cât şi a gazelor naturale. Faptul că am promovat o astfel de iniţiativă în decembrie… nu putem să mai mergem o dată să facem acelaşi lucru, să trecem prin Senat o iniţiativă exact cu acelaşi subiect. De aceea, am propus respingerea acestei iniţiative.” „E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!