Încă din anul 2016, conducerea Spitalului Municipal Câmpulung a făcut demersurile pentru extinderea Compartimentului de Oncologie, care funcţiona şi încă funcţionează în condiţii improprii. La început de 2020, există finanţare, a fost elaborat proiectul tehnic şi a fost câştigată şi licitaţia pentru executarea lucrărilor. Singura problemă care mai stătea în calea constructorului şi care a întârziat demararea lucrărilor au constituit-o şase arbori, cu o vechime considerabilă. Cinci dintre ei au fost puşi la pământ înaintea sărbătorilor de iarnă, iar ultimul, o specie aparte, a rămas întreg până miercuri, când a fost şi el doborât. Vorbim despre un exemplar de ginkgo biloba, despre care se ştie că este protejat de lege. Arborele a fost tăiat de către reprezentanţii Serviciului Public de Administrare Domeniului Public şi Privat, la solicitarea conducerii spitalului, cu toate aprobările de rigoare, pentru a se face loc noii construcţii.
Subiectul, dezbătut în conferinţa de presă a PNL
PNL-iştii câmpulungeni nu au ratat ocazia de a arunca cu „săgeţi otrăvite” la adresa autorităţilor locale care au gestionat operaţiunea de tăiere a arborilor, abordând acest subiect în cadrul conferinţei de presă, care a avut loc, miercuri, la sediul organizaţiei locale de partid. Liderii PNL din municipiu au susţinut la unison că ROMSILVA nu a dat aprobare pentru tăierea arborelui pagodelor (ginkgo biloba), care nu ar fi deranjat cu nimic nici construcţia în sine, nici extinderea şantierului. „La Spitalul Municipal Câmpulung s-a trecut la tăierea unui arbore foarte rar, un gingko biloba, iar, din câte ştiu eu, sunt doar doi în Câmpulung, unul la Vila Golescu şi cel de la spital, care nu mai e. A fost tăiat în jurul orei 10.00 (n.r. miercuri), cu explicaţia managerului de la spital că acolo se va construi noua Secţie de Oncologie, iar extinderea şantierului era afectată de acest copac. Vom cere informaţii în scris de la conducerea Spitalului Municipal Câmpulung, de la Primărie, dar şi de la ROMSILVA. Din ce-am înţeles, acest arbore nu a fost marcat şi, mai mult ca sigur, ROMSILVA nu ştie ce s-a întâmplat acolo. Mie mi se pare o faptă extraordinar de gravă, care sunt, de fapt, în mersul lucrurilor de la Primăria Câmpulung. Se pare că nu afecta absolut nimic, nici construcţia în sine, nici extinderea şantierului. Şi dacă afecta, găseai alt amplasament, nu te joci cu un arbore de genul acesta, care este protejat. Dar, aşa cum am mai spus, lucrurile merg exact cum au mers de trei ani şi jumătate încoace, fiecare face ce vrea, nu ţinem cont de lege, nu ţinem cont că trebuie să protejăm zonele istorice, nu protejăm anumiţi arbori care au valoare. Noi sperăm… bine, e clar că în acest caz nu mai avem ce să mai facem la momentul acesta, era bine dacă puteam să prevenim, n-a ţinut de noi, dar cine a făcut aşa ceva, fără să obţină toate avizele, ar trebui să plătească cu funcţia.”, a declarat consilierul local Ionel State.
Peneliştii dezinformează: arborele, tăiat în baza autorizaţiilor legale
În avântul lor frenetic de a prelua în acest an, cu orice preţ, puterea locală, după schimbarea la nivel naţional, şi pentru a da bine la electorat cu declaraţiile lor defăimătoare la adresa autorităţilor locale pesediste (nu că uneori nu ar avea dreptate), liberalii câmpulungeni au uitat să verifice informaţia cu „avizele”, venind la conferinţa de presă cu lecţia nepregătită, după cum ne-a demonstrat directorul SPADPP. „Există cerere făcută şi de către Spital, şi către Ocolul Silvic, şi de către constructor. Noi nu am făcut altceva decât să punem în aplicare o cerere de-a lor, în care au avut toate aprobările, de la Ocolul Silvic, de la comisia din Primărie, pentru că trebuie să înceapă construcţia Secţiei de Oncologie. Nu am nimic cu nimeni, dar să spui să se schimbe amplasamentul clădirii… Cum să schimbi amplasamentul când clădirea e acolo, se mai face o aripă? Dumnealui sau cei care dau aşa de uşor nişte soluţii din acestea să meargă într-o Secţie de Oncologie, să vadă cum stau oamenii! Eu am avut-o pe mama, care a decedat anul trecut, şi ştim când se ducea să-şi facă un tratament, o ţineau pe hol, că nu au paturi! Nu vreau să intru cu nimeni în polemică, dar blochezi… Eu pe hârtia de ok, pe care am dat-o, am scris că nu se face nimic până nu apar toate autorizaţiile legale. Şi s-au făcut, au fost marcaţi de anul trecut, de când s-a câştigat licitaţia. S-au tăiat în prima etapă doar brazii şi după am zis: haideţi să vedem, poate reuşim să-l salvăm. Eu am fost de bună credinţă, când nimeni din oraşul acesta nu ştia ce înseamnă ginkgo biloba, pentru că, dacă întrebi pe zece de copacul acesta, habar nu au. Alaltăieri, a venit arhitectul, chemat de către constructor şi managerul spitalului, şi a zis că nu au ce face, acesta este proiectul pe care l-aţi achitat, s-a avizat de către verificatorul de proiect, e proiect de importanţă, e spital, nu e loc de joacă şi atunci au revenit cu o hârtie către ADP, să punem în aplicare tăierea. Din nou, eu am dat bifă pe hârtia respectivă să fie toate autorizaţiile legale. Au fost tăiaţi cinci brazi şi, cu acesta, şase arbori. Dacă aşa a fost locaţia? Ce să vă spun? Am mai avut cereri de la spital, că vor să mai extindă nişte parcări, dar fără aprobări nu am tăiat nimic. Nu are nimeni interes să intre în conflict cu nimeni, dar sunt lucruri care e musai să fie făcute. Să se ducă pe holul de la Oncologie! Se stă pe hol, oamenii îşi fac citostaticele pe hol! Oameni pe ultima sută de metri şi stau pe hol! Şi nu că vrea cineva, dar nu are unde să-i bage, saloanele sunt cât o bucătărie de bloc confort doi. Ferească Dumnezeu pe toată lumea, că eu am trecut prin de-astea şi nu doresc nimănui. Dacă nu era problema asta şi revenirea cu arhitectul, niciodată nu se tăia. Pe acolo este amplasamentul clădirii, nu exista altă soluţie, nu e de organizarea şantierului. Organizarea de şantier e o îngrădire şi două barăci, în care să se schimbe muncitorii.”, ne-a declarat Bogdan Pătru. “E.M.”