Din 4 februarie, Argeşul are un nou prefect, dar şi al doilea subprefect. În şedinţa Executivului de acum o săptămână, Emanuel Soare a fost numit, prin hotărâre de Guvern, prefect al Judeţului Argeş, iar Andrei Ciungu, subprefect. Emanuel Soare este membru PNL Argeş, iar înainte de a fi numit în acest post a ocupat funcţia de prorector al Universităţii din Piteşti. Andrei Ciungu este membru al PMP Argeş, înainte fiind funcţionar în cadrul Prefecturii Argeş. Pe 5 februarie a fost publicată în Monitorul Oficial decizia de exercitare a funcţiilor cu caracter temporar a noului prefect şi subprefect. Cel de-al doilea subprefect a rămas Adrian Bughiu, membru ALDE Argeş. Pe 6 februarie, noul prefect Emanuel Soare şi subprefectul Andrei Ciungu au depus jurământul şi au fost învestiţi în funcţii. Secretarul general al Guvernului, Atonel Tănase, a fost prezent, după ce a vizitat Uzina Dacia şi a stat de vorbă cu conducerea acesteia. În ceea ce-i priveşte pe subprefecţi, Ciungu se va ocupa de juridic, iar Bughiu de deconcentrate. „Am aşteptat acest moment de mai bine de o lună. La nivelul conducerii instituţiei noastre avem o echipă tânără. Eu cred că va reuşi să imprime o viteză în plus direcţiei căreia se adresează instituţia de faţă,”, a spus subprefectul Adrian Bughiu.
Candidat la Parlamentul European, prefectul Soare a fost în Muscel de mai multe ori
Proaspăt învestit, prefectul Emanuel Soare s-a declarat onorat: „Este un moment emoţionant pentru mine. Nu mă gândeam, cu un an în urmă, că voi ajunge în această situaţie de mare cinste. În urmă cu aproximativ un an, am luat o decizie foarte serioasă de a mă implica mai mult în viaţa publică. Am considerat că sunt reprezentantul unei generaţii care nu mai poate sta pe margine. Sunt profund onorat şi conştient de importanţa şi seriozitatea pe care o aduce funcţia de prefect. Vreau să vă asigur că, în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, voi face tot ceea ce va sta în puterea mea şi voi transfera competenţele pe care le-am exercitat în altă zonă către zona aceasta. Şi vreau să transmit un mesaj foarte clar, simplu şi serios către cetăţeni: să înceapă să aibă încredere în instituţiile statului, pentru că Guvernul care conduce destinele ţării în acest moment este unul capabil să îndrepte România în direcţia care trebuie. (…) Argeşul va ajunge acolo unde trebuie, în topul judeţelor din România”.
Noul prefect are 43 de ani şi, conform CV-ului, din anul 2000 şi până să ajungă prefect, a fost conf.univ.dr. la Facultatea de Ştiinţele Educaţiei, Ştiinţe Sociale şi Psihologie a Universităţii din Piteşti, iar din 2016, prorector pentru Relaţii Internaţionale, ocupându-se de internaţionalizarea activităţii universităţii, gestionarea acordurilor internaţionale cadru, de implementare şi de mobilităţi, managementul proiectelor cu finanţare nerambursabilă. În 2000, a absolvit Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, specializarea Pedagogie, fiind licenţiat în Ştiinţele Educaţiei. În 2008, a obţinut doctoratul în Ştiinţele Educaţiei la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Chişinău, Republica Moldova, cu teza: „Evoluţii ale paradigmei curriculumului în societatea postmodernă”. Este unic autor al mai multor cărţi de specialitate, dar şi co-autor şi coordonator, publicând capitole şi articole în numeroase cărţi şi reviste din domeniul educaţiei. A fost implicat în proiecte de cercetare, dezvoltare, formare, este membru al organizaţiilor profesionale internaţionale şi naţionale, membru în comitete ştiinţifice, şi a participat la multe programe de formare, inclusiv a fost organizator de evenimente ştiinţifice.
Conform declaraţie de avere, prefectul nu deţine terenuri, bijuterii sau obiecte de artă a căror valoare să depăşească 5.000 de euro, nu are conturi sau depozite bancare. Are un apartament în Piteşti, împreună cu soţia sa, şi două autoturisme marca Suzuki, unul din 2012, iar celălalt din 2017. Are, în schimb, un credit la bancă, în valoare de 50.000 de lei, care este scadent în acest an. Ca prorector al Universităţii din Piteşti, a câştigat, anul trecut, 129.927 de lei, o medie de 10.827 de lei pe lună. Soţia acestuia, Liliana Soare, şi ea cadru didactic al Universităţii din Piteşti, a câştigat în 2019 suma de 64.407 lei, media salarială fiind de 5.367 de lei pe lună.
Aşa cum a anunţat chiar el, prefectul Emanuel Soare a intrat în politică anul trecut, când a fost unul dintre candidaţii PNL la Parlamentul European. În campania electorală din primăvara anului trecut, prefectul a venit de mai multe ori la Câmpulung şi în comunele din Muscel, cu preşedintele PNL Argeş, Adrian Miuţescu, dar şi cu primul ministru, Ludovic Orban.
Subprefectul Ciungu vine din postura de jurist la Prefectură
Subprefectul Andrei Ciungu a transmis: „Vreau să mulţumesc PMP pentru propunerea în ceea ce mă priveşte, fără care nu ajungeam aici. Îmi propun să fac echipă cu domnul prefect şi să îl sprijin cu tot ce am învăţat în toţi aceşti ani la Prefectură”.
Andrei Cristian Ciungu are 47 de ani, este căsătorit şi are un copil. Din 2005 şi până acum câteva zile, a fost consilier juridic, grad superior, şi s-a ocupat de verificarea legalităţii actelor, contencios administrativ / corpul de control al prefectului. Înainte să profeseze la Prefectură, a fost consilier juridic la mai multe firme private. În 1997, a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii „Spiru Haret” Bucureşti, fiind licenţiat în Drept Civil, Drept Procesual Civil, Drept Penal, Drept Procesual Penal, Drept Constituţional, Drept Administrativ, Drept Comercial. Din 2008, are diplomă de master, Management în Administraţie şi Instituţii Publice, de la Universitatea „Constantin Brâncoveanu” Piteşti. Din declaraţia de avere completată anul trecut, reiese că subprefectul deţine două apartamente, de 75 şi 60 mp, cumpărate în 2009 şi 2016. Acesta deţine şi două autoturisme, un Volkswagen Golf, din 2011, şi un Volkswagen Passat, din 2009, ambele obţinute prin cumpărare. În 2019, Andrei Ciungu a obţinut din salariu suma de 51.446 de lei. Soţia sa, Roxana, de profesie medic, a avut venituri, în 2019, de 178.691 de lei. În declaraţia de avere figurează şi fiica celor doi, Ruxandra, care a încasat în 2019, din alocaţie, suma de 1.020 lei. Soţii Ciungu au şi datorii. Cei doi au de rambursat patru credite bancare la ING Bank, Garanti Bank şi Libra Bank. Cel mai mare, este de 60.000 de euro şi are scadenţa în 2029. Cel mai mic este de 52.000 de lei şi trebuie rambursat în 2026. “E.M.”