Candidatul PNL Câmpulung, care îl va înfrunta pe Liviu Ţâroiu, la sfârşitul lunii mai, rămâne nedeconspirat alegătorilor până în luna martie. Şi asta pentru că este atât de popular, încât este suficientă, în opinia liberalilor, perioada de campanie electorală, pentru a-l promova şi a convinge electoratul că propunerea PNL este mai bună decât cea a PSD. Pe trei dintre cei patru potenţiali candidaţi i-am dibuit printre declaraţiile optimiste ale organizatorilor conferinţei de presă din 8 ianuarie 2020: aceiaşi care se aflau în faţa jurnaliştilor, David, Ionescu şi State. Dacă al patrulea este mai puţin cunoscut decât aceştia, Liviu Ţâroiu poate deschide de acum şampania (pentru copii), căci are victoria asigurată. Chiar dacă înflăcăraţii comunicatori ai partidului de opoziţie se relaxează cu ideea că PNL Câmpulung este în trendul naţional, de care îi doare în cot pe votanţii din târg, care pun ştampila contra curentului. De reţinut, în caz că n-aveţi cu ce vă încărca memoria, că liberalii au „cel puţin patru candidaţi potenţiali”, conform zicerilor secretarului Ionescu, „dar mai sunt persoane, care ar putea fi surpriză.” Măsurătorile interne ale şanselor celor „minim” patru vor cerne candidatul perfect, care, tragem nădejde, nu se va îmbăta cu like-urile pe Facebook, cum a făcut predecesorul David, în 2016.
Cum candidatul la funcţia de primar este atât de bun, liberalii se gândesc pe cine să pună viceprimar
De la secretarul organizaţiei municipale, Lucian Ionescu, aflăm cum stă PNL Câmpulung la început de 2020. „La nivel naţional, există nişte proceduri de desemnare a candidaţilor la (n.r. funcţia de) primar, care au la bază sondaje interne, competiţii interne şi sondaje electorale pentru stabilirea acestor candidaţi. Target-ul pentru desemnarea candidaţilor, de principiu, este începutul lunii martie.”, şi-a început expozeul acesta. Dar pentru a nu-şi ţine simpatizanţii în tensiune, Ionescu a creionat principalele condiţii, obligatoriu de îndeplinit de către aspirantul la funcţia nr.1 din administraţia publică locală. „La Câmpulung, cu siguranţă, candidatul PNL la primar va fi un câmpulungean, membru al PNL. Subliniez acest lucru, pentru că, în competiţia internă, sunt mai multe persoane cu potenţial de candidaţi la primar. Am auzit prin Câmpulung fie că avem pe nu ştiu cine, care nu este membru PNL, fie că noi nu avem candidat. Vă spun că avem candidaţi.”, asigură Ionescu, precizând că rezultatul final al procedurilor interne urmăreşte să stabilească persoana cel mai bine situată în sondajele electorale.
„În decembrie, noi am avut un sondaj propriu. La sfârşitul lui ianuarie sau în a doua jumătate a lunii ianuarie, va exista un sondaj la nivel judeţean, acela fiind sondajul de referinţă, în baza căruia se va stabili candidatul PNL-ului în municipiul Câmpulung. Dar în aceste sondaje vor fi măsurate persoane din cadrul PNL Câmpulung. Fără să dăm cifre, PNL, la nivel de municipiu, stă destul de bine, însă suntem atenţi, nu vrem să ne hazardăm, pentru că avem nevoie şi de un scor foarte bun pentru Consiliul Local. Atunci, implicit, va trebui ca al nostru candidat să fie „locomotivă” pentru organizaţie. Pentru prima dată, vrem să fim foarte atenţi şi luăm în calcul măsurarea unui potenţial viceprimar, care, evident, nu va fi ales, dar ar putea fi o persoană, pentru care să se poată negocia. Este destul de important viceprimarul, în condiţiile în care, în ultimii patru ani, nu prea am avut viceprimar, adică atribuţiile viceprimarului cred că le-a avut tot primarul. Oricum, primarul, în Primăria Câmpulung, este primar, şi viceprimar, şi şef pe nu ştiu unde.”, a adăugat Ionescu.
Trei dintre candidaţii măsuraţi în sondaje sunt David, Ionescu şi State. S-ar putea să fie singurii
Secretomania din jurul principalului contracandidat al lui Liviu Ţâroiu, selectat dintre cei analizaţi, s-a mai risipit în momentul în care David a pronunţat: „Sunt dintre cei mai vizibili pe care îi vedem şi pe care îi ştim de o perioadă de timp.” Păi, tocmai pe aceştia nu doream să-i mai vedem nici în Consiliu, darămite în biroul cu vedere către ţâşnitoarea lui Răuţoiu, mută şi decolorată, ca să fie cât mai ieftină.
Chiar dacă mesajul mai temperat al lui Ionescu, în comparaţie cu cel încrezător până la fantezie al colegilor, insistă pe realizările electorale ale primarului în funcţie, care şi-a cumpărat votanţii săraci, acesta susţine că nu se poate compara PNL din 2020 cu PNL din 2016. Nici la local, nici la naţional. „Din păcate, a contat mai mult votul electoral decât a se face ceva în Câmpulung. Proiectele cu caracter social au fost desfăşurate astfel încât să orienteze votul într-un fel sau altul. Cele mai slabe secţii ale noastre sunt secţiile în care s-a desfăşurat un proiect POCU (n.r. proiectul marginalizaţilor, de 4 milioane de euro), singurul proiect cu fonduri europene al municipiului. Aşadar, toată administraţia a fost îndreptată spre câştigarea alegerilor de către PSD. Bătălia va fi foarte grea, ne vom bate cu un primar în funcţie, iar dacă alegerile vor fi într-un singur tur, se ştie că, de principiu, primarul din funcţie pleacă cu prima şansă. (…) Acum patru ani, veneam după un regretabil incident al primarului, cu un proiect european pierdut, şi Câmpulungul avea o situaţie destul de gravă. La nivel naţional, PNL-ul avea un procent de 16%, nu cred că se pot compara. Nu vrem, sub nicio formă, să fim euforici, n-am spus că, pe măsurători, vom câştiga Primăria, adică primarul, nu am spus aşa ceva, v-am spus doar că există măsurători între noi, pentru a desemna cel mai bun candidat, (…) pentru a putea maximiza scorul Consiliului Local.”, a precizat secretarul PNL Câmpulung şi unul dintre cei testaţi electoral. Magda BĂNCESCU