Pe 6 ianuarie 2020, judecătorii câmpulungeni anunţau renunţarea la forma de protest adoptată în decembrie, anul trecut, faţă de proiectul de act normativ ce vizează abrogarea pensiilor de serviciu şi asigurarea stabilităţii financiare a magistraţilor, prin menţinerea în plată a tuturor sporurilor în cuantumul şi modul de calcul acordat în prezent.
Marţi, pe 21 ianuarie, magistraţii au revenit cu un alt comunicat, conform căruia, în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Câmpulung, „s-a hotărât declanşarea unui protest, ca urmare a intenţiilor Parlamentului României de a fi abrogate pensiile de serviciu, astfel că, începând cu data de 22 ianuarie 2020, se vor judeca numai cauzele cu caracter urgent.” Documentul este semnat de purtătorul de cuvânt, judecător Sanda Diaconescu. Până se renunţă la forma de opoziţie, la Civil se vor judeca cauzele: ordin de protecţie; suspendarea provizorie executare silită; sechestru asigurator; ordonanţă preşedinţială; situaţie juridică minor; punere sub interdicţie; tutelă şi curatelă; stabilirea pensiei de întreţinere; cauzele în care a fost amânată pronunţarea. În Penal, vor fi dezbătute dosarele: cauze cu părţi în stare de detenţie; cauze cu inculpaţi minori; cauze în care inculpaţii sunt sub imperiul unei măsuri preventive sau măsuri de siguranţă; cauzele de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi; cauzele în care există riscul împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale în următoarele şase luni; sesizările în vederea confirmării redeschiderii urmăririi penale; cauzele în care a fost amânată pronunţarea.
Miercuri, grefierii câmpulungeni şi-au suspendat activitatea două ore
Grefierii câmpulungenii şi-au suspendat activitatea miercuri, 22 ianuarie, între orele 10.00-12.00, interval în care personalul auxiliar de specialitate nu a efectuat niciun fel de activităţi specifice funcţiei şi nu a îndeplinit niciun act de procedură. Aceştia au ieşit pe scările instanţei, cu pancarte, pe care aveau scris: „Vă asumaţi răspunderea şi pentru blocarea Justiţiei?”, „2020, cod „portocaliu” de proteste în Justiţie”, „Fără plată suplimentară, fără muncă suplimentară!” Cea mai numeroasă categorie profesională din sistemul de justiţie: grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri documentarişti, grefieri statisticieni şi specialişti IT, şi-au manifestat nemulţumirea faţă de iminenta abrogare a dispoziţiilor legale, care reglementează dreptul la pensia de serviciu a grefierilor în sesiunea extraordinară a Parlamentului României din data de 28 ianuarie 2020.
„Ne arătăm indignarea împotriva „eliminării” pensiilor de serviciu, denumite „pensii speciale” de către parlamentari pentru a câştiga simpatia electorală a unei mase de oameni dezinformaţi, spunându-le că ajută bugetul statutului, când, în fapt, eliminarea acestui drept poate avea consecinţe negative tocmai în rândul electoratului ce poate deveni oricând justiţiabil. Înţelegem să aducem la cunoştinţă că, prin aceste decizii populiste, calitatea actului de justiţie va avea de suferit, întrucât o atare modificare legislativă este de natură să afecteze siguranţa activităţii desfăşurate în sistemul de justiţie prin atingerea adusă garanţiilor sociale recunoscute personalului din justiţie, fără de care activitatea „autorităţii judecătoreşti” nu poate fi organizată şi desfăşurată. Mai mult decât atât, abrogarea numai a unora dintre pensiile de serviciu nu va mai avea impactul financiar anunţat de către iniţiatori asupra bugetului statului, întrucât potrivit datelor oficiale ale Casei Naţionale de Pensii Publice, în anul 2019, beneficiari ai pensiei de serviciu din rândul categoriei noastre profesionale erau 1.800 de persoane, în scădere cu 14 persoane faţă de anul 2018 (1.814 beneficiari), astfel că putem spune că suntem „eliminaţi” pe cale naturală. Prin urmare, haosul creat în justiţie nu se justifică. Să înţelegem că aceşti 1.800 de pensionari căpuşează atât de mult bugetul statului prin pensiile de serviciu de care beneficiază şi e absolut necesar să le tăiaţi, în raport de cele peste 100 de mii pe care le păstraţi?”, a transmis printr-un comunicat de presă remis redacţiei Sindicatul „Grefierul”.
Prin urmare, corpul auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea anunţă întreruperea activităţii, la nivel naţional, începând cu 27 ianuarie 2020, pe o perioadă ce va fi stabilită în cadrul adunărilor locale sindicale.
Proteste şi la Tribunalul Argeş, şi Curtea de Apel Piteşti
Abrogarea pensiei de serviciu, în opinia magistraţilor, reprezintă o încălcare a independenţei şi statutului constituţional al judecătorilor. „Faţă de iminenta adoptare a proiectului de lege aflat în dezbatere la Camera Deputaţilor, în unanimitate, judecătorii prezenţi la Adunarea Generală au propus respingerea acestui act normativ ca urmare a încălcării independenţei justiţiei potrivit argumentelor Curţii Constituţionale menţionate în Decizia nr. 873 din 25 iunie 2010, publicată în Monitorul Oficial nr. 435 din 28 iunie 2010”, a informat magistratul Ion Rebeca, purtător de cuvânt al Curţii de Apel Piteşti. Pentru apărarea acestui principiu fundamental al sistemului judiciar, esenţial în funcţionarea statului de drept, judecătorii au hotărât, cu majoritate de voturi (32 de voturi pentru şi două abţineri), adoptarea unei forme de protest, respectiv aceea a suspendării activităţii judiciare a instanţei până la respingerea proiectului de lege începând chiar de marţi, 21 ianuarie. „În perioada protestului, se vor soluţiona cauzele urgente de competenţa secţiei penale şi a secţiilor civile ale Curţii de Apel Piteşti, asigurându-se desfăşurarea a unei treimi din activitatea judiciară a instanţei. Totodată, începând cu aceeaşi dată, şi personalul auxiliar şi conex va suspenda activitatea judiciară, respectiv participarea la şedinţele de judecată în aceleaşi condiţii ca şi magistraţii instanţei, respectiv cu participarea doar la şedinţele de judecată având ca obiect soluţionarea cauzelor urgente, restul lucrărilor urmând a fi efectuate în continuare.”, se precizează într-un comunicat primit de la Curtea de Apel Piteşti, semnat de judecătorul Ion Rebeca.
Între 20 ianuarie şi 31 ianuarie 2020, judecătorii Tribunalului Argeş au decis, tot în Adunarea Generală, să continue protestul început încă din decembrie 2019. De data asta nu se vor mai înregistra şi repartiza în sistemul informatic acţiunile de sesizare a instanţei, precum şi dosarele înaintate în căile de atac, cu excepţia acţiunilor şi cauzelor cu caracter urgent. Alături de magistraţi protestează şi grefierii şi personalul auxiliar, motivul constituindu-l tot nemulţumiri referitoare la posibila pierdere a pensiilor de serviciu. “E.M.”