La Schitu Goleşti, localitate condusă de un primar model în materie de transparenţă, şi în relaţia cu Consiliul Local, şi în relaţia cu comunitatea locală, prin comunicările prezentate public pe pagina on-line a Primăriei, inclusiv pe pagina proprie de socializare, aleşii au primit informaţii despre cel mai recent control al Curţii de Conturi. Ca o paranteză, auditorii Camerei de Conturi Argeş au inspectat şi catastifele Primăriei Câmpulung, dar ai noştri n-au suflat o vorbă în spaţiul public despre neregulile găsite cu siguranţă. În schimb, la Schitu Goleşti, primarul a pus pe site şi a şi vorbit în Consiliu despre obligaţiile de îndeplinit după vizita Curţii de Conturi din septembrie. Şi anume recuperarea taxei de salubritate, neîncasată de la populaţie în cuantumul convenit cu Financiar Urban, raportat la numărul de abonaţi.
Controlul a impus autorităţilor să aducă la bugetul local suma de 112.156 lei, cuvenită pentru intervalul 2015-2017. „Cele mai mari sume sunt debite neîncasate din 2015 şi 2016, ani în care s-a încasat taxa de salubritate de la 2.300 de locuitori, faţă de 3.600, care fac obiectul contractului de salubrizare.”, a anunţat şeful Executivului. Această nerealizare l-a determinat, în 2017, pe primarul Miriţă să trimită în teren echipe ale Primăriei, pentru stabilirea unei situaţii reale a locuitorilor. Astfel, după ce s-a inspectat fiecare gospodărie în parte, în anul 2017, numărul celor de la care operatorul ridică gunoiul menajer a crescut la 3.550. „S-a încasat până în prezent suma de 16.118 lei şi a rămas de recuperat suma de 96.038 lei.”, a continuat informarea lui Vasile Tudorel Miriţă, care are în plan, pentru 2020, să întocmească un regulament de încasare a taxei de salubritate.
Numărul de beneficiari depistat în 2017 n-a mai fost valabil şi în 2019, întrucât, anul trecut, prin depopularea comunei pe parcursul celor doi ani, plătitorii s-au împuţinat. Astfel, în evidenţele Primăriei figurau cu obligaţia de plată a tarifului 3.300 de cetăţeni. „Numărul total de plătitori a scăzut cu 200. Sunt situaţii în care se face dovada că persoane din componenţa gospodăriei pleacă la muncă, în străinătate. Este firesc să nu se plătească taxa de salubritate şi pentru aceştia, dar, la revenirea lor în ţară, nu mai suntem anunţaţi de această stare de fapt. Oricum, în martie-aprilie 2020, personalul Primăriei va ieşi din nou pe teren, pentru a întocmi o situaţie clară a persoanelor care datorează taxa de salubritate.”, este anunţul conducătorului localităţii pentru cetăţeni. M.B.