Angajaţii Poliţiei Locale habar nu au nici cât s-a colectat selectiv, nici câte amenzi s-au dat pentru mizerie
Autorităţile locale, care se apără că nu jupoaie pe nimeni când vine vorba de plata gunoiului, chit că majorarea taxei în 2020, faţă de 2019, înseamnă 20 de procente în plus, omit să prezinte câmpulungenilor partea lor de obligaţii. Şi anume ce performanţe au în materia colectării selective, care ar fi trebuit să conducă măcar la menţinerea tarifului, dacă scăderea lui era prea mult. Întreg materialul justificativ, care a stat la baza hotărârii de Consiliu adoptate pe 23 decembrie 2019, insistă numai pe vina cetăţenilor şi a firmelor care au îngreunat tomberoanele. Dar nu precizează nimic despre măsura în care edilii şi-au atins ţintele în materia reciclării, operaţiune care, făcută cum trebuie, se răsfrânge pozitiv asupra preţului perceput populaţiei. Cât de „bine” s-a făcut se vede în taxa care ne este imputată în 2020: 9,5 lei de persoană, de la 8 lei, cu un an înainte.
Mediul Primăriei n-are nicio raportare despre colectarea selectivă
În 2019, obiectivul Primăriei, pompos conceput, era „de a eficientiza colectarea selectivă a deşeurilor astfel: 20% deşeuri biodegradabile, 10% deşeuri din construcţii şi 10% deşeuri reciclabile”. Fără a ni se prezenta, cum era firesc, în ce măsură au fost realizate aceste ţinte, oamenii lui Ţâroiu păstrează miza şi în 2020. Că doar nu le cădea mâna dacă o mai scriau o dată în materialul de şedinţă, fără a informa populaţia, care plăteşte gunoiul, în ce procente se măsoară responsabilitatea municipalităţii. Adică, dacă tot „nu ne jupoi”, cum se apără Liviu Ţâroiu, să ştim şi noi cât de corectă a fost Primăria în ceea ce priveşte partea sa de obligaţii.
Şi n-a fost, după cum se scapă însuşi primarul în faţa Consiliului Local şi a comunităţii. „Puteaţi să mă atacaţi pe altă treabă. Să facem colectarea selectivă mai bine, să facem investiţii, să luăm containere selective, cu asta puteţi să mă atacaţi.”, a replicat acesta opoziţiei, care i-a imputat că tonele lunare, pretext pentru creşterea preţului gunoiului, sunt scoase din burtă. Întrebată despre situaţia deşeurilor sortate, în funcţie de potenţialul refolosibil, angajata Compartimentului de Mediu al Poliţiei Locale a susţinut în faţa aleşilor că n-are nicio raportare pe tema colectării selective.
Bine, însă, că ştie când se face colectarea selectivă în zona caselor de pe teritoriul Câmpulungului: prima şi penultima zi de vineri din lună. Iniţial, s-a făcut într-o zi de vineri pe lună, după care, începând cu luna octombrie, s-a trecut la două zile de vineri.
Autorităţile dau vina pe noi că le-am forţat să ne crească preţul gunoiului
Gunoiul generează şi alte cheltuieli, despre care Liviu Ţâroiu susţine că nu se regăsesc în taxă. Munca ADP-ului care strânge pe lângă tomberoane, plus ce rezultă din curăţenia stradală. Volumul de muncă, pe partea de gunoi, al serviciului public creşte în perioada Zilelor Câmpulungului şi la nenumăratele târguri de pe bulevard, care se lasă cu o mizerie infernală. Rezultatul muncii ADP-ului ajunge tot în „bătătura” operatorului Financiar Urban şi tare ne este teamă ca nu cumva o parte din aceste costuri să fie recuperate tot din taxa majorată, deşi primarul susţine contrariul.
Deşi tot primarul ne-a băgat la bănuieli când a dat exemplul curăţeniei prestate suplimentar de ADP în zone în care n-au ce căuta resturile orăşenilor. „De ce, oare, dacă fiecare cetăţean plăteşte taxă de gunoi, găsim sub pod, pe toate râpele, gunoi aruncat din maşină? Vin din Câmpulung şi aruncă. Le ridică ADP şi i le plăteşte lui (n.r. Financiar Urban), în staţia de transfer.”, susţine primarul Ţâroiu.
Chestionat, după colega de la Mediu, pe tema sancţiunilor aplicate inşilor care umplu natura cu mizerii, şeful Poliţiei Locale, Dragoş Nicolae, zice că s-au dat destule amenzi. Dar nici el n-a putut detalia: câte şi la ce valoare. Majoritatea PSD-istă a fost împotriva menţinerii tarifului plătit în 2019, chit că lucrătorii de la Financiar Urban nu vor munci mai mult dacă patronul va fi plătit de Primărie mai bine. Mult mai bine.
La final, Ţâroiu a avut pentru câmpulungenii „nejupuiţi” una electorală rău de tot: „Dacă vom colecta mai puţin gunoi şi oamenii… nu le luăm banii de dragul de a le lua banii. Le dăm înapoi anul următor. Nu vreau să iau mai mulţi bani unui cetăţean, mai mult decât posibilitatea de a plăti pe cei care fac salubrizarea în oraş. Containerele de compost sunt şi acum în şantier, am dat cui a vrut.”
Tot la capitolul vinovaţi, aleşii au identificat rapid o altă categorie, în afara orăşenilor găsiţi răspunzători de autorităţi, pentru creşterea absurdă a tarifului. Şi anume căruţaşii care împiedică, chipurile, autorităţile să facă o colectare selectivă impecabilă. Ce-i drept, cartierele sunt înţesate, în fiecare zi, pe timp de vară, de rudari, care culeg din tomberoane plasticul, metalul, cartonul, lemnul. Şi, vezi Doamne, din cauza amărâţilor de prin cătune, care scormonesc containerele după ce este preţios pentru gunoieri, nu s-a atins target-ul enunţat la început. Păi, nu Ţâroiu spunea: ce dacă am pierdut 50 de tone la Zilele Câmpulungului?, în contextul unei relaţii defectuoase între comercianţi şi Financiar Urban. Iată că principiul care ghidează gândirea economică a edilului şef când vine vorba de încasări, „luăm de colea ceva, de colea ceva”, nu funcţionează în materie de plată a gunoiului de către bişniţarii care fac bani la sărbătoarea municipiului. Ce mare scofală că 50 de tone au ajuns pe nota de plată a câmpulungenilor, care suportă toate nerealizările Primăriei şi ale colaboratorilor săi chitiţi pe profit!
Magda BĂNCESCU